Značajno bolji rezultat LSV

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Sreda, 09. 05. 2012. | Komentara: 1

Značajno bolji rezultat LSV

NOVI SAD - Od 60 kandidata koje je Liga socijaldemokrata Vojvodine predložila za poslanike u Skupštini AP Vojvodine po većinskom sistemu osam ih je ušlo u drugi krug – rekla je na današnjoj konferenciji za medije portoparolka LSV i kandidatkinja za gradonačelnicu Novog Sada Aleksandra Jerkov.

LSV

Kako je navela, to su Aleksandar Marton i Vladimir Vasiljev iz Zrenjanina, Radovan Latinović i Aleksandar Jovanović iz Novog Sada, Miloš Šibul iz Kikinde, Sandra Ristić iz Bele Crkve, Jan Brna iz Bačkog Petrovca i Jovan Panić iz Žablja.

Jovanović: Najvažnija bezbednost

Na konferenciji su se novinarima obratili i kandidati za poslanike u Skupštini AP Vojvodine iz Novog Sada Aleksandar Jovanović i primarijus dr Radovan Latinović, kao i predsednik Izvršnog odbora Gradskog odbora LSV Novi Sad Robert Kolar. Jovanović se na početku zahvalio svima koji su podržali Ligu na ovim izborima i ocenio da je Liga ostvarila istorijski rezultat posebno u Novom Sadu. On je najavio i da će se kao pokrajinski poslanik najpre zalagati za bezbednost građana i građanki Vojvodine na čemu je u Novom Sadu radio u prethodne četiri godine. On je napomenuo i da je tražio da se poveća broj policajaca u Novom Sadu, kao i da se otvori policijska stanica na Novom naselju što je delom ostvareno posle više od 20 godina.

- Insistiraću i da Vojvodina posle više od dve decenije dobije svoju policijsku upravu odnosno da deo nadležnosti koje policija vrši da budu nadležnosti Vojvodine – rekao je Jovanović, dodajući da će se to morati desiti pre ili kasnije. Takođe, kako je najavio, zalagaće se i da se zaštiti Petrovaradinska tvrđava i da dobije status spomenika kulture od izuzetnog značaja koji uživa najveći stepen zaštite te da se najzad Petrovaradinska tvrđava preko UNESCO-a uvrsti u svetsku kulturnu baštinu. Jovanović je najavio i da će se zalagati za izgradnju obilaznice oko Petrovaradina i Iriga koja će najkraće povezati Bačku sa autoputem Beograd – Zagreb. On je rekao da Skupština AP Vojvodine mora ponovo postati mesto odlučivanja, jer smatra da se politika u prethodne četiri godine vodila u Vladi AP Vojvodine.   

Latinović: Izgraditi kliničko bolnički centar

Primarijus dr Radovan Latinović se takođe zahvalio građanima na podršci i najavio da će se kao pokrajinski poslanik zalagati da se u Novom Sadu izgradi kliničko bolnički centar sa funkcijom opšte bolnice.
- Time ćemo rasteretiti insitiute, rasteretićemo Klinički centar Vojvodine u Novom Sadu. Liste čekanja koje postoje ćemo ili smanjiti ili ih negde i definitivno eliminisati – najavljuje Latinović. On kaže da će građani Novog Sada, ali i čitave Vojvodine, svoja prava na zdravstvenu zaštitu i medicinsku uslugu moći da ostvaruju u trenutku kada im je ona neophodna. Doktor Latinović je rekao i da će za svoj rad u Skupštini AP Vojvodine račune polagati samo građanima i da nikada neće zaboraviti ko ga je tamo poslao i sa kojim zadatkom.

U pokrajini 11,51% glasova


Kada je reč o izborima sa Skupštinu AP Vojvodine po proporcionalnom sistemu, Aleksandra Jerkov je navela da je na osnovu 84,5% obrađenih biračkih mesta LSV ostvarila 11,51% glasova birača koji su izašli na izbore. Kako je navela, Demokratska stranka ostvarila je 20,68, Srpska napredna stranka 18,09, Socijalistička partija Srbije 11,18, Savez vojvođanskih Mađara 6,33, Srpska radikalna stranka 6,21, Demokratska stranka Srbije 5,86, Liberalno demokratska partija 4,86, Dveri 4,59 i Ujedinjeni regioni Srbije 3,87.

- To znači da je LSV najverovatnije osvojila osam mandata u Skupštini AP Vojvodine u onom delu koji se bira po proporcionalnom izbornom sistemu i prema procenama koje posedujemo ne postoji ništa što bi moglo da se desi da promeni ovakav izgled rezultata i ovakve procente – navela je Jerkova. Kako je rekla, sinoć su se pojavile informacije da je i URS prešao cenzus za pokrajinski parlament ali se ispostavilo da je to greška pošto su sa jednog biračkog mesta svi glasovi pripisani URS i kada se ta greška ispravila pokazalo se da ova koalicija ipak neće preći cenzus.

U parlamentima 26 opština

Na lokalnim izborima Liga je prema negde potpunim, a negde još nepotpunim podacima, cenzus prešla u 26 opština. Kako je navela Jerkova reč je o sledećim opštinama: Alibunar 7,62%, Bač 9,56%, Bačka Topola 10,42%, Bački Petrovac 17,13%, Bela Crkva 8,55%, Beočin 7,85%, Čoka 9,41%, Inđija 5,37%, Irig 11,78%, Kanjiža 6,43%, Kikinda 12,11%, Kovačica 6,84%, Novi Bečej 6,44%, Pančevo 6,49%, Plandište 9,33%, Sečanj 5,91%, Srbobran 5,42%, Sremski Karlovci 8,75%, Subotica 6,29%, Šid 6,63%, Temerin 7,89%, Vršac 5,65%, Zrenjanin 15,48%, Žabalj 13,71% i Žitište 9,25%.

Kada je reč o Novom Sadu, Jerkova je rekla da je prema podacima sa 100% obrađenih biračkih mesta LSV osvojila 15,51% glasova, Demokratska stranaka 17,79%, Srpska napredna stranka 15,72%, Socijalistička partija Srbije 7,77%, Romska demokratska stranka 6,11%, Demokratska stranka Srbije 5,62%, Dveri 5,09%, Srpska radikalna stranka 4, 87% Ujedinjeni regioni Srbije 4,53% i Liberalno demokratska partija 3,44%.

Postoje ti opcije

- Svakako da LSV ima razloga da bude zadovoljna izbornim rezultatima s obzirom na to da smo, ne samo u pokrajini, osvojili rezultat koji je značajno bolji od onog pre četiri godine i time postali jedina stranka koja je učestvovala u vlasti u prethodne četiri godine a koja je uspela da poboljša svoj rezultat. Zadovoljni smo i rezulatatima lokalnih izbora s obzirom na to da smo u mnogim gradovima i opštinama nakon dugog niza godina postali parlamentarna stranka. Ovo se pre svega odnosi na Pančevo, Vršac i Suboticu – kazala je Jerkova.

Ona je dodala da je Liga posebno ponosna na rezultat u Novom Sadu i napomenula da je razlika između LSV i DS svega dva procentna poena pri čemu je Liga dobila značajan broj glasova u odnosu na prethodne izbore, a DS izgubila.
- To nas utvrđuje u stavu da je makar u Vojvodini i Novom Sadu prošlo vreme kada su postojale dve velike stranke i postojale samo dve opcije. Novosađani i Novosađanke imaju i treću opciju a to je LSV koja je spremna u svakom smislu da preuzme odgovornost za način na koji će naš grad da funkcioniše u narednom periodu – ukazala je Jerkova, diodajući da Novi Sad ponovo mora postati prvi grad u Vojvodini ali i u Republici Srbiji.

U Novom Sadu sve otvoreno


Jerkova je rekla i da će se o budućoj vlasti u Novom Sadu još razgovarati, i dodala  da joj je drago što su građani i građanke ponovo poklonili poverenje koaliciji koja je i do sada bila na vlasti u Novom Sadu uz napomenu da joj je takođe drago što će odnos snaga u toj koaliciji ovoga puta biti drugačiji. Na pitanje novinara da li je pitanje gradonačelnika Novog Sada još uvek otvoreno s obzirom da Igor Pavličić najavljuje da će biti gradonačelnik u još jednom mandatu, Jerkova je odgovorila:

- Sva pitanja su i dalje otvorena. Nije bilo nikakvih formalnih razgovora, niti nefomalnih o tome ko bi preuzeo odgovornost za koju funkciju i koji segment funkcionisanja grada. Legitimno pravo svake stranke je da smatra da su upravo njihovi predloženi kandidati za gradonačelnike i najbolja rešenja. Isto kako to smatra DS, smatra i LSV – kaže Jerkova. Kako je rekla parksa Lige ni do sada nije bila niti će biti da sa koalicionim partnerima komunicira preko medija.
Šef Područnog izbornog štaba LSV Robert Kolar novinarima je na kraju objasnio primedbe koje je LSV Novi Sad imao na rezultate Gradske izbirne komisije, uz ocenu da će ih GIK uvažiti te da će nakon toga Srpska radikalna stranka ipak ostati ispod cenzusa.

(BILSV, 09. 05. 2012.)




Saopštenja | Petak, 29. 03. 2024. | Komentara: 0

Oslobodite Filozofski fakultet u Novom Sad od opsade huligana

Pozivam najviše državne funkcionere i organe, a posebno policiju da  pod hitno prekinu sa okretanjem glave od trenutnih događanja na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, prećutnom ili čak otvorenom podrškom nasilnim uzurpatorima koji su kreirali izuzetno opasnu i potencijalno zapaljivu situaciju. 

Odbori LSV | Petak, 29. 03. 2024. | Komentara: 0

Sloboda govora a ne okupacija fakulteta, zloupotreba i indoktrinacija mladih!

Uvek ćemo se boriti protiv zloupotrebe mladih, indoktrinacije, zloupotreba institucija i širenja ksenofobije. Pokušaji zastrašivanja pojedinaca ili institucija i uzvikivanje praznih parola dok nose majice sa likovima osuđenika i zločinca su stvari koje će u ovom društvu biti zaustavljeni. Daćemo sve od sebe da to što pre bude ostvareno.

Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook