Blog | Aleksandar Marton

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Aleksandar Marton | Nedelja, 23. 12. 2012. | Komentara: 0

Nasilje loših nad dobrim

Tibor Vaši godinama vredno radi za svoju Mužlju, Zrenjanin i Vojvodinu. Kandidovao se na svim nivoima izbora i uvek pobeđivao. Kad god se pojavi prilika da ponudi svoje ime biračima, da ga oni provere i ocene - on je iskoristi. Nisu mu strane pobede na pokrajinskim i lokalnim izborima, ali i na onim ,za neke manje važnim, izborima za Mesne zajednice. Mužlja je Tiboru davala glasove, pobeđivao je u njoj. Mužljanci su stekli poverenje u Tibora.
Veruju mu.

Napisao sam ovih nekoliko redova, da bih podsetio na hiljade glasova koje je Tibor Vaš uneo u našu zajedničku ligašku košaru. Pomenuo sam te rezultate da bi podsetio i šta je on učinio za napredak mnogih banatskih sela. Od Dobričeva i Vlajkovca u zajedničkoj nam postojbini, južnom Banatu, preko Mihajlova, Belog blata i Itebeja, do Ruskog sela i Čoke.

Na žalost, kako je to i obično u političkoj zbilji Srbiji, dobri se uvek uklanjaju. Dobri smetaju. Vredni ne valjaju.

Tiboru je juče oduzet odbornički mandat. Skupštinska većina, namaknuta na protivzakonit i antivcivilizacijski način, oglušila se na pozive razumnih ljudi, pravnika, građana Zrenjanina i učinila je taj čin političkog i pravnog nasilja.

Ruke 35 odbornika, političkih anonimusa, koji nikada i nigde nisu proverili snagu svog ,političkog, imena poručile su odborniku Vašu da napusti klupe zrenjaninskih parlamentaraca.

Tibor je otišao. Kulturan je čovek i zna red. Otišli smo i mi. Neka sede naprednjaci i svakojaki politički anonimusi i preletači sami sa sobom. Neka idu i dalje. Neka proglase da ni mi, ostali opozicionari, više nismo odbornici.

Ne znam ni sam kako ću više moći da glumim parlamentarca u Parlamentu u kojem sede ljudi koji i ne trepnu a načine niz krivičnih dela. Prekrše Zakone i pritom se smeju, vređaju. Kako sa njima uopšte raditi na zajedničkom poslu ozdravljenja Zrenjanina?

Možda dok ovo pišem, ni ja više nisam odbornik? Možda su uveli propis da odbornik ne sme da ima plave oči?

Ipak, nećemo klonuti duhom. Ne staje se ni pred jačim. Kamoli pred ovima!

Rekao sam jutros za govornicom da smo izgubili bitku, a da ćemo dobiti rat. Ispravio bih se sad. Nikakvu mi bitku nismo izgubili. Čak smo je i dobili. Bitku po bitku. Pobedićemo na kraju.
Zbog Zrenjanina. Jer ga volimo.
Naravno, pobedićemo zajedno sa Tibor,našim Tibijem.

Köszönjük Tibor.   Fogunk nyerni!


Nevena Subotić | Četvrtak, 11. 02. 2021. | Komentara: 0
Pušenje ili svinje odlučite sami Činjenica da je cena svinjetine niža od  pakle najjeftinijih cigara privukla je pažnju nekoliko medija, proizvođači to i sami znaju, javnost nije mnogo obratila pažnju na tu činjenicu, a država... Država se po ovom pitanju, za sada, ne oglašava. Od Srbije koja je još od davnina poznata po svinjarstvu na dobrom smo putu da ovu granu proizvodnje potpuno izgubimo.
mr Maja Sedlarević | Subota, 29. 02. 2020. | Komentara: 0
Građani da se pitaju i odlučuju!
Živimo u vremenima pomerenih/promenjenih vrednosti, u kojima pravila ponašanja, značaj institucija i kolektivna solidarnost gube na značaju ili ih gotovo i nema. Stoga, važno je znati i zapamtiti kako bi šta trebalo (i moralo) da funkcioniše da bi ovo društvo funkcionisalo i bilo u korist građanki i građana.
Nevena Subotić | Sreda, 26. 02. 2020. | Komentara: 0
Harvey Weinstein otpremljen u zatvor, neka se spremi Jutka Ozbiljniji pristup ovom slučaju od strane sudova, političara, medija, javnosti, sa druge strane pokazao bi da će svaka žena koja se odupre nasilju, prijavi nasilnika, ili trpi ovakvu vrstu nasilja imati maksimalnu podršku i zaštitu zakonom propisanih organa i ustanova, kao i podršku okoline i javnosti. 

facebook