Blog | Aleksandar Marton

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Aleksandar Marton | Četvrtak, 15. 11. 2012. | Komentara: 1

Nemojte ćutati!

Čitam jutros vesti iz zemlje. Nasilje, ubistva, tuče, pretnje, iznude, suđenja...

U gomili takvih, ružnih vesti, jedna mi se izdvojila kao jako ružna. Ustavni sud Srbije nije zabranio organizacije SNP 1389 i Pokret Naši. Koliko je ružno, toliko je i tužno. Tužno za državu Srbiju, za sve njene građane, jer su ove dve organizacije klasičan primer ekstremističkih organizacije, koje otvoreno krše Ustav Republike Srbije.

Setih se njihovih (ne)dela na tribinama, pretnji ranjivim grupama, veličanja ratnih zločinaca, paljenja Ustavom regulisanih zastava, pravljenja spiska nepodobnih u Republici Srbiji, širenje verske i nacionalne mržnje... Čega se sve ne setih? Očito im to se to ne zamera. Očito sve rade po Ustavu. Zato sam i rekao da je sve ovo i ružno i tužno.

Ovakve odluke sokole ekstemiste. Niko ih ne kažanjava i činiće još gore stvari. Primeri fašizma i nacizma iz tridesetih godina prošlog veka, jasno govore o tome. Ako se zlo ne zabrani, ono postaje još jače, morbidnije, ubojitije. Devedesete godine su to ponovo potvrdile.

Sledeći korak ovih organizacija je dalje jačanje baze. Imaće nove akcije. Nova(ne)dela. A posle... Zna se! To posle će doći ako budemo ćutali. Ćutanje dobrih, uvek je značilo slobodan prostor za zle.

Zato, dobri ljudi, nemojte ćutati!!!


Nevena Subotić | Četvrtak, 11. 02. 2021. | Komentara: 0
Pušenje ili svinje odlučite sami Činjenica da je cena svinjetine niža od  pakle najjeftinijih cigara privukla je pažnju nekoliko medija, proizvođači to i sami znaju, javnost nije mnogo obratila pažnju na tu činjenicu, a država... Država se po ovom pitanju, za sada, ne oglašava. Od Srbije koja je još od davnina poznata po svinjarstvu na dobrom smo putu da ovu granu proizvodnje potpuno izgubimo.
mr Maja Sedlarević | Subota, 29. 02. 2020. | Komentara: 0
Građani da se pitaju i odlučuju!
Živimo u vremenima pomerenih/promenjenih vrednosti, u kojima pravila ponašanja, značaj institucija i kolektivna solidarnost gube na značaju ili ih gotovo i nema. Stoga, važno je znati i zapamtiti kako bi šta trebalo (i moralo) da funkcioniše da bi ovo društvo funkcionisalo i bilo u korist građanki i građana.
Nevena Subotić | Sreda, 26. 02. 2020. | Komentara: 0
Harvey Weinstein otpremljen u zatvor, neka se spremi Jutka Ozbiljniji pristup ovom slučaju od strane sudova, političara, medija, javnosti, sa druge strane pokazao bi da će svaka žena koja se odupre nasilju, prijavi nasilnika, ili trpi ovakvu vrstu nasilja imati maksimalnu podršku i zaštitu zakonom propisanih organa i ustanova, kao i podršku okoline i javnosti. 

facebook