Blog | Aleksandar Marton

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Aleksandar Marton | Četvrtak, 05. 03. 2015. | Komentara: 0

Neumoljiva statistika: Beograd i pustinja

Poslednji podaci Republičkog zavoda za statistiku o iznosu prosečne plate u Republici Srbiji, bez poreza i doprinosa, ukazuju na osetan pad životnog standarda u državi, ali i na još veće zaostajanje Vojvodine za republičkim prosekom. Januarski prosek u Srbiji iznosi 39.285 dinara, a zaposleni Vojvođani su u proseku primili samo 37.344 dinara, ili pet procenata manje od republičkog proseka.

Podaci statistike su neumoljivi.

Sve sem regiona Beograda u državi Srbiji je ispod proseka, a sve je izraženije ubedljivo zaostajanje za prosekom. Dok građani Vojvodine, ali i južne, zapadne i istočne Srbije padaju sve dalje od linije proseka, dotle zaposleni Beograđani imaju za 20 odsto viša primanja od proseka (48.207).

Rezultat politike rigidne centralizacije sve se jasnije ogleda u stromaglavom padu životnog standarda stanovnika Vojvodine i drugih delova države. Nakaradno postavljen državni sistem učinio da danas postoji samo jedan centar, a da ostalo polako i sigurno postaje pustinja.
Kada se danas posmatraju ove tužne cifre, LSV može samo da podseti na cifre iz perioda pune autonomije Vojvodine. Prosek zarade u AP Vojvodini 1988. godine bio je preko 50 odsto viši od republičkog. Prosečna plata u Novom Sadu je za preko 20 procenata bila viša od one u Beogradu. Isto je bilo i sa prosečnim platama Zrenjaninaca, Pančevaca ili Kikinđana, ali i Vrbašana, Bečejaca i stanovnika Bačke Topole.
Nekada je Beograd značajno zaostajao za Bačkom Topolom. Danas Bačka Topola zaostaje za Beogradom za više od 40 procenata.
Ovi podaci su dostupni u arhivima, ali ne i u pokrajinskom Zavodu za statistiku, jer je ta institucija ukinuta pre dvadesetak godina, kao jedna od prvih žrtava antivojvođanskih mera koje su oslabile institucije Vojvodine i onemogućile normalno funkcionisanje sistema u pokrajini.

Januarski podaci su samo još jedan pokazatelj koliko je loše u državi Srbiji i koliko toga se mora menjati.Promena političkog sistema države, pre svega Ustava, je preduslov za ozdravljenje.

Osim Beograda na vodi, ovoj zemlji je potrebna gomila projekata i u Zrenjaninu, Kikindi, Beloj Crkvi, Šidu, Pirotu, Novom Pazaru ili Loznici. Samo zdrav sistem i jednaka šansa za sve delove države mogu ponovo omogućiti da Vojvodina bude jaka kao nekada.

Autor je pokrajinski poslanik LSV


Nevena Subotić | Četvrtak, 11. 02. 2021. | Komentara: 0
Pušenje ili svinje odlučite sami Činjenica da je cena svinjetine niža od  pakle najjeftinijih cigara privukla je pažnju nekoliko medija, proizvođači to i sami znaju, javnost nije mnogo obratila pažnju na tu činjenicu, a država... Država se po ovom pitanju, za sada, ne oglašava. Od Srbije koja je još od davnina poznata po svinjarstvu na dobrom smo putu da ovu granu proizvodnje potpuno izgubimo.
mr Maja Sedlarević | Subota, 29. 02. 2020. | Komentara: 0
Građani da se pitaju i odlučuju!
Živimo u vremenima pomerenih/promenjenih vrednosti, u kojima pravila ponašanja, značaj institucija i kolektivna solidarnost gube na značaju ili ih gotovo i nema. Stoga, važno je znati i zapamtiti kako bi šta trebalo (i moralo) da funkcioniše da bi ovo društvo funkcionisalo i bilo u korist građanki i građana.
Nevena Subotić | Sreda, 26. 02. 2020. | Komentara: 0
Harvey Weinstein otpremljen u zatvor, neka se spremi Jutka Ozbiljniji pristup ovom slučaju od strane sudova, političara, medija, javnosti, sa druge strane pokazao bi da će svaka žena koja se odupre nasilju, prijavi nasilnika, ili trpi ovakvu vrstu nasilja imati maksimalnu podršku i zaštitu zakonom propisanih organa i ustanova, kao i podršku okoline i javnosti. 

facebook