Blog | Ana Pataki

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Ana Pataki | Četvrtak, 20. 11. 2014. | Komentara: 0

Ćutanje je saučesništvo!

Piše: Ana Pataki

Šesnaest dana aktivizma protiv nasilja nad ženama je vreme počev od 25. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, koje povezuje nekoliko datuma posvećenih zaštiti i očuvanju ljudskih prava, ukazivanju na problem marginalizovanih društvenih grupa, kao podsetnik i namera da se posvetimo njihovim potrebama.

Podaci poput onih da je skoro svaka druga žena u Vojvodini doživela psihičko nasilje, a 34% i fizičko, pokazuju da - iako se možda čini drugačije, jer se o tome više govori - nasilja nad ženama nema manje. Naprotiv.

Raste broj ubistava žena

Tokom prošle godine u bračnim iili partnerskim odnosima je u našoj zemlji ubijeno preko 40 žena, od kojih je 10 bilo iz Vojvodine.  Godinu ranije, u Srbiji su ubijene 32 žene, tokom 2011. godine njih 29, a u 2010. godini je smrtno stradalo 20 žena. Osam posto žena u Vojvodini je doživelo pretnje oružjem, dok je u 6.2% došlo i do pucnjave, proganjanje je iskusilo 18.6% žena, a seksualno nasilje u porodici skoro 10%. 

Slabe kazne za nasilnike

Veliki broj žena u Srbiji i dalje ne prijavljuje partnersko nasilje, jer ne veruje da će ih sistem zaštititi. Mnoge od tih žena možda srećemo na ulici, mimoilazimo u gradu, ne znajući kroz šta prolaze jer ne žele, ne smeju ili misle da ih niko neće čuti ako se oglase. A plaše se za svoje živote. 

U 2013. godini, Centri za socijalni rad su podneli oko tri posto, tužioci oko jedan posto od ukupnog broja prijava po službenoj dužnosti, kao i tužbi za izricanje mera zaštite žrtava. Od izrečenih kazni, svega 64% je bilo do šest meseci zatvora, kako je bilo 2012. godine, 26% do jedne godine, a samo 10% od jedne do tri godine zatvora. U 2012. godini, zbog nasilja u porodici, samo dve osobe su kažnjene zatvorom od dve do pet godina. 

Ne okrećimo glavu!

Jedna od najčešće citiranih rečenica iz Deklaracije o ljudskim pravima Ujedinjenih nacija je:
 “Sva ljudska bića rađaju se slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima.” 

Ko je odlučio da je jedna osoba vlasništvo one druge, da je tuče, ucenjuje, zastrašuje i plaši?! 

I ovih dana, kao i čitave godine, svako od nas može pomoći, ako prestane da ćuti i okreće glavu na drugu stranu. Možemo i moramo sprečiti da se crne hronike pune tužnim naslovima o novim žrtvama nasilja u porodici. 

Ćutanje je saučesništvo! 

Autorka je 
Predsednica Foruma žena 


Nevena Subotić | Četvrtak, 11. 02. 2021. | Komentara: 0
Pušenje ili svinje odlučite sami Činjenica da je cena svinjetine niža od  pakle najjeftinijih cigara privukla je pažnju nekoliko medija, proizvođači to i sami znaju, javnost nije mnogo obratila pažnju na tu činjenicu, a država... Država se po ovom pitanju, za sada, ne oglašava. Od Srbije koja je još od davnina poznata po svinjarstvu na dobrom smo putu da ovu granu proizvodnje potpuno izgubimo.
mr Maja Sedlarević | Subota, 29. 02. 2020. | Komentara: 0
Građani da se pitaju i odlučuju!
Živimo u vremenima pomerenih/promenjenih vrednosti, u kojima pravila ponašanja, značaj institucija i kolektivna solidarnost gube na značaju ili ih gotovo i nema. Stoga, važno je znati i zapamtiti kako bi šta trebalo (i moralo) da funkcioniše da bi ovo društvo funkcionisalo i bilo u korist građanki i građana.
Nevena Subotić | Sreda, 26. 02. 2020. | Komentara: 0
Harvey Weinstein otpremljen u zatvor, neka se spremi Jutka Ozbiljniji pristup ovom slučaju od strane sudova, političara, medija, javnosti, sa druge strane pokazao bi da će svaka žena koja se odupre nasilju, prijavi nasilnika, ili trpi ovakvu vrstu nasilja imati maksimalnu podršku i zaštitu zakonom propisanih organa i ustanova, kao i podršku okoline i javnosti. 

facebook