Blog | Ana Pataki

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Ana Pataki | Četvrtak, 05. 03. 2015. | Komentara: 0

Žene i dalje češće odbijaju na konkursima za posao

Još 1911. godine, kao rezultat odluka u Kopenhagenu, više od milion žena i muškaraca zahtevali su ne samo pravo glasa za žene nego i omogućavanje prava na rad, profesionalno usvršavanje i ukidanje polne diskriminacije.

Posle više od veka, i dalje tražimo:

1. Radna prava

Da naše radno vreme bude prilagođeno našim obavezama i potrebama. Da za svoj rad budemo jednako vrednovane i plaćene, kao i muškarci.
Prema podacima istraživanja „Položaj žene u Srbiji u 2014. godini" koje je sprovelo Ministarstvo za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku navodi se da su "žene na konkursima bile češće odbijene nego muškarci sa opravdanjem da posao nije za pripadnice njihovog pola (71%) ili zbog starosti (65%). Osam od deset građana i građanki veruje i da je ženama posao češće ugrožen zbog porodičnih obaveza (81%), a četvrtina se slaže da su žene preduzetnice manje uspešne nego muškarci (25%). Podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da obrazovanje igra presudnu ulogu za prohodnost žena na tržištu rada, ali ne obezbeđuju jednake zarade, budući da na 100 visooko obrazovanih muškaraca dolazi 114 žena, ali i dalje postoji razlika između prosečnih zarada od 5,1% u korist muškaraca.

2. Zaštititi trudnice i porodilje!

Naknada za porodiljsko odsustvo mora stizati na vreme!
Članice Lige socijaldemokrata Vojvodine su aktivno učestvovale u realizaciji kampanje „Pravo za mame" kojom je tražena izmena Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, kako bi se poslodavci izuzeli iz procedure uplate porodiljske naknade i osigurala redovna isplata direktno od države. Iako je dobijena podrška poslanika i poslanica Narodne skupštine Republike Srbije, među kojima poslanica i poslanika LSV da će glasati za izmenu Zakona, ministarstva još nisu predložila traženu izmenu, niti je predlog izmena Zakona ušao u proceduru.

Sa druge strane, nakon uspešno realizovane kampanje „Puna plata za trudnice", kada su prvo lokalne samouprave po Vojvodini na inicijativu odbornika i odbornica LSV, a potom i Republički fond za zdravstveno osiguranje opredelili sredstva i garantovali redovnu isplatu naknade trudnicama na održavanju trudnoće, ta sredstva danas kasne i po nekoliko meseci.

Istovremeno, po navodima Ministarstva za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku, čak 38% stanovništva navodi da je upoznato sa slučajem da je žena dobila otkaz nakon toga što je otišla na trudničko ili porodiljsko odsustvo.

Tražimo da same odlučujemo o svom zdravlju, obrazovanju, karijeri i životu!

3. Veće učešće žena u procesima donošenja odluka

Žene zauzimaju tek četvrtinu najviših pozicija odlučivanja u kompanijama (25,8%), kao što su pozicije generalnih direktora i predsednika upravnih odbora, a čine nešto manje od trećine preduzetnika (31,7%).

Mi hoćemo da kreiramo politiku, stvaramo nove šanse i imamo jednake mogućnosti!

Forum žena Lige socijaldemokrata Vojvodine će insistirati na promenama u oblasti institucionalne i strukturalne diskriminacije, neprepoznavanju teže pozicije žena i nedostacima mera politike i institucija koji su odgovorni za njihovu primenu. Umesto da se radi na tome da što bolje ostvare obaveze žene u kući i na tržištu rada, buduće politike moraju biti usmerene na preraspodelu odgovornosti i moći u javnoj i privatnoj sferi društva između muškaraca i žena.

Borimo se za bolju budućnost svih nas.
Borimo se za ravnopravnost!

 

Autorka je predsednica Foruma žena 
Lige socijaldemokrata Vojvodine

 



Nevena Subotić | Četvrtak, 11. 02. 2021. | Komentara: 0
Pušenje ili svinje odlučite sami Činjenica da je cena svinjetine niža od  pakle najjeftinijih cigara privukla je pažnju nekoliko medija, proizvođači to i sami znaju, javnost nije mnogo obratila pažnju na tu činjenicu, a država... Država se po ovom pitanju, za sada, ne oglašava. Od Srbije koja je još od davnina poznata po svinjarstvu na dobrom smo putu da ovu granu proizvodnje potpuno izgubimo.
mr Maja Sedlarević | Subota, 29. 02. 2020. | Komentara: 0
Građani da se pitaju i odlučuju!
Živimo u vremenima pomerenih/promenjenih vrednosti, u kojima pravila ponašanja, značaj institucija i kolektivna solidarnost gube na značaju ili ih gotovo i nema. Stoga, važno je znati i zapamtiti kako bi šta trebalo (i moralo) da funkcioniše da bi ovo društvo funkcionisalo i bilo u korist građanki i građana.
Nevena Subotić | Sreda, 26. 02. 2020. | Komentara: 0
Harvey Weinstein otpremljen u zatvor, neka se spremi Jutka Ozbiljniji pristup ovom slučaju od strane sudova, političara, medija, javnosti, sa druge strane pokazao bi da će svaka žena koja se odupre nasilju, prijavi nasilnika, ili trpi ovakvu vrstu nasilja imati maksimalnu podršku i zaštitu zakonom propisanih organa i ustanova, kao i podršku okoline i javnosti. 

facebook