Blog | Branislav Bogaroški

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Branislav Bogaroški | Četvrtak, 08. 11. 2012. | Komentara: 0

Ligaši nisu plašljivi, kolebljivi ni popustljivi

Svaki put kada tražimo čist račun, pitamo za vojvođanske novce I tražimo vojvođansku imovinu, svaki put kada spomenemo nešto od onoga što je Vojvodina imala I što joj pripada, dokazani centralisti poviču "separatizam".

Tako se stalno, iznova I iznova nalazimo u poziciji da objašnjavamo da nije separatizam kada tražimo da se naše firme I fabrike u koje su generacije građanki I građana Vojvodine podizale samodoprinosima ne rasprodaju bez pitanja, niti je separatizam kada se brani da vojvođanske njive budu poklonjene nekakvim šeicima nakon jednog ručka sa nekim ministrom.
Član sam Lige socijaldemokrata Vojvodine punih 16 godina. Nije bilo dana za to vreme a da nas neko nije prozvao separatistima, antisrbima I ko zna kakvim još imenima, dok smo se mi borili protiv sila mraka na čelu sa Miloševićem i Šešeljem I dok smo mi insistirali da se Vojvodini vrati sve njeno i da joj autonomija bude garantovana Ustavom.
Vlasti su se menjale, ali je uvek postojao neko ko je iz Beograda (nemam ništa protiv Beograda I Beograđana, govorim o njemu kao sinonimu za centralizam) vikao "stop secesiji", te iznosio alarmantna upozorenja da će "autonomaši" sad da odvoje Vojvodinu. Devedesetih su to radili radikali, pa onda od 2000. godine DSS I radikali, a danas radikalsku priču nastavljaju Dveri a DSS ih potpomaže.

Za to vreme, kao da je postojao prećutni dogovor da dok oni viču, neki drugi centralisti ćutke odvlače vojvođansku imovinu. Vremenom, etiketa separatista kao da im se učinila mlakom i beznačajnom pa su počele I otvorene pretnje, uz govor mržnje. Toliko je postalo normalno vređati autonomaše, da se slabo ko obazire I kada nam 12 puta neko vandalizujeprostorije u Pančevu, kad nam razbiju prozor u Rumi, ili ispisuju pogrdne grafite.

Međutim, šta god radili, građani I građanke Vojvodine sve više za nas glasaju. Jer znaju da smo u pravu, da smo dosledni I da sve što smo pričali pre 22 godine možemo I danas da ponovimo.

Sve to izaziva maltene nekontrolisan bes kod onih koji Rusiju nazivaju majčicom i pritom otvoreno zagovaraju centralizaciju države. Te "patriote" sada već otvoreno traže ukidanje vojvođanske autonomije, prebiraju ko je koje nacionalnosti, pale vojvođanske zastave, građane I građanke AP Vojvodine posprdno nazivaju "Vojvođanerima", a umesto imena Vojvodina namerno I isključivo govore - severna srpska pokrajina . Komentari na njihovim You tube I drugim stranicama pokazuju čistu mržnju, pa ček I otvorene pretnje ubistvom.

Njihovi politički mentori I nalogodavci previđaju pritom jednu stvar - ligaši su kovani od teškog gvožđa u najtežim vremenima.
Mi nismo ni plašljivi, ni kolebljivi, ni popustiljivi.


Nevena Subotić | Četvrtak, 11. 02. 2021. | Komentara: 0
Pušenje ili svinje odlučite sami Činjenica da je cena svinjetine niža od  pakle najjeftinijih cigara privukla je pažnju nekoliko medija, proizvođači to i sami znaju, javnost nije mnogo obratila pažnju na tu činjenicu, a država... Država se po ovom pitanju, za sada, ne oglašava. Od Srbije koja je još od davnina poznata po svinjarstvu na dobrom smo putu da ovu granu proizvodnje potpuno izgubimo.
mr Maja Sedlarević | Subota, 29. 02. 2020. | Komentara: 0
Građani da se pitaju i odlučuju!
Živimo u vremenima pomerenih/promenjenih vrednosti, u kojima pravila ponašanja, značaj institucija i kolektivna solidarnost gube na značaju ili ih gotovo i nema. Stoga, važno je znati i zapamtiti kako bi šta trebalo (i moralo) da funkcioniše da bi ovo društvo funkcionisalo i bilo u korist građanki i građana.
Nevena Subotić | Sreda, 26. 02. 2020. | Komentara: 0
Harvey Weinstein otpremljen u zatvor, neka se spremi Jutka Ozbiljniji pristup ovom slučaju od strane sudova, političara, medija, javnosti, sa druge strane pokazao bi da će svaka žena koja se odupre nasilju, prijavi nasilnika, ili trpi ovakvu vrstu nasilja imati maksimalnu podršku i zaštitu zakonom propisanih organa i ustanova, kao i podršku okoline i javnosti. 

facebook