Blog | mr Maja Sedlarević

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
mr Maja Sedlarević | Ponedeljak, 26. 11. 2012. | Komentara: 0

O Ustavu, kapitalnim ulaganjima i izgubljenim milijardama

Fond za kapitalna ulaganja osnovan je decembra 2006. godine, neposredno po donošenju Ustava RS. Utemeljenje za osnivanje Fonda nalazi se u 184. članu Ustava.
Kada je Fond osnivan, poslanici LSV u Skupštini AP Vojvodine su napustili skupštinsko zasedanje, protestujući jer je pokrajinska administracija pristala na ovu spornu odredbu Ustava i pristala na samo najmanje 7% budžeta od kojih 3/7 treba da budu za kapitalna ulaganja.
Tada ni slutili nismo, a sigurna sam ni svi koji su glasali za osnivanje Fonda, da će praksa svih narednih godina pokazati da ni jedne naredne godine sve do danas, nikada nije ispoštovana ni ova ustavna odredba.
Ni u jednom zvaničnom izveštaju nema jasne slike šta je za svaku prethodnu godinu bio Ustavom garantovani minimum i šta je bila obaveza države, a nije prikazano, odnosno koliko je sredstava zakinuto AP Vojvodini na ime kapitalnih ulaganja od kada se primenjuje novi Ustav.
Svaki put kada se usvaja budžet Republike Srbije i kada Liga socijaldemokrata Vojvodine postavi pitanje zašto u njemu nema ni sedam posto za Vojvodinu, odgovara nam se da je to zbog toga što nigde u Ustavu ne piše da je Srbija ta koja treba da obezbedi Vojvodini ovaj novac. To je tačno, osim što Vojvodina nema izvorne prihode, pa samim tim ni mogućnost da na drugi način obezbedi tih sedam odsto.
Svi smo bili svedoci da je samo za prošlu godinu, primera radi, Vojvodina ostala uskraćena za šest od ukupno devet milijardi dinara, koliko joj je po tom osnovu pripadalo. Pošto tih šest milijardi dinara, uprkos svim najavama, nije isplaćeno do 31. decembra, taj novac više ne može da se nadoknadi.
I, ovo je samo jedan primer.
Naime, od osnivanja Fonda za kapitalna ulaganja do danas, AP Vojvodina je na ime kapitalnih ulaganja ostala uskraćena za ogromna sredstva. Analiza je pokazala da je Fond do sada realizovao projekte u visini od 41 milijarde dinara. Planirano je bilo da će u istom periodu raspolagati sa 84.599.000,00 dinara. Razlika između planiranih i dobijenih sredstava je, znači, 43 milijarde dinara!
Ako se, dalje, uzme u obzir da ni jedne godine nije ispoštovana ustavna odredba kojom se garantuje sredstva za budžet APV, razlika između onoga što garantuje Ustav i onoga što je realizovano je čak 94 milijarde dinara! Zamislite šta je sve za taj novac moglo biti urađeno.
Ovaj iznos je otprilike u visini više od jednog i po pokrajinskog godišnjeg budžeta, za toliko smo uskraćeni. Ili, npr, za ovaj iznos smo dva puta sami mogli da otkupimo Naftnu industriju Srbije.
O tome koliko je kapitalnih investicija poput bolnica, škola ili mostova moglo da bude izgrađeno, ne treba ni govoriti.
Mora se naglasiti da neki od projekata koji su zaista kapitalni godinama unazad su planirani, a realizacija nije ni započeta, poput Žeželjevog mosta i izgradnje Banatske magistrale. Ono što posebno treba istaći kao kapitalni projekat o kome bi trebalo razmišljati, jeste izgradnja objekta Opšte bolnice u Novom Sadu. Inicijativom Lige socijaldemokrata Vojvodine, u Prostornom regionalnom planu AP Vojvodine predviđeno je njeno postojanje. Ova bolnica je posebno bitna ne samo za građanke i građane Novog Sada, nego i cele Vojvodine, jer će se njenom izgradnjom rasteretiti kapaciteti Kliničkog centra Vojvodine u koji danas svi Novosađani moraju da idu.
Na kraju, podsećajući još jednom na to da je razlika između onoga što je propisao Ustav Republike Srbije u svom 184. članu i onog što je do sada realizovano na ime kapitalnih ulaganja u APV  cifra koja po procenama doseže čak do 94 milijarde dinara, napomenuću i to da je, po proceni Puteva Srbije, za tunel kroz Frušku goru i kompletni putni pravac Novi Sad – Ruma potrebno ukupno 102 miliona evra. Umesto da tražimo investitore i partnere za izgradnju po svetu, mogli smo izgraditi više od nekoliko tunela samo da je ispoštovan ustavni minimum. Treba misliti o tome.


Nevena Subotić | Četvrtak, 11. 02. 2021. | Komentara: 0
Pušenje ili svinje odlučite sami Činjenica da je cena svinjetine niža od  pakle najjeftinijih cigara privukla je pažnju nekoliko medija, proizvođači to i sami znaju, javnost nije mnogo obratila pažnju na tu činjenicu, a država... Država se po ovom pitanju, za sada, ne oglašava. Od Srbije koja je još od davnina poznata po svinjarstvu na dobrom smo putu da ovu granu proizvodnje potpuno izgubimo.
mr Maja Sedlarević | Subota, 29. 02. 2020. | Komentara: 0
Građani da se pitaju i odlučuju!
Živimo u vremenima pomerenih/promenjenih vrednosti, u kojima pravila ponašanja, značaj institucija i kolektivna solidarnost gube na značaju ili ih gotovo i nema. Stoga, važno je znati i zapamtiti kako bi šta trebalo (i moralo) da funkcioniše da bi ovo društvo funkcionisalo i bilo u korist građanki i građana.
Nevena Subotić | Sreda, 26. 02. 2020. | Komentara: 0
Harvey Weinstein otpremljen u zatvor, neka se spremi Jutka Ozbiljniji pristup ovom slučaju od strane sudova, političara, medija, javnosti, sa druge strane pokazao bi da će svaka žena koja se odupre nasilju, prijavi nasilnika, ili trpi ovakvu vrstu nasilja imati maksimalnu podršku i zaštitu zakonom propisanih organa i ustanova, kao i podršku okoline i javnosti. 

facebook