Blog | mr Maja Sedlarević

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
mr Maja Sedlarević | Petak, 02. 08. 2013. | Komentara: 0

Vojvodina - adut za Evropsku uniju

Piše: mr Maja Sedlarević

Procesom proširenja Evropske unije stvorile su se nove okolnosti u okruženju Vojvodine, tako da se ona sada sa severa, istoka i zapada graniči sa državama članicama Evropske unije. Ovakav položaj neminovno donosi potrebu što boljeg i bržeg prilagođavanja i napretka na putu evro integracija.

Danas kada se, najviše zbog primene principa supsidijarnosti, Evropa iz Evrope nacija transformiše u Evropu regija i kada ovo znači da u modernom konceptu Evropske unije, kao posledica principa supsidijarnosti, države sve više svojih nadležnosti i svog suvereniteta prenose kako na niži nivo - regiona i lokalnih samouprava, tako i na viši nivo - Evropske unije, potreba za Ustavom garantovanom autonomijom Vojvodine predstavlja koncept evropske budućnosti Srbije, svih njenih građanki i građana, izgradnju institucija i demokratizaciju društva.

Evropska unija predstavlja put ka miru i stabilnosti institucija, put ka konkurentnom tržištu, decentralizaciji i put ka boljem životu građana i građanki i Vojvodine i Srbije i zaštiti njihovih kolektivnih i individualnih prava. Srbija jedino kroz evropske integracije može postati lider na Balkanu, što će imati nemerljiv doprinos za razvoj AP Vojvodine. Članstvo u Evropskoj uniji je najefikasniji način za postizanje višeg stanarda života građanki i građana Srbije.

Parlament Vojvodine je najmnogojezičniji parlament na tlu Evrope posle Evropskog parlamenta. Sa šest zvaničnih jezika, Vojvodina predstavlja Evropu u malom.

Težnja Vojvodine je da uspostavi što tešnju saradnju sa drugim regionima sa kojima nas povezuju zajednička kulturna, istorijska i/ili jezička obeležja, ali, mnogo važnije zajednički problemi, zajednički interesi i zajedničke ekonomske prilike. Još uvek, najčešći oblici saradnje sa drugim regionima ogledaju se u prekograničnoj saradnji.

Prekogranična saradnja Vojvodine sa Vukovarsko-srijemskom županijom (Hrvatska), Bač-Kiškun i Čongrad (Mađarska) i Karaš-Severin (Rumunija) primeri su dobre prakse kako se zajednički problemi rešavaju i saradnja unapređuje. Posebno bi trebalo izdvojili saradnju u oblasti poljoprivrede, kao i u drugim oblastima od interesa za regione (obrazovanje, nauka, turizam, kultura, ekologija, saobraćaj...).

Osim prekogranične saradnje, AP Vojvodina u duhu razvijanja međuregionalne saradnje je, tokom proteklih nekoliko godina, intenzivno sarađivala i ostvarila izuzetne odnose sa velikim brojem regija. Naši partneri, pre svih, su pokrajina Baden-Virtemberg u Nemačkoj, pokrajine Štajerska i Gornja Austrija u Austriji, region Friuli-Venecija-Đulija u Italiji...

Ono što je posebno važno istaći jeste da smo uspostavili izuzetno dobru međuregionalnu saradnju na prostorima bivše Jugoslavije sa Zeničko-dobojskim kantonom i Republikom Srpskom u Bosni i Hercegovini, Vukovarsko-srijemskom i Osiječko-baranjskom županijom u Hrvatskoj, a posebno bi trebalo naglasiti naše prijateljske odnose i izvanrednu saradnju sa Istarskom županijom u Hrvatskoj.

Sa nemačkom pokrajinom Baden-Virtemberg, osim izuzetne privredne, naučne i kulturne saradnje povezani smo i preko Dunavskog biroa u Ulmu, koji povezuje gradove i regione koji su na reci Dunav. Mnogostruka regionalna saradnja (politika, privreda, saobraćaj, infrastruktura, obrazovanje...) ostvarena je u okviru evro-regije Dunav-Kriš-Moriš-Tisa (DKMT). Specifičnost ove saradnje je što se ovde radi o oblasti koja je prirodno i geografski deo jedne celine, međutim razdvojen je državnim granicama.

Ova i ovakva Vojvodina jeste adut Srbije na njenom putu u Evropu. Danas pomoći vojvođanskoj autonomiji znači na najefikasniji način pomoći Srbiji da prevlada opterećenje prošlosti i ubrza put evropskih integracija.
Ulaganje u autonomiju Vojvodine jeste ulaganje u evropsku budućnost Srbije.

autorka je predsednica 
Odbora za evropske integracije i međuregionalnu saradnju
Skupštine AP Vojvodine


Nevena Subotić | Četvrtak, 11. 02. 2021. | Komentara: 0
Pušenje ili svinje odlučite sami Činjenica da je cena svinjetine niža od  pakle najjeftinijih cigara privukla je pažnju nekoliko medija, proizvođači to i sami znaju, javnost nije mnogo obratila pažnju na tu činjenicu, a država... Država se po ovom pitanju, za sada, ne oglašava. Od Srbije koja je još od davnina poznata po svinjarstvu na dobrom smo putu da ovu granu proizvodnje potpuno izgubimo.
mr Maja Sedlarević | Subota, 29. 02. 2020. | Komentara: 0
Građani da se pitaju i odlučuju!
Živimo u vremenima pomerenih/promenjenih vrednosti, u kojima pravila ponašanja, značaj institucija i kolektivna solidarnost gube na značaju ili ih gotovo i nema. Stoga, važno je znati i zapamtiti kako bi šta trebalo (i moralo) da funkcioniše da bi ovo društvo funkcionisalo i bilo u korist građanki i građana.
Nevena Subotić | Sreda, 26. 02. 2020. | Komentara: 0
Harvey Weinstein otpremljen u zatvor, neka se spremi Jutka Ozbiljniji pristup ovom slučaju od strane sudova, političara, medija, javnosti, sa druge strane pokazao bi da će svaka žena koja se odupre nasilju, prijavi nasilnika, ili trpi ovakvu vrstu nasilja imati maksimalnu podršku i zaštitu zakonom propisanih organa i ustanova, kao i podršku okoline i javnosti. 

facebook