Blog | Velimir Kovacevic

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Velimir Kovacevic | Utorak, 05. 02. 2019. | Komentara: 0

Sve vas vidi "svemirska" policija

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović najavio je da će policija u naredne dve godine u Beogradu instalirati skoro 1.000 stacionarnih kamera za video-nadzor, na 800 lokacija, i imaće novi softver koji će automatski detektovati tablice, vozila, pa čak i prepoznavati lica. Prema njegovim rečima neće biti značajnije ulice, ulaza ili prolaza između zgrada koje neće biti pokriven kamerama, a mreža kamera će se proširiti i na autoput i magistralne puteve.

Liga socijaldemokrata Vojvodine ukazuje da u Srbiji ne postoje precizni podaci o broju kamera (procenjuje se oko 200 000 kamera, od čega polovina u Beogradu), i načinu funkcionisanja sistema i procedurama raspolaganja tim putem prikupljenim podacima, za šta je u velikoj meri odgovorno Ministarstvo unutrašnjih poslova koje ne kontroliše ovu oblast, kako u smislu odredbi Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, tako još više u smislu odredbi Zakona o privatnom obezbeđenju kojim je ova oblast detaljno uređena.

Sistemi video-nadzora podešeni su tako da se lakše registruju nepoželjne osobe, zbog čega pažnju operatora koji vrši monitoring uvek privlače ljudi zapuštenog i/ili seksipilnog izgleda, pre nego oni koji su vršili kriminalne radnje. Većina službenika koji se bave praćenjem snimaka obično, pored nadzora, ima i druga zaduženja, pa se bez obzira na njihove kompetencije ne može tvrditi da će pažljivo posmatrati dešavanja na ekranu. Studije u kojima je ispitivana efektivnost složenih sistema video-nadzora u gradskim centrima Velike Britanije (koji uz Peking imaju najveći broj kamera) ustanovile su da se primenom video-nadzora ostvaruje mala (7%), ali ne i značajna redukcija kriminala.

Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da uvođenje video-nadzora neće doprineti smanjenju stope kriminala niti će uticati na redukovanje straha građana i porast prijavljivanja krivičnih dela jer razbojnici, provalnici i drugi profesionalni kriminalci računaju da će biti snimljeni, zbog čega se za izvršenje ovih krivična dela redovno maskiraju i koriste lažne registrarske tablice ili fizički neutrališu kamere.
Totalni video-nadzor u širem kontekstu takođe može izazvati geografsko, taktičko i metodološko izmeštanje kriminala, smanjiti nivo lične opreznosti, moralne odgovornosti i samokontrole građana, kao i izazvati gubitak poverenja u policiju. Ako se svemu tome doda cena nabavke i dugoročne obaveze održavanja sistema kao i činjenica da kamere ne mogu u potpunosti da zamene funkciju policajca, video-nadzor predstavlja prilično skupu meru kontrole kriminala u javnim prostorima.

Uz sve to dužni smo ukazati na opasnost ugrožavanja privatnosti i zloupotrebe ove mere u političke i komercijalne svrhe.
Građani i građanke prepoznaju i ne opravdavaju manipulisanje njihovim strahom od kriminala i dovode u pitanje kriterijume određivanja problematičnog ponašanja koje će se pratiti putem video-nadzora i opravdano smatraju da postoje ljudska i tehnička ograničenja koja omogućavaju zloupotrebu podataka koji su prikupljeni na ovaj način.

Liga socijaldemokrata Vojvodine ukazuje Ministarstvu unutrašnjih poslova da građani i građanke imaju potrebu za „boljom“ bezbednošću, a ne za „više“ bezbednosti, i da je primena video-nadzora u kontroli kriminala prihvatljiva samo kada je to neophodno i uz definisanje uslova kojima će se zaštititi privatnost pojedinca. Vrsta i trajanje video-nadzora mora biti usklađeno sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnost, uz poštovanje procedura za postupanje sa podacima koji su prikupljeni putem video-nadzora i mora se uspostaviti uvođenje registra sistema za video-nadzor na lokalnom i državnom nivou.


Autor je predsednik Stručnog saveza za odbranu i bezbednost i član Glavnog odbora LSV


Nevena Subotić | Četvrtak, 11. 02. 2021. | Komentara: 0
Pušenje ili svinje odlučite sami Činjenica da je cena svinjetine niža od  pakle najjeftinijih cigara privukla je pažnju nekoliko medija, proizvođači to i sami znaju, javnost nije mnogo obratila pažnju na tu činjenicu, a država... Država se po ovom pitanju, za sada, ne oglašava. Od Srbije koja je još od davnina poznata po svinjarstvu na dobrom smo putu da ovu granu proizvodnje potpuno izgubimo.
mr Maja Sedlarević | Subota, 29. 02. 2020. | Komentara: 0
Građani da se pitaju i odlučuju!
Živimo u vremenima pomerenih/promenjenih vrednosti, u kojima pravila ponašanja, značaj institucija i kolektivna solidarnost gube na značaju ili ih gotovo i nema. Stoga, važno je znati i zapamtiti kako bi šta trebalo (i moralo) da funkcioniše da bi ovo društvo funkcionisalo i bilo u korist građanki i građana.
Nevena Subotić | Sreda, 26. 02. 2020. | Komentara: 0
Harvey Weinstein otpremljen u zatvor, neka se spremi Jutka Ozbiljniji pristup ovom slučaju od strane sudova, političara, medija, javnosti, sa druge strane pokazao bi da će svaka žena koja se odupre nasilju, prijavi nasilnika, ili trpi ovakvu vrstu nasilja imati maksimalnu podršku i zaštitu zakonom propisanih organa i ustanova, kao i podršku okoline i javnosti. 

facebook