Ustav svima garantuje pravo na identitet, pa i Vojvođanima

 
 
Izbori u LSV
Izjave | Subota, 25. 09. 2021. | Komentara: 0

Ustav svima garantuje pravo na identitet, pa i Vojvođanima

ZRENJANIN – Portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Marton izjavio je da omogućavanje građanima da se izjasne kroz regionalnu odrednicu Vojvođanin nije stvaranje nove nacije. On je u izjavi za RTS istakao da se na ranijim popisima određeni broj građana izjasnio po vojvođanskoj regionalnoj pripadnosti, ali da taj broj nije zvanično naveden.

LSV

- Na popisima osamdesetih, devedesetih godina, pa i 2011. godine jedan broj građana se izjasnio po regionalnoj pripadnosti. Ako se ne varam, pre 10 godina je to bilo oko 30.000 u Srbiji, a od tih 30.000, kako smo nezvanično čuli, je oko 28.000 Vojvođana, ali to nigde nije navedeno. Znači, navedena je samo stavka regionalna pripadnost. Mi smatramo da je potrebno jasno reći i naglasiti koliko ima Vojvođana i, u krajnjem slučaju, i ostalih regionalno opredeljenih, jer samo tako ćemo doći do realnog stanja stvari – kaže Marton.

On navodi da je nacionalnost lična stvar svakog pojedinca, te da mu Ustav omogućava da se nacionalno izjasni ili ne izjasni po tom pitanju.

- Pošto imam višeslojni identitet, ja smatram da je nacionalno izjašnjavanje meni preusko i nemoguće i baš zato biram ovu regionalnu odrednicu, a to je Vojvođanin – navodi.

Marton naglašava da izjašnjavanje kao Vojvođanin nije nacionalno izjašnjavanje.

- Nije nikakvo smišljanje nove nacije i to smo u razgovoru sa ministarkom za ljudska prava i društveni dijalog Gordanom Čomić i istakli i baš zato je ova, konkretno 2021. i osnovna razlika u odnosu na ranije inicijative. Sad imamo jedno ministarstvo koje se bavi dijalogom. Mi smo pokrenuli dijalog, hajmo da pričamo o ovoj temi – zaključuje Marton.

(SzILSV, 25.09.2021)
Saopštenja | Nedelja, 17. 10. 2021. | Komentara: 0

1,5 miliona građana Srbije živi u riziku od siromaštva. Šta radi država?

Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da poslednji podaci o stopi rizika od siromaštva ukazuju na katastrofalno stanje u kom se nalaze građani Srbije.
Saopštenja | Utorak, 12. 10. 2021. | Komentara: 0

Sprečiti divljanje tzv. Narodnih patrola u Somboru i drugim gradovima

Liga socijaldemokrata Vojvodine zahteva hitnu reakciju policije i tužilaštva i strogo kažnjavanje osoba koje su prethodnih dana pozivale na linč građana Sombora koji pomažu migrantima.

Izjave | Nedelja, 10. 10. 2021. | Komentara: 0

NIS je morao ostati u vlasništvu naše države

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je da Srbija i Srpska pravoslavna crkva nisu isto, te da je u Ustavu navedeno da je država odvojena od crkve. On je gostujući u emisiji „Prva tema“ na televiziji Prva istakao i da to znači da ako neko kritikuje crkvu on time ne kritikuje državu. ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook