Srbija ne sme biti podložna ruskim ucenama

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Utorak, 23. 11. 2021. | Komentara: 0

Srbija ne sme biti podložna ruskim ucenama

Novi Sad, 23. novembar 2021 - Generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš izjavio je da ono što se u režimskim medijima ističe kao glavna tema sastanka predsednika Srbije i Rusije, a to je navodni uticaj Aleksandra Vučića na Vladimira Putina da smanji cenu gasa Srbiji, predstavlja manipulaciju građanima, kao i da je pitanje kolika je, u kontekstu javnog interesa, zaista ta cena gasa, jer zavisni odnosi sa Ruskom Federacijom, Srbiju udaljavaju od evropskih integracija.

LSV

Predsednik Rusije Vladimir Putin 25. novembra će primiti predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a centralna tema biće cena za gasa za iduću godinu. Kako je najavljeno, Vučić će zamoliti ruskog predsednika da se iznos ne menja, uprkos tome što su velika kolebanja i rast cena „plavog goriva“ na svetskim berzama. Kako je rekao, mora da se napravi najbolja varijanta po Srbiju, što uopšte nije lako, ali da se nada najboljoj ceni u Evropi.

Prema rečima Bojana Kostreša, pitanje je koliko ćemo mi taj ruski gas zaista platiti jer se on kroz odnose sa Rusijom ne plaća samo novcem već i političkim ustupcima i usporavanjem i zaustavljanjem evropskih intergracija. Što za Srbiju, napominje naš sagovornik, može biti još kobnije od cene glase.

– Još od energetskog sporazuma iz 2009. godine sa Rusijom, stalno se ističe da će „braća“ Rusi da nam pomognu oko Kosova, da će da urade ovo ili ono, a ono što se zaista desilo je da su „braća“ Rusi devastirala naše bušotine koje se nalaze u Vojvodini, da bi nas sad još ucenjivali za cenu gasa. Imamo situaciju u Banatskom dvoru, koji je pola-pola u vlasništvu Srbije i Rusije, gde imamo 400 miliona kubika rezervi. Možemo da izvlačimo samo pet miliona kubika dnevno što je je oko 40 odsto naših dnevnih potreba. Zašto država nije ništa uradila da se kapacitet u Banatskom dvoru poveća ili da se postavi oprema koja će omogućiti bolju eksploataciju, odnosno više kubika eksploatacije na dnevnom nivou? Dakle, sve se radi tako da budemo energetski zavisni od Rusa, a onda se pravi politička predstava da Rusija nama izlazi u susret. Istina je da Rusija nama ubija političku budućnost i besramno pljačka naše energetske resurse. Neko ko bi bio moj favorit za predsednika Srbije bi više energije trošio na evropske i evroatlanske integracije i na pronalaženje rešenja kako bi Srbija bila nezavisnija od ruskog gasa i samim tim manje podložna njihovim ucenama – zaključuje Bojan Kostreš.
 
 



Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Odbori LSV | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvođani podržavaju slobodu govora

Pozivamo celokupnu demokratsku javnost da stane u zaštitu Ustavom zagarantovane slobode govora i snažno osudi najgnusnije pretnje upućene univerzitetskom profesoru dr Dinku Gruhonjiću i novinarki Ani Lalić.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook