Javne funkcije

 
 
Izbori u LSV
Biografija

Bojan Kostreš

Zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine,

Rođen je 25. avgusta 1974. godine, u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završio u Ečki, a Srednju ekonomsku školu u Zrenjaninu. Po zvanju je diplomirani ekonomista.

Član je Lige socijaldemokrata Vojvodine od svog punoletstva. Jedan je od inicijatora osnivanja Opštinskog odbora LSV Zrenjanin, prvi sekretar MO LSV Ečka, koji je i danas njegov matični mesni odbor.

Predsednik Opštinskog odbora LSV Zrenjanin bio je u periodu 1995 -1996. godina. Jedan je od osnivača Lige vojvođanske omladine (LVO). Bio je osnivač, glavni i odgovorni urednik ligaških novina „Slobodna Vojvodina". i jedan je od inicijatora formiranja Foruma žena Lige socijaldemokrata Vojvodine.

U sklopu gotovo svih predizbornih kampanja šef je Izbornog štaba LSV. Pre nego što je, 2001. godine, postao generalni sekretar LSV i predsednik Izvršnog odbora Glavnog odbora LSV (na ovoj funkciji je do Kongresa LSV koji je održan decembra 2005. godine), njen je potpredsednik (od 1997. do 2001).

Od 2000. do 2003. godine, bio je poslanik Narodne skupštine Republike Srbije i šef poslaničke grupe LSV. Bio je član Administrativnog odbora i Odbora za odbranu i bezbednost. Organizator je antirežimskih demonstracija i protesta 1999. i 2000. godine. U tom periodu je privođen 15 puta.

Kada je postao predsednik Skupštine AP Vojvodine, najmlađi u istoriji ovog parlamenta, 30. oktobra 2004. godine, najavio je da će njegov „najvažniji zadatak biti vraćanje ustavnog položaja Vojvodine".

Posle izbora 2008. izabran je za poslanika Narodne skupštine Republike Srbije. Bio je i član Odbora za ustavna pitanja, kao i predsednik Komisije za izradu Predloga zakona o javnoj svojini. Za narodnog poslanika je izabran i na izborima održanim 6. maja 2012, a od oktobra 2012. godine je bio i šef poslaničke grupe LSV. Bio je član Odbora za odbranu i unutrašnje poslove i zamenik člana Delegacije u parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope.

Na vanrednim parlamentarnim izborima održanim 16. marta 2014. godine ponovo je izabran za poslanika u Skupštini Srbije. Član je skupštinskog odbora za evropske integracije, i zamenik predsednika Odbora za odbranu i unutrašnje poslove.

Za zamenika predsednika LSV je ponovo izabran na IX Kogresu LSV decembra 2012.

Međunarodni je sudija u banatskim šorama.

facebook