LSV: Srbiji trebaju specijalizovani sudovi za radno pravo, jaki sindikati i iskorenjivanje robovskog rada

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Utorak, 21. 03. 2023. | Komentara: 0

LSV: Srbiji trebaju specijalizovani sudovi za radno pravo, jaki sindikati i iskorenjivanje robovskog rada

Novi Sad, 21. mart 2023 - Liga socijaldemokrata Vojvodini smatra da je položaj radnika u našoj državi izuzetno loš. Zarade su čak pet ili šest puta niže nego u zemljama Evropske unije. Srbija je četvrta najsiromašnija država Evrope. Naš bruto domaći proizvod po glavi stanovnika dostiže svega 25% proseka Evropske unije.

LSV

U nekim kompanija je prisutan robovski rad, daleko duži od osmočasovnog. Sve su češće vesti o smrti i povredama radnika.

Srbija mora temeljno menjati svoj odnos prema problemima radnika. Radno zakonodavstvo u Srbiji, od devedesetih godina pa do danas, sve manje štiti interese radnika. Organizovana moć radnika decenijama je u opadanju, ne samo u Srbiji. Sindikati nisu na visini zadatka i često su samo mrtvo slovo na papiru. Zakoni koji se odnose na radnike, donose se, uglavnom, oktroisano. Radnici, ili njihovi predstavnici, veoma retko učestvuju u njihovom pisanju.

Pozicija radnika mora biti postavljena na mnogo viši nivo. Pravo na štrajk ne sme biti bauk, nego ustavno i zakonsko pravo zaposlenih. Niko ne sme da se boji da će izgubiti posao ili deo primanja ako izrazi protest ili pita za neko svoje pravo. Srbiji su potrebni i specijalizovani sudovi za radno pravo, koji bi u kratkom roku rešavali sporove, a ne kao sada, da se presude čekaju i godinama.

Najnovije divljanje cena koje na prati povećanje plata radnike dovode u veoma lošu situaciju.

U Srbiji čak 27,4% građana živi u apsolutnom siromaštvu ili riziku od siromaštva.

Nažalost, državna politika Srbije još više otežava položaj radnika. Naša zemlja luta na svom evropskom putu i članstvo u porodici evropskih naroda i dalje nije blizu.

Vlast se ne bavi rešavanjem problema radnika. Kosovski problem postaje alibi za sva druga pitanja. Institucije ćute o lošim ekonomskim pokazateljima.

Nije li bilo logično da se u Narodnoj skupštini Republike Srbije progovori i o poskupljenjima? Nije li činjenica da je neki proizvod sada 50, 60, pa i 100% skuplji nego pre godinu dana dovoljna za reakciju državnih institucija? Znaju li ministri ili poslanici kako žive radnici na selima? Kako im deca putuju u škole i na fakultete i koliko ih to košta?

Jedan od najvećih benefita ulaska Srbije u Evropsku uniju svakako je popravljanje stanja u našem radno-pravnom sistemu i položaja radnika generalno.


Potpredsednica
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Aleksandra Marković Maleš



Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.
Saopštenja | Ponedeljak, 25. 03. 2024. | Komentara: 0

Nedopustivo je da se SPC meša u državne poslove i propagira neravnopravnost u društvu

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva narodne poslanike Skupštine Srbije da se drže slova Ustava i odbiju mešanje Srpske pravoslavne crkve u poslove države.



facebook