Liga je oštrica decentralizacije Srbije

 
 
Izbori u LSV
Akcije/Kampanje | Petak, 09. 07. 2010. | Komentara: 0

Liga je oštrica decentralizacije Srbije

EČKA - Direktor Instituta evropskih regiona iz Salzburga Franc Šausberger istakao je danas da je Liga socijaldemokata Vojvodine oduvek bila oštrica borbe za regionalizaciju i decentralizaciju Srbije, te da je mnogo toga postignuto na tom polju.

Šausberger koji je bio jedan od eminentnih učesnika na Okruglom stolu „Demokratizacija i decentralizacija države kao potreba u procesu evro integracija" u organizaciji Političkog saveta LSV, ocenio je da je Statut AP Vojvodine mogao biti bolji, ali da u ovom trenutku predstavlja dobar kompromis kojeg ne bi ni bilo da nije bilo uticaja LSV.

- LSV nije samo oštrica demokratizacije, decentralizacije i regionalizacje Vojvodine, već to mora biti i za celu Srbiju. Došlo je vreme da ostatak Srbije, takozvana uža Srbija konačno bude regionalizovana - istakao je Šausberger. On je takođe dodao da se ne treba fokusirati na statističke regone, nazivajući ih „samo pomoćnim sredstvom".

- Oni koji se zalažu za statističke regione, zapravo i ne žele stvarnu regionalizaciju i decentralizaciju zemlje - naveo je on. Šausberger je rekao i da priča o separatizmu koja se spominje uz priču o regionalizmu ne stoji, te da jedina opasnost od separatizma preti onda kada postoji otpor centralnih vlasti spuštanju nadležnosti na niži nivo.

Prof. dr Marijana Pajvančić je istakla da Ustav Republike Srbije nije dobar kada je u pitanju regionalizacija zemlje, jer ne garantuje postojanje autonomije. Kako je između ostalog navela, pored same autonomije Ustavom nisu garantovana izvorna ovlašćenja pokrajina niti pravo na imovnu i prihode, a sve nadležnosti se baziraju na zakonima, te ih je zakonima lako i izmeniti.

Profesorka Pajvančić je ukazala da je veliki problem što sve nadležnosti koje se na pokrajinu zakonom prenose ne prate odgovarajuća finansijska sredstva, iako je to evropski standard kada je u pitanju teritorijalno uređenje regionalne države.

- Naš Ustav nije uvažio princip subsidijarnosti, nema niti jedne procedure konsultovanja regiona u pitanjima o kojima odlučuje centralna vlast, a od značaja su za regione. Nije regulisano ni reprezentovanje regiona u predstavničkim i administrativnim telima centralne vlasti. Načelo solidarnosti takođe nije deo našeg ustavnog sistema kao ni načelo harmonizacije pravnih odluka. Dakle, mi u ovom trenutku zaista nemamo ustavom garantovanu autonomiju već je ona garantovana zakonskim okvirima koji će uvek zavisiti od zakonodavca - zaključila je Pajvančićeva.

Pored Šausbergera i Pajvančićeve, na okruglom stolu je učestvovala i direktorica Kancelarije Nacionalnog saveta za decentralizaciju Nataša Čorbić, profesor Ekonomskog fakulteta u Novom Sadu i politički analitičar prof. dr Jovan Komšić, direktor Centra za razvoj civilnog društva prof. dr Vladimir Ilić, direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov, ekonomski novinar i publicista Dimitrije Boarov, kao i istoričar prof. dr Ranko Končar.

Prof dr Jovan Komšić je između ostalog ocenio da bi građani energičnije podržali decentralizaciju zemlje kada bi vlast poslala poruku da postoji jasna politička volja da se to dogodi, dok je Aleksandar Popov ukazao da su upravo pojedini ministri kočili rad Nacionalnog saveta za decentralizaciju. Prof dr Marijana Pajvančić je objasnila da decentralizacija znači odricanje od moći i da će se vlast nje teško odreći, te da je ključni problem u strankama koje nisu dovoljno demokratizovane unutar sebe.

Nataša Čorbić je ipak pohvalila činjenicu da Nacionalni savet za decentralizaciju postoji, jer je on u mogućnosti da kao državni organ radi na tome da se proces decentralizacije i regionalizacije sprovede.

- Strategije decentralizacje će biti napisana i o njoj će se voditi javna rasprava - najavila je ona.
Dimitrije Boarov je skrenuo pažnju da je privatizacija još centralizovala Srbiju, ali i ocenio da je centralistički koncept vladavine resursima doživeo krah, da ne funkcioniše i da se to primećuje i na primeru NIP-a. On je zaključio i da bi moglo doći do krize centralizma i da tada može doći do većeg prostora za autonomije nego što je to sada.

Okrugli sto „Demokratizacija i decentralizacija države kao potreba u procesu evro integracija", održan danas u Ečkoj, u organizaciji Političkog saveta LSV uvod je u proslavu 20 godina postojanja i rada Lige socijaldemokrata Vojvodine. Svečana akademija tim povodom biće organizovana sutra, u subotu, 10. jula u Master centru Novosadskog sajma.

(BILSV, 09.07.2010.)Akcije/Kampanje | Sreda, 09. 11. 2011. | Komentara: 0

Liga će se uvek suprotstavljati fašistima

BAČKA TOPOLA - Ja sam srećan čovek, a srećan sam zbog toga što kada sam saznao da će danas biti emitovani snimci sa skupa od pre 20 godina nisam morao da se plašim. Nisam morao da se plašim sebe i svojih reči od pre 20 godina, jer stojim iza svega što sam rekao, istakao je večeras u Bačkoj Topoli lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak.
Akcije/Kampanje | Subota, 05. 11. 2011. | Komentara: 0

Čanak: Dok smo zajedno ne može nam niko ništa

SENTA - Kada bih u proteklih 21 godinu mogao da odaberem samo jedan dan odabrao bih taj od pre 20 godina - izjavio je večeras u Senti predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak na tribini kojom je obeležena godišnjica od velikog antiratnog mitinga koji je na na današnji dan pre 20 godina održan ispred Skupštine opštine Senta.
Akcije/Kampanje | Sreda, 26. 10. 2011. | Komentara: 0

LSV bila u pravu

Kao što je LSV od početka tvrdila, sada je i Savez vojvođanskih Mađara (SVM) uvideo da nigde u Zakonu o restituciji ne piše da Mađari nemaju pravo na povraćaj oduzete imovine.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook