Proslava 50. broja Slobodne Vojvodine

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Akcije/Kampanje | Petak, 22. 01. 2010. | Komentara: 0

Proslava 50. broja Slobodne Vojvodine

NOVI SAD - Od pitanja suočavanja sa srebreničkim zločinom ne zavisi samo da li će Srbija učiniti korak prema srebreničkim žrtvama, nego i da li će se otvoriti proces suštinskog preispitivanja šta je to dovelo do tragedije devedesetih, istakao je sinoć lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak.

Na otvaranju izložbe upriličene povodom izlaska 50. broja „Slobodne Vojvodine", Čanak koji je osnivač i prvi glavni urednik, istakao je da se taj list, nastao 1998. godine kada je praktično zamrla svaka slobodna reč, bavio se temama koje nisu imale mesta u drugim medijima, te da je jedno od njih i pitanje Srebrenice, sa kojim Srbija konačno treba da se suoči.

- Na pitanje Srebrenice se vraćam ponovo zato što je to ono o čemu čemo koliko sutra imati jednu oporu i tešku debatu u parlamentu - rekao je on.

Ne sme se sačuvati ideologija zla

Najvažnije pitanje, prema Čankovim rečima jeste da li Srbija zaista spremna da napravi korak napred ili će formalnom osudom izvršilaca radova pokolja i genocida uspeti da od propasti sačuva ideologiju koja je po ko zna koji put dovela do toga da treba da se stidimo, a da će „stid stići i naše potomke".

- Da li je u pitanju nešto čime će se, osudivši posledicu spasiti uzrok, ili će to biti proces korenitih promena u društvu, čemu se ja nadam, jeste ono o čemu treba da svi progovorimo i o čemu „Slobodna Vojvodina", da li na papiru, da li u elektronskom obliku, stižući do svojih poklonika treba da odgovori - istakao je lider LSV. Čanak je podsetio da je u vreme kada je počela da izlazi ova obnovljena „Slobodna Vojvodina", zasnovana na antifašističkim tradicijama, mera slobodne reči bila količina slobodnog roto papira na tržištu.

- Danas, kada je izašao 50. broj „Slobodne Vojvodine", mera slobodne reči je mera širine duha, zato što su nas u međuvremenu internet i sms oslobodili tih tehnikalija sa kojima smo se suočavali i suočio nas sa nečim mnogo težim, a to je mi sami. Šta mi, svi mi imamo još da kažemo? Šta je ono što još nismo rekli? Da li naše reči daju rezultat kakav bi smo mi želeli - zapitao se Čanak.

„Slobodna Vojvodina" za promenu Vojvodine

Sadašnji glavni i odgovorni urednik „Slobodne Vojvodine" Dušan Jakovljev, ističući da mu je izuzetna čast što se njegovo ime nalazi u impresumu ovih novina, rekao je da su se one zaista „primile" kod čitalaca.

- Ono što je meni neobično važno i zbog čega se dobro osećam je činjenica da se ove novine čitaju. Dakle, ne čitaju ih samo članovi LSV, nego se zaista čitaju - rekao je Jakovljev dodajući da u Slobodnoj Vojvodini nema laži ili „novinarskih patki" kao u drugim novinama.

- Ovde toga nema i ja odajem javnu hvalu svima onima, na čelu sa Robertom Vizijem koji tako te novine prave - istakao je Jakovljev. On je podsetio da je pre 20 godina, Vojvodina svojim problemima, radostima i tugama, oblikovala političku stranku koja se zove Liga socijaldemokrata Vojvodine, a da je sada došlo vreme da LSV realizacijom svog programa oblikuje Vojvodinu.

- Duboko sam uveren da je uloga „Slobodne Vojvodine" u tom procesu, koji će se završiti jednoga dana, izuzetno važna - zaključio je Jakovljev dodajući kako je ponosan i na činjenicu da je kao podlistak „Slobodne Vojvodine" ranijih godina objavljivan i „Slobodni Zrenjani" u pedesetak primeraka.

Vojvodina ne sme postati provincija

Nekadašnji urednik „Slobodne Vojvodine" Dinko Gruhonjić, poželeo joj je još 500 brojeva, podsećajući pri tom da je sa Nedimom Sejdinovićem uređivao nekoliko brojeva, „na svoje veliko zadovoljsto, bez obzira što je reč o partijskom glasilu".

- Verovatno sam jedan od retkih nestranačkih urednika stranačkog lista. Međutim, nije me sramota da to kažem jer, kao što bi rekao moj veliki kolega Petar Luković: jebeš drugu stranu! Pogotovo ukoliko su na drugoj strani fašisti, klerofašisti i neonaciasti kakvih je tušta i tma - istakao je Gruhonjić. Podsećajući se jednog od starih brojeva na čijoj naslovnoj strani se nalazio naslov "Šamaranje istine", u vezi sa zloglasnim zakonom o informisanju tadašnjeg ministra Aleksandra Vučića, Gruhonjić je rekao da je "Slobodna Vojvodina" bila odgovor i tada, ali i sada na šamaranje istine kojem prisustvujemo skoro deset godina nakon 5. oktobra. Poželeo je "Slobodnoj Vojvodini" da se u budućnosti pretvori u dosadni partijski bilten, a Ligu socijaldemokrata Vojvodine i sve kojima je Vojvodina na srcu pozvao da pomognu da Vojvodina konačno dobije i jedan pravi medij.

- Ne očekujem da mediji kakvi su danas u Beogradu ništa pišu o Vojvodini, ali ukoliko ni u Novom Sadu ne budemo imali nešto, to će značiti da smo izgubili bitku. Da o Vojvodini niko više ništa nema da kaže, da je vojvođansko pitanje zatvoreno i, ono što je najgore od svega, to će značiti da je Vojvodina postala provincija - zaključio je Gruhonjić.

(BILSV, 22. 01. 2010.)



Akcije/Kampanje | Nedelja, 14. 12. 2008. | Komentara: 0

VI Kongres

LSV NENAD ČANAK PONOVO PREDSEDNIK LSV

NOVI SAD - Na današnjem VI vanrednom kongresu Lige socijaldemokrata Vojvodine za predsednika je, ogromnom većinom glasova prisutnih delegate ponovo izabran Nenad Čanak.
Akcije/Kampanje | Subota, 06. 12. 2008. | Komentara: 0

Protest LSV ispred rafinerije u Novom Sadu

NOVI SAD - Liga socijaldemokrata Vojvodine protestvovala je danas ispred ulaza u novosadsku rafineriju zbog najavljene prodaje Naftne industrije Srbije.
Akcije/Kampanje | Nedelja, 09. 11. 2008. | Komentara: 0

Međunarodni dan borbe protiv fašizma, ksenofobije i antisemitizma

NOVI SAD - Liga socijaldemokrata Vojvodine očekuje da će Predlog zakona o zabrani manifestacija neonacističkih i fašističkih organizacija, koji je ta stranka nedavno prosledila u skupštinsku proceduru, biti ubrzo usvojen jer će tek tada Srbija konačno moći da reguliše ovo veoma bitno pitanje, rekla je danas narodna poslanica i portparolka LSV Aleksandra Jerkov.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook