Protest LSV ispred rafinerije u Novom Sadu

 
 
Izbori u LSV
Akcije/Kampanje | Subota, 06. 12. 2008. | Komentara: 0

Protest LSV ispred rafinerije u Novom Sadu

U subotu, 6. decembra 2008. godine, u 11 časova,

Liga socijaldemokrata Vojvodine protestovala je pred glavnim ulazom u Rafineriju Novi Sad, na putu za Šangaj.

Aktivistima stranke, građanima i medijima su se tom prilikom obratili:
Aleksandra Jerkov, portparol LSV i narodna poslanica
Aleksandar Jovanović, funkcioner LSV i predsednik Skupštine grada Novog Sada
Radovan Latinović, predsednik Gradskog odbora LSV Novi Sad

NOVI SAD - Liga socijaldemokrata Vojvodine protestvovala je danas ispred ulaza u novosadsku rafineriju zbog najavljene prodaje Naftne industrije Srbije.

Portparolka LSV i narodna poslanica Aleksandra Jerkov, istakla je tom prilikom da se Rusija prema Srbiji ponaša gore nego prema svojoj guberniji, te da od 25. januara od kada je u Moskvi potpisan energetski sporazum, gotovo da nije prošao dan, a da se ruska strana nije pojavila sa novim zahtevima, novim uslovima i novim promenama koje Srbiju dovode u sve gori i gori položaj kada je u pitanju energetski sporazum.
Interese Vojvođana staviti ispred partijske discipline

- U jednom momentu se pojavila vest da Rusija uopšte nema nameru da gradi gasovod, te da on i neće biti magistralni, već da tek 2010. godine ima nameru započne Studiju o izvodljivosti koja će pokazati da li će gasovod biti građen. Pojavila se vest da Rusija u poslednje vreme preti da neće uvoziti automobile Fiat, koji se proizvode u Kragujevcu, ukoliko Srbija bezuslovno ne pristane na to što Rusija pred nju postavlja. Pojavilo se to da NIS treba da ode zbog nekih maglovitih obećanja o izgradnji Banatskog dvora i gasovoda - podsetila je ona. Jerkova je dodala da se Liga protivi ovakvom sporazumu jer je sve u vezi sa njim problematično:

- Problematično je to što Republika Srbija poklanja imovinu AP Vojvodine nekoliko dana pre nego što ističe ustavni rok da ona bude vraćena AP Vojvodini. Problematično je to što je Rusija sklopila sa Srbijom najnepovoljniji ugovor nego sa bilo kojom drugom zemljom u regionu. Problematično je i to što Rusija ovim ugovorom preuzima 10 milijardi evra koliko iznose vojvođanske zalihe nafte i gasa - navela je ona.

Takođe, prema rečima Jerkove problematično je i to što Rusija traži garanciju monopolskog položaja do 2015. godine, te da Srbija nema zamerke na zastarelu opremu Gasproma koja neće moći da garantuje ekološke standarde nafte koja se proizvodi.

- Problematično je to što se juče kao velika pobeda građanima Srbije predstavilo to što će o kupovini NIS a biti potpisan ugovor, biće potpisan sporazum o izgradnji Južnog toka i memorandum o izgradnji sklaldišta Banatski dvor. To znači da je samo ono što je Rusima važno, a to je NIS garantovano i pravno obavezujuće, a sve drugo počiva na džentlmenskom dogovoru - rekla je ona.

Jerkova je istakla da je možda najproblematičnije od svega činjenica da je Bojan Pajtić sebi dao za pravo da pristane na takav dogovor i da se u nečije ime odrekne imovine, kako bi se pokrila rupa u budžetu nastala zbog toga što Srbija ne želi da ispuni obavezu iz Ustava koji je nametnut Vojvodini.

- To je nešto što DS nije kandidovala na izborima pred građane Vojvodine i mislim da pokrajinsko Izvršno veće, pa makar ga vodio i Bojan Pajtić nema pravo da na takav način postupa sa imovinom građana Vojvodine. Došlo je vreme da se izjasni i da pokaže bar ovaj put da će interesi Vojvođana biti ispred partijske discipline u Beogradu - istakla je Jerkova.

Jovanović: Šta će biti sa Rafinerijom?

Funkcioner LSV i predsednik skupštine Grada Novog Sada Aleksandar Jovanović, podsetio je da je novosadska rafinerija nekada zapošljavala 3000 ljudi, a da u njoj danas radi svega oko 1000.

- Novim ugovorom, kako je obelodanjeno, ruska strana će imati monopol na uvoz naftnih derivata. Ako je to istina, sasvim je sigurno da će ova rafinerija biti zatvorena i da ni tih 1000 ljudi više neće imati svoja radna mesta - istakao je Jovanović. Predsednik novosadske skupštine je upozorio i da ne postoje pisane garancije kada je reč o zaštiti životne sredine, odnosno da se ne zna hoće li ruski vlasnik nakon privatizacije rafinerije morati da poštuje naše ekološke standarde.

- Takođe, ne zna se ni šta će biti sa daljim saniranjem poosledica bombardovanja iz 1999. godine, kada je iz novosadske rafinerije proliveno preko 4000 kubnih metara naftnih derivata, naveo je on.

- Od tada je ovo zemljište zagađeno i postavlja se pitanje hoće li ruska federacija snositi troškove da se to zemljište očisti, pošto nije do kraja očišćeno. To je potencijalna opasnost za izvorište vode Ratno ostrvo u Novom Sadu, koje proizvodi 600 litara vode u minuti, od 1500 koliko je potrebno Novom Sadu. Ako bi se kojim slučajem desilo da ovo izvorištre ostane zagađeno, Novi Sad bi dobrim delom bio ograničen u svom razvoju u narednom periodu - upozorio je Jovanović. On je rekao i da će ovo pitanje, kao predsednik Skupštine Grada Novog Sada javno uputiti Vladi Republike Srbije.

Latinović: Nije svejedno za koliko će biti prodat NIS

Predsednik Gradskog odbora LSV Novi Sad Radovan Latinović,istakao je danas da će se taj odbor uvek boriti da građanima Novog Sada omogući da zadrže svoja radna mesta i da nastave da žive i rade onako kako su to do sada radili, te da se pitanje prodaje NIS reši na zadovoljavajući način.

- Sigurno da Novosađanima nije svejedno da li će Naftna industrija biti prodata za stručno i realno procenjenih 2,2 milijarde ili za 400 miliona, a da za tu petinu neko dobije upravljačka prava - istakao je Latinović.

(BILSV, 06. 12. 2008.)Akcije/Kampanje | Sreda, 09. 11. 2011. | Komentara: 0

Liga će se uvek suprotstavljati fašistima

BAČKA TOPOLA - Ja sam srećan čovek, a srećan sam zbog toga što kada sam saznao da će danas biti emitovani snimci sa skupa od pre 20 godina nisam morao da se plašim. Nisam morao da se plašim sebe i svojih reči od pre 20 godina, jer stojim iza svega što sam rekao, istakao je večeras u Bačkoj Topoli lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak.
Akcije/Kampanje | Subota, 05. 11. 2011. | Komentara: 0

Čanak: Dok smo zajedno ne može nam niko ništa

SENTA - Kada bih u proteklih 21 godinu mogao da odaberem samo jedan dan odabrao bih taj od pre 20 godina - izjavio je večeras u Senti predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak na tribini kojom je obeležena godišnjica od velikog antiratnog mitinga koji je na na današnji dan pre 20 godina održan ispred Skupštine opštine Senta.
Akcije/Kampanje | Sreda, 26. 10. 2011. | Komentara: 0

LSV bila u pravu

Kao što je LSV od početka tvrdila, sada je i Savez vojvođanskih Mađara (SVM) uvideo da nigde u Zakonu o restituciji ne piše da Mađari nemaju pravo na povraćaj oduzete imovine.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook