Vlada ne sme prodati NIS za manje od 2,2 milijarde evra!

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Akcije/Kampanje | Nedelja, 07. 09. 2008. | Komentara: 0

Vlada ne sme prodati NIS za manje od 2,2 milijarde evra!

SRBOBRAN - Procena tržišne vrednosti Naftene industrije Srbije pokazala je da ta kompanija vredi 2,2 milijarde evra, zbog čega pregovarački tim Srbije ne sme da pristane na privatizaciju NIS-a po ponuđenoj ceni od 400 miliona evra jer bi to bilo suludo, istakao je zamenik predsednika LSV Bojan Kostreš.

- Zvanična procena je 2,2 milijarde evra i ta informacija okačena na sajtu Vlade Republike Srbije. To je, dakle, zvaničan podatak, on mora da se poštuje i mi ćemo insitirati na tome - naveo je Kostreš danas u Srbobranu, gde su aktivisti Lige socijaldemokrata Vojvodine organizovali akciju protiv predstojeće privatizacije NIS-a.
Zamenik predsednika LSV je ukazao na to da, ukoliko je prodaja NIS-a nacionalni interes, Vojvodina mora biti obeštećena.

- To obeštećenje iznosi milijardu evra, odnosno 55 odsto vrednosti kompanije, a očekujemo da to bude u urađeno u infrastrukrturnim radovima. Očekujem da vojvođanska administracija izađe sa idejom šta očekuje kao svoje obeštećenje. Ako ne izađe sa idejom šta očekuje, ili šta vidi kao način obeštećenja, onda će LSV izaći sa planom kako izdvoijiti Naftagas iz NIS i energetskog sporazuma i kako obeštetiti Vojvodinu - istakao je Kostreš.

Srbobran ima samo štetu

On je kraj bušotine u centru Srbobrana, u neposrednoj blizini dečijeg igrališta upozorio da ta opština, iako u svom ataru ima 88 bušotina, nema konkretne koristi od njih.



- Srbobran ne dobija nikakvu ekonomsku satisfakciju od toga, sem što imaju ekoloških problema. Imaju problem sa kamionima koji odnose naftu i uništavaju puteve, a imaju problem i sa urušavanjem tla, jer kada se nafta izvuče, te rupe moraju da se napune sa vodom što se ne čini, tako da se zemljište urušava - istakao je Kostreš i poručio da ubuduće lokalna samouprava, Vojvodina i Srbija moraju da imaju direktnu korist.

Takođe, on je ponovio da se mora pronaći način za povećanje rudne rente, koja je sramotno mala.

On je poručio da borba LSV za obeštećenje Vopvodine neće prestati ni ukoliko NIS bude privatizovan, ali nije želeo da otkriva buduće akcije stranke, kako ne bi pokvario „efekat iznenađenja".

Jerkov: Od Vojvodine preča partijska disciplina iz Beograda

Narodna poslanica Aleksandra Jerkov istakla je danas, tokom protesta LSV u Srbobranu da je tokom skupštinske rasprave o ratifikaciji energetskog sporazuma sa Rusijom, većina poslanika sedela pognute glave i ćutala, te da se nije usuđivala da kaže nešto loše protiv sporazuma, iako privatno misle da je on loš.

- U tome je razlika između Lige socijaldemokrata Vojvodine i onih koji javno govore, ili privatno misle sve najbolje o Vojvodini, ali kada treba zaista nešto uraditi uvek se desi to da nešto drugo bude važnije, da nešto drugo bude preče i da partijska disciplina bude važnija od interesa građana Vojvodine. To više ne sme da bude slučaj - poručila je ona i pozvala sve one koji se zalažu za autonomiju Vojvodine i koji žele dobro njenim građanima, da u danu za glasanje glasaju protiv sporazuma i da pokažu jednom da su im interesi Vojvođana ispred partijske centrale.

Jerkovljeva je upozorila i da je Sporazum loš i po Srbiju, ističući pri tom da je prilikom njegovog usvajanja prekršeno nekoliko odredaba Zakona o privatizaciji.

Imovina se može privatizovati na tenderu, na aukciji, a ova privatizacija NIS-a, odnosno Naftagasa je sklopljena putem javne nagodbe! Skandalozno je da jedna zemlja svoje najveće strateško bogatstvo prodaje bez poštovanja zakona i uz neverovatne pritiske onih za koje svi ovih dana tvrde da su prijatelji - istakla je Aleksandra Jerkov. Ona je upozorila da ti „prijatelji" ne poštuju zakone ove zemlje, vrše pritisak na njene institucije i pokušavaju čak da je dovedu u vazalski položaj.

(BILSV, 07. 09. 2008)




Akcije/Kampanje | Petak, 13. 11. 2015. | Komentara: 0

Zašto tražimo raskidanje Energetskog sporazuma s Ruskom Federacijom

NOVI SAD - Liga socijaldemokrata Vojvodine pokreće inicijativu za raskid Energetskog sporazuma s Ruskom Federacijom jer želi da zaštiti interese Republike Srbije, kao i građanki i građana Vojvodine.
Akcije/Kampanje | Petak, 17. 10. 2014. | Komentara: 0

Ligaši lepe plakate: Nemoj da diraš mog komšiju

NOVI SAD – Aktivisti Lige socijaldemokrata Vojvodine u Novom Sadu, Vršcu, Somboru i Staroj Pazovi leple plakate sa porukom „Nemoj da diraš mog komšiju“, kao odgovor na napade na pekare čiji su vlasnici pripadnici albanske nacionalne zajednice.
Akcije/Kampanje | Utorak, 07. 10. 2014. | Komentara: 0

Žrtve fašizma ne smemo zaboraviti

NOVI SAD – Liga socijaldemokrata Vojvodine obeležila je danas sedmu godišnjicu od održavanja velikog antifašističkog skupa iz 2007. godine, kada se više hiljada građana okupilo i sprečilo skup neonacista koji su planirali da tog dana u Novom Sadu proslave rođendan šefa SS-a i arhitekte holokausta Hajnriha Himlera. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook