Zašto tražimo raskidanje Energetskog sporazuma s Ruskom Federacijom

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Akcije/Kampanje | Petak, 13. 11. 2015. | Komentara: 0

Zašto tražimo raskidanje Energetskog sporazuma s Ruskom Federacijom

NOVI SAD - Liga socijaldemokrata Vojvodine pokreće inicijativu za raskid Energetskog sporazuma s Ruskom Federacijom jer želi da zaštiti interese Republike Srbije, kao i građanki i građana Vojvodine.

stit

SA 400 MILIONA OTELI SU MILIJARDE EVRA

Prošlo je sedam godina otkad je Naftna industrija Srbije maltene poklonjena Ruskoj Federaciji. Iako je njena procenjena vrednost iznosila 2,2 milijarde dolara, većinski paket akcija prodat je za svega 400 miliona evra. Uz ogromnu imovinu Naftne industrije Srbije preuzeli su nalazišta nafte i gasa vredne sedam milijardi evra, geotermalne izvore i onemogućili drugim zainteresovanim stranama da istražuju naftu i gas.

NIŠTA OD JUŽNOG TOKA

Liga socijaldemokrata Vojvodine organizovala je 2008. godine proteste pred kapijama NIS-a od Novog Sada i Srbobrana do Pančeva i Elemira upozoravajući da je taj ugovor loš, da se vojvođanska imovina otima i poklanja bez pitanja. Upozoravala je u parlamentu da je Energetski sporazum prevara koja će Srbiju samo koštati i pritom joj namaknuti energetsku omču oko vrata.

Obrazloženja na koja nije nasela LSV a koja su ujedinila i vlast i neke opozicione stranke bila su da će Srbija biti priključena na gasovod Južni tok i da će sačuvati Kosovo. Ništa od toga nije se ostvarilo. Kosovo je nezavisno, a Južnog toka nema!

VADE NAFTU I GAS PO NAJNIŽOJ RUDNOJ RENTI U EVROPI

Sigurno je da neće biti lako raskinuti Energetski sporazum, kao što je sigurno i da LSV od toga neće odustati. I nećemo gubiti vreme.

LSV će podneti i niz drugih inicijativa kako bi umanjila štetu koju taj ugovor nanosi AP Vojvodini i čitavoj Republici Srbiji. Jedna od njih je i inicijativa za povećanje iznosa rudne rente (naknada za izvlačenje nafte i gasa), budući da se vojvođanski nafta i gas sedam godina besomučno crpe po najnižoj rudnoj renti u Evropi, a višestruko manjoj nego u Ruskoj Federaciji.

Rudna renta u Hrvatskoj iznosi 10%, u Mađarskoj 12% (i raste), u Bugarskoj 12,5%, u Sloveniji 18%, a u Rusiji i do 22%. Trebalo bi da rudna renta u Srbiji po zakonu iznosi 7%, ali taj zakon ne važi za NIS. Ta kompanija s većinskim ruskim vlasništvom i dalje plaća 3%.

meta

NA ČIJU ŠTETU? NA ŠTETU VOJVOĐANSKIH OPŠTINA!

Na čiju štetu ide to nepoštovanje zakona? Kome se iz novčanika izbija ta razlika između 7% i 3%? Na štetu Vojvodine i njenih lokalnih samouprava, čijim građanima pucaju kuće dok se nafta vadi, a kamioni gaze njive. Opštine koje nemaju novca da izgrade vodovode, dok im izvlače crno zlato ispod ulica, na grobljima, po dvorištima ili dečjim igralištima.

Buše i kopaju bez pitanja, krše zakone, a kad se građani pobune i protestuju, kao što je to slučaj u Srbobranu, tuže ih i vuku po sudovima dok ne završe s izvlačenjem nafte i gasa?!

I hoće da tako našu naftu i gas crpe po najnižoj rudnoj renti u Evropi do 2023. godine!
Pa čiji su nafta i gas pod našim nogama? Nafta i gas se ne poklanjaju!

KO IMA PRAVO DA SE ODREKNE TOGA? KO IMA PRAVO DA ĆUTI?

Ako se građanke i građani Vojvodine ne pobune, na toj razlici što NIS rudnu rentu i dalje plaća tri umesto sedam odsto izgubićemo 360 miliona dolara, što je dovoljno za otvaranje 60.000 radnih mesta ili 150 kilometara auto-puta kroz Vojvodinu.

Ko ima pravo da se toga odrekne? Ko ima pravo da ćuti i pusti da se u 21. veku otimaju neobnovljivi resursi kao što su nafta i gas?!

Pored toga što od Južnog toka nema ništa, pod velikim znakom pitanja jesu i ulaganja u novosadsku Rafineriju nafte, pa će Liga socijaldemokrata Vojvodine zatražiti jasan odgovor na pitanje da li je i kada određen revizor koji je trebalo da ispita ispunjenost investicione obaveze, odnosno ulaganja u NIS. I kada će javnosti konačno biti predstavljen njegov izveštaj.

meta2

OBEŠTETITI VOJVODINU!

Liga socijaldemokrata Vojvodine pokrenuće u Narodnoj skupštini Republike Srbije i pitanje obeštećenja Vojvodine kroz vraćanje vojvođanskog Naftagasa u nadležnost Vojvodine ili učešće u kapitalu NIS-a, a samim tim i u profitu koji Republika Srbija ostvaruje sa svojih preostalih 29% vlasništva.

Ako to, kao i raskid Energetskog sporazuma s Ruskom Federacijom, nekome deluje nerealno, neka se podseti da je isto tako delovalo nerealno i da će LSV slomiti koncesiju za auto-put Horgoš-Požega, koja bi Vojvodinu oštetila za 450 miliona evra, a koju godinu kasnije to je ipak uspela.

Ili neka obrati pažnju na činjenicu da je poslanička grupa LSV u Skupšini Vojvodine tokom šest godina 39 puta podnosila inicijativu za obešetećenje Vojvodine zbog poklanjanja NIS-a. Na početku je to nekima delovalo smešno jer je parlament uporno odbijao da to i stavi na dnevni red. Posle nekog vremena mnogima je prestalo da bude smešno.
Prošle godine je ta inicijativa usvojena.

NISMO SE UMORILI. NAPROTIV!

Sedam godina i naši poslanici i poslanice u republičkom parlamentu i u javnosti insistiraju da se NIS, odnosno naš Naftagas, vrati Vojvodini i da naše bušotine nafte i gasa budu nešto što ćemo ostaviti svojoj deci i unucima, uložiti u njihovo obrazovanje, u bolnice i domove zdravlja, u bolji život naših penzionera.

Nismo se umorili. Naprotiv, odlučniji smo nego ikad.

Raskinućemo Energetski sporazum s Ruskom Federacijom zato što je štetan i zaštitićemo interese Republike Srbije, kao i interese građanki i građana Vojvodine.




Akcije/Kampanje | Subota, 06. 06. 2009. | Komentara: 0

Ligaši čistili kej

NOVI SAD - Liga socijaldemokrata Vojvodine organizovala je danas, povodom Svetskog dana zaštite životne sredine, akciju čišćenja keja na potezu od parka kod Filozofskog fakuleteta do Štranda. Kako je tom prilikom istakla pomoćnica ministra za zaštitu životne sredine i funkcionerka LSV Danica Baćanović, reč je o simboličnoj akciji koja građane treba da podseti da se životna sredina čuva svaki dan.
Akcije/Kampanje | Subota, 09. 05. 2009. | Komentara: 0

Dan pobede na fašizmom

PANČEVO - Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je večeras u Pančevu na skupu koji je LSV organizovala povodom Dana pobede nad fašizmom i Dana Evrope da će se od srede u proceduri Skupštine Srbije naći Predlog zakona o zabrani manifestacija neonacističkih i fašističkih organizacija.
Akcije/Kampanje | Nedelja, 28. 12. 2008. | Komentara: 0

Protest LSV ispred rafinerije u Elemiru

ELEMIR - Liga socijaldemokrata Vojvodine organizovala je danas ispred Rafinerije gasa u Elemiru prvi u nizu protesta pod nazivom "Prodali ste NIS, prodali ste nas". Zamenik predsednika LSV Bojan Kostreš je tom prilikom najavio da će stranka ubrzo pokrenuti zakonsku inicijativu da se u Srbiji, kada je reč o rudnim bogatstvima, primenjuju zakoni koji se primenjuju u Rusiji.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook