Bojan Kostreš: Sukob Dodika i Vučića biće sve dublji, ruske pretnje treba shvatiti ozbiljno

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Iz medija | Nedelja, 08. 01. 2023. | Komentara: 0

Bojan Kostreš: Sukob Dodika i Vučića biće sve dublji, ruske pretnje treba shvatiti ozbiljno

SARAJEVO - Bojan Kostreš, lider Lige socijaldemokrata Vojvodine, za Oslobođenje i O kanal govori o daljim koracima LSV, o odnosima u regionu i budućnosti Bosne i Hercegovine i Srbije.

LSV

Izabrani ste za novog predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine. Nakon vašeg imenovanja, saopšteno je da je „LSV ušao u talas promena koji najavljuje novo rukovodstvo, nove političke korake i neudaljavanje od prvobitnog programa stranke“. U kom pravcu će ići vaše političko delovanje i vođstvo?
– Upravo ste rekli šta je naša osnovna ideja. Nećemo menjati naš sistem vrednosti zbog kojeg smo i osnovani. Liga ostaje građanska, provojvođanska, evroatlantska organizacija, koja se zalaže za pomirenje u regionu, što podrazumeva suočavanje sa prošlošću i priznanje svih onih grešaka i zločina koje je počinio Miloševićev režim s jedne strane.
S druge strane, jasno ćemo staviti do znanja da nismo ni na kom nivou spremni da sarađujemo sa vladajućom Srpskom naprednom strankom. Naime, Liga na pokrajinskom, republičkom nivou je uvek bila opoziciona što se tiče naprednjaka, ali je na pojedinim lokalitetima, pa i u glavnom gradu Vojvodine, Novom Sadu, postojala saradnja. Posle izbora, ali i pre izbora, u kampanji za predsednika stranke, obavestio sam kolege da više ne možemo da sedimo na dve stolice i da će Liga delovati kao opoziciona stranka u odnosu na Srpsku naprednu stranku na svim nivoima. Radimo na podmlađivanju stranke i davanju šanse mlađim ljudima, jer je uvek dobro da se organizacija malo podmladi i da dođu novi ljudi i nove ideje. Ali, što je najvažnije, Liga ostaje ono što je bila sve ove 32 godine i kakva će biti u budućnosti.

Ruska državna agencija RIA Novosti objavila je geopolitičku prognozu za 2023. u kojoj se ističe da „najviše žarišta ostaje u Aziji i Evropi i da bi ove godine moglo da eksplodira ne samo Kosovo već i Bosna“. Kako komentarišete ovaj post? Da li su to realne pretpostavke ili čak zastrašivanje?
– Verujem da bi Rusi želeli da se pritisak sukoba od ruske agresije na Ukrajinu preseli na druge delove Evrope, jer bi, samim tim, smanjili pritisak i odložili sopstveni poraz. Iskreno se nadam da do toga neće doći, ali bih te pretnje shvatio veoma ozbiljno, jer Rusi imaju svoje saveznike u vidu srpskih nacionalista u BiH, Srbiji i na Kosovu. Dakle, ovakve pretnje nisu nerealne, ali se iskreno nadam da do njih neće doći.

Kao i obično, period oko Nove godine u Bosni i Hercegovini obilježen je pričom o proslavi 9. januara kao dana Republike Srpske, koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim. Milorad Dodik potpuno ignoriše odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. Može li i hoće li se zbog toga suočiti sa sankcijama?
– Svako kršenje zakona i svako kršenje Ustava, pre ili kasnije, vodi ka sankcijama, jer ovde u Vojvodini postoji izreka koja kaže: „Možeš da radiš šta hoćeš, ali ne možeš da radiš dokle god želim.“ Dakle, uopšte nije pitanje da li će Milorad Dodik i njemu slični biti kažnjeni, samo je pitanje kada će se to dogoditi.

U toku je formiranje vlasti na svim nivoima u Bosni i Hercegovini. Dodikov SNSD ušao je u koaliciju sa HDZ-om i osmorkom. Da li mislite da ova koalicija može da opstane i zašto?
– Ne poznajem dovoljno odnose u Bosni i Hercegovini, ali sama činjenica da je Dodik deo te koalicije mi govori da ona nema svetlu budućnost, pa verujem da neće dugo trajati. To je tako iz prostog razloga što će unutrašnji pritisci i činjenica da je preuzeo izvestan deo odgovornosti od Rusa dodatno pritisnuti na njega i ne može da bude pouzdan partner. Dakle, ja ne poznajem dovoljno odnose u Bosni, ali čim je Dodik tu, bojim se da nema budućnosti.

Kako gledate na sadašnji odnos Aleksandra Vučića i Milorada Dodika? Da li se Vučić konačno ogradio od Dodika ili ga i dalje drži kao svojevrsnog „keca u rukavu“?
– Mislim da je druga priča i da je Dodik počeo da deluje samostalno i da se sada trudi da ne bude Vučićev „kec u rukavu“, već da radi na svojoj političkoj priči. Ono što je važno jeste da Vučić mora da se distancira od Rusa, jer je opravdani pritisak SAD i EU toliki da je samo pitanje dana kada će Vučić popustiti. Naravno, on će pred biračima u Srbiji naći formulu da objasni da je zapravo pobedio i da je oduvek želeo, ali činjenica je da će Vučić morati, ili se bar iskreno nadam, da ide u pravcu Zapada. Mislim da Dodik sada pokušava da postane glavni ruski igrač, da kažemo, srpskog etnosa na Balkanu i zato pokušava da se osamostali u odnosu na Vučića. Ne bih se iznenadio njihovom pomirenju, ali verujem da će se sukob produbiti.

Verujete li da će se dijalog Kosova i Srbije završiti ove godine i kako? Poslednje barikade na severu Kosova su uklonjene, a cela situacija se u medijima predstavlja kao nova Vučićeva pobeda.
– Mediji u Srbiji će vam pokazati šta god želite. To uopšte nije problem za većinu medija u Srbiji, ali ono što očekujem je da i Srbija i Kosovo moraju da idu u pravcu potpisivanja pravno obavezujućeg sporazuma, jer ni Srbiji ni Kosovu ne odgovara ovaj puzeći sukob, otvoreni sukob. Mislim da će međunarodna zajednica, posebno zapadni partneri, sada izvršiti odlučujući pritisak. Srbija nije jedini problem ovde. Mislim da je i premijer Kurti došao na vlast na način koji mu je sada donekle vezao ruke u pregovaračkim odnosima sa Beogradom i Srbijom. On ne priznaje i ne prihvata Zajednicu srpskih opština, a Zajednica srpskih opština je nešto što je potpisano kao deo Briselskog sporazuma. Na jednoj strani imamo Vučića, koji nikada neće priznati da je priznao Kosovo, i Kurtija, koji ne može da prizna ono što su već potpisali njegovi prethodnici, jer je došao na vlast upravo negiranjem.
Nadam se da ćemo do kraja 2023. godine imati pravno obavezujući sporazum ili bar jasan okvir u kom pravcu idu ovi razgovori i nadam se da će odnosi Srbije i Kosova biti takvi da neće dolaziti do barikada i daljih sukoba u Budućnost.

Da li će zemlje Zapadnog Balkana, posebno kada je reč o Bosni i Hercegovini i Srbiji, uspeti da se izvuku iz začaranog kruga ruskog uticaja i punom parom krenu ka članstvu u Evropskoj uniji? Šta je sa NATO putem ove dve zemlje?
– Verujem da što su Rusi slabiji na frontu protiv Ukrajine i što više gube rat – uveren sam da je rat već izgubljen, samo je pitanje kada će Putin to priznati – i problem se sve više pomera na Rusiju, uticaj Rusije i na Zapadnom Balkanu, u Bosni i Srbiji, biće sve slabiji i time će jačati evroatlantske integracije i evroatlantska kretanja u naše dve zemlje.
 
(SzILSV, 08.01.2023)



Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Odbori LSV | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvođani podržavaju slobodu govora

Pozivamo celokupnu demokratsku javnost da stane u zaštitu Ustavom zagarantovane slobode govora i snažno osudi najgnusnije pretnje upućene univerzitetskom profesoru dr Dinku Gruhonjiću i novinarki Ani Lalić.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook