Čanak: Cepanje BiH bi bilo katastrofalno za Srbiju

 
 
Izbori u LSV
Izjave | Petak, 23. 04. 2021. | Komentara: 0

Čanak: Cepanje BiH bi bilo katastrofalno za Srbiju

SARAJEVO / NOVI SAD - Predsednik Lige socijaldemokarata Vojvodine Nenad Čanak rekao je da veruje Aleksandru Vučiću kada kaže da poštuje teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine jer bi, kako je istakao, svako cepanje BiH bilo katastrofalno i za samu Srbiju. On je gostujući na televiziji N1 Sarajevo naveo da je mirni razlaz formula koja je neuspešno isprobana pre trideset godina.

LSV

Velikonacionalisti se odlično razumeju, imaju problem samo oko procenta

- Kakav mirni razlaz, to je već probano pre trideset godina i ko god priča o bilo kakvom razlazu, priča o preseljenjima stanovništva, genocidima i izmišljotinama koje će proizvoditi uzajamne dogovore. Velikonacionalisti se odlično razumeju, imaju problem samo oko procenata teritorije i uvek na tome stradaju multietničke sredine - Bosna i Hercegovina, Vojvodina, Crna Gora ili Severna Makedonija. Ja mislim da nije poenta određivanja prema tom non-pejper dokumentu nego o ideji koja je u njemu sadržana - ispričao je Čanak.

Prema njegovim rečima, „nepapirni papir“, nepostojeći dokument niko ne zna odakle se pojavio, ali svi prepoznaju rad, a taj rad je, kako kaže, etnocentrizam, dalje podele i dalje održavanje na vlasti onih koji žive od podela. 

- Mislim da Vučić jeste iskren, jer je vrlo svestan da bi se bilo kakav pokušaj cepanja Bosne i Hercegovine katastrofalno završio po Srbiju. Kada bi krenuo princip etničkih promena granica, to bi značilo da bi deo Južne Srbije bio vrlo upitan. I tu spada i Istočna Srbija i severni deo Vojvodine, sve to najedanput postaje otvoreno pitanje. Koketerija sa srpskim nacionalizmom je pristuna, ne zaboravljam iz koje ideologije je Vučić potekao. Srbija takođe ima niz neuralgičnih tačaka i ako se ostoje etnički koncepti, to će se odbiti o glavu građanima Srbije - poručio je Čanak.

Dodika interesuje samo novac

Upitan u čije ime onda Dodik govori o mirnom razlazu i pripajanju Republike Srpske Srbiji, lider LSV ističe da Dodika jedino interesuje novac i vlast.

- Dodik dobija izbore na nacionalističkom fonu i to tako što kad neko kaže jako nacionalističko, on gleda da kaže nešto još nešto nacionalističkije. Njega interesuje novac, vlast i kako da preživi. Njega interesuju pare. Ni Srbija, ni Bosna, ni Republika Srpska, ni bilo šta tako. Samo ono što će ga držati na vlasti i van zatvora - ocenio je Čanak.

Istakao je i da ideje o promeni granica nisu ništa novo, nego prepisivanje onoga što se već desilo u Jugoslaviji, jer „ovi današnji razbijači nisu toliko talentovani da smisle nešto drugo“. 

- Pogledajte na koji se način danas razbija Crna Gora, na koji način se uništava njen evropski put i njena suštinska nezavisnost i samobitnost. Zemlja koja je, osim, naravno, Slovenije i Hrvatske, koje su članice EU, najdalje odmakla na ovim prostorima u pregovorima sa EU, najedanput se vraća u nekakvu klerokleptokratiju – ukazao je Čanak i dodao da to sve potiče iz iste kuhinje – Putinove kuhinje.

- Vladimir Vladimirovič Putin, predsednik Rusije, i njegova interesna grupacija koja vlada Rusijom, imaju interes da unište Crnu Goru zato da bi imali gde da stave baze ruske vojne pomorske baze na Sredozemnom moru. Pošto su svi ostali delovi obale Sredozemlja zauzeti – rekao je on. 

Dogovor Milošević-Tuđman

Čanak je kazao i da je Srbija Slobodana Miloševića najveći krivac za sve ono što se desilo devedesetih godina na prostoru bivše Jugoslavije. Dodaje i da to ne znači da bi sve tako lako išlo da nije bilo i pomagača u drugim bivšim socijalističkim republikama. 

- Bio je tu dogovor i Beograd Lubljana, gde je rat u Sloveniji bio jednostavno fingiran, da bi se napustila teritorija Slovenije, da bi se, kad se napusti teritorija činjenjem spoljnih granica Jugoslavije nebitnim nebitne učinile i unutrašnje granice, pa da se onda može preći na stajanje JNA na granice buduće države. Drugim rečima, sve je to bilo proračunato i dogovoreno – rekao je Čanak.

Bivša hrvatska premijerka Jadranka Kosor, koja je, takođe, bila gošća emisije, kazala je da nije postojao dogovor Slobodana Miloševića i Franje Tuđmana oko podele Bosne i Hercegovine. Čanak se nije složio sa njom.

- Posle 5. oktobra, kada smo preuzimali državne institucije, našli smo telefonsku liniju koja je bila direktna veza kabineta Miloševića i Franje Tuđmana i pronašli smo nekoliko hiljada audio kaseta sa snimljenim razgovorima. Ta dokumenta su nestala. Ne znam šta se sa njima dogodilo, ali bi bilo vrlo zanimljivo da se time malo više baviti. U svakom slučaju, znam da su, u trenucima kada je Vukovar goreo, delegacije Srbije i Hrvatske pravile mape podele Bosne. To sam dobio kao informaciju od Stipeta Mesića, koji je bio prisutan. Ako je on lagao mene, ja lažem vas – naveo je Čanak.

(SzILSV, 23.04.2021)
Odbori LSV | Četvrtak, 23. 09. 2021. | Komentara: 0

Netransparentnost procesa i nesposobnost lokalne samouprave nas dovode u situaciju da budemo zabrinuti zbog Ečke

Generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine i šef odborničke grupe LSV u Skupštini grada Zrenjanina Bojan Kostreš izjavio je da nas netransparentnost procesa i nesposobnost lokalne samouprave dovode u situaciju da budemo zabrinuti zbog izgradnje pet petospratnica u selu Ečka kraj Zrenjanina.
Izjave | Sreda, 22. 09. 2021. | Komentara: 0

Kostreš: Zašto niko nije reagovao na činjenicu da nestaje nafte?

Generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš upitao je zašto se neko iz vlasti oglasio tek sada i rekao da su zalihe nafte u Srbiji potrošene, ako se takav ishod nazirao odavno. 
Izjave | Ponedeljak, 20. 09. 2021. | Komentara: 0

Borba za građanska društva na Balkanu mora biti snažna

Borba za građansku Bosnu i Hercegovinu, borba za građansku Crnu Goru, borba za Autonomnu Pokrajinu Vojvodinu, to su stvari koje su preduslov za ovaj balkanski sistem spojenih sudova gde je gotovo nemoguće da bilo ko od nas živi normalno ako bilo ko od nas ne živi normalno, izjavio je predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook