Čanak: Cepanje BiH bi bilo katastrofalno za Srbiju

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Petak, 23. 04. 2021. | Komentara: 0

Čanak: Cepanje BiH bi bilo katastrofalno za Srbiju

SARAJEVO / NOVI SAD - Predsednik Lige socijaldemokarata Vojvodine Nenad Čanak rekao je da veruje Aleksandru Vučiću kada kaže da poštuje teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine jer bi, kako je istakao, svako cepanje BiH bilo katastrofalno i za samu Srbiju. On je gostujući na televiziji N1 Sarajevo naveo da je mirni razlaz formula koja je neuspešno isprobana pre trideset godina.

LSV

Velikonacionalisti se odlično razumeju, imaju problem samo oko procenta

- Kakav mirni razlaz, to je već probano pre trideset godina i ko god priča o bilo kakvom razlazu, priča o preseljenjima stanovništva, genocidima i izmišljotinama koje će proizvoditi uzajamne dogovore. Velikonacionalisti se odlično razumeju, imaju problem samo oko procenata teritorije i uvek na tome stradaju multietničke sredine - Bosna i Hercegovina, Vojvodina, Crna Gora ili Severna Makedonija. Ja mislim da nije poenta određivanja prema tom non-pejper dokumentu nego o ideji koja je u njemu sadržana - ispričao je Čanak.

Prema njegovim rečima, „nepapirni papir“, nepostojeći dokument niko ne zna odakle se pojavio, ali svi prepoznaju rad, a taj rad je, kako kaže, etnocentrizam, dalje podele i dalje održavanje na vlasti onih koji žive od podela. 

- Mislim da Vučić jeste iskren, jer je vrlo svestan da bi se bilo kakav pokušaj cepanja Bosne i Hercegovine katastrofalno završio po Srbiju. Kada bi krenuo princip etničkih promena granica, to bi značilo da bi deo Južne Srbije bio vrlo upitan. I tu spada i Istočna Srbija i severni deo Vojvodine, sve to najedanput postaje otvoreno pitanje. Koketerija sa srpskim nacionalizmom je pristuna, ne zaboravljam iz koje ideologije je Vučić potekao. Srbija takođe ima niz neuralgičnih tačaka i ako se ostoje etnički koncepti, to će se odbiti o glavu građanima Srbije - poručio je Čanak.

Dodika interesuje samo novac

Upitan u čije ime onda Dodik govori o mirnom razlazu i pripajanju Republike Srpske Srbiji, lider LSV ističe da Dodika jedino interesuje novac i vlast.

- Dodik dobija izbore na nacionalističkom fonu i to tako što kad neko kaže jako nacionalističko, on gleda da kaže nešto još nešto nacionalističkije. Njega interesuje novac, vlast i kako da preživi. Njega interesuju pare. Ni Srbija, ni Bosna, ni Republika Srpska, ni bilo šta tako. Samo ono što će ga držati na vlasti i van zatvora - ocenio je Čanak.

Istakao je i da ideje o promeni granica nisu ništa novo, nego prepisivanje onoga što se već desilo u Jugoslaviji, jer „ovi današnji razbijači nisu toliko talentovani da smisle nešto drugo“. 

- Pogledajte na koji se način danas razbija Crna Gora, na koji način se uništava njen evropski put i njena suštinska nezavisnost i samobitnost. Zemlja koja je, osim, naravno, Slovenije i Hrvatske, koje su članice EU, najdalje odmakla na ovim prostorima u pregovorima sa EU, najedanput se vraća u nekakvu klerokleptokratiju – ukazao je Čanak i dodao da to sve potiče iz iste kuhinje – Putinove kuhinje.

- Vladimir Vladimirovič Putin, predsednik Rusije, i njegova interesna grupacija koja vlada Rusijom, imaju interes da unište Crnu Goru zato da bi imali gde da stave baze ruske vojne pomorske baze na Sredozemnom moru. Pošto su svi ostali delovi obale Sredozemlja zauzeti – rekao je on. 

Dogovor Milošević-Tuđman

Čanak je kazao i da je Srbija Slobodana Miloševića najveći krivac za sve ono što se desilo devedesetih godina na prostoru bivše Jugoslavije. Dodaje i da to ne znači da bi sve tako lako išlo da nije bilo i pomagača u drugim bivšim socijalističkim republikama. 

- Bio je tu dogovor i Beograd Lubljana, gde je rat u Sloveniji bio jednostavno fingiran, da bi se napustila teritorija Slovenije, da bi se, kad se napusti teritorija činjenjem spoljnih granica Jugoslavije nebitnim nebitne učinile i unutrašnje granice, pa da se onda može preći na stajanje JNA na granice buduće države. Drugim rečima, sve je to bilo proračunato i dogovoreno – rekao je Čanak.

Bivša hrvatska premijerka Jadranka Kosor, koja je, takođe, bila gošća emisije, kazala je da nije postojao dogovor Slobodana Miloševića i Franje Tuđmana oko podele Bosne i Hercegovine. Čanak se nije složio sa njom.

- Posle 5. oktobra, kada smo preuzimali državne institucije, našli smo telefonsku liniju koja je bila direktna veza kabineta Miloševića i Franje Tuđmana i pronašli smo nekoliko hiljada audio kaseta sa snimljenim razgovorima. Ta dokumenta su nestala. Ne znam šta se sa njima dogodilo, ali bi bilo vrlo zanimljivo da se time malo više baviti. U svakom slučaju, znam da su, u trenucima kada je Vukovar goreo, delegacije Srbije i Hrvatske pravile mape podele Bosne. To sam dobio kao informaciju od Stipeta Mesića, koji je bio prisutan. Ako je on lagao mene, ja lažem vas – naveo je Čanak.

(SzILSV, 23.04.2021)




Odbori LSV | Petak, 08. 03. 2024. | Komentara: 0

Gradska uprava Zrenjanina, na čelu sa načelnikom Nenadom Domjeskovim, opet krši zakon

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Zrenjanin podneo je danas Povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti žalbu protiv Gradske uprave grada Zrenjanina, jer pomenuti organ, čiji je načelnik Nenad Domjeskov, nije odgovorio na pitanje upućeno još 22. januara 2024. godine.
Događaji | Petak, 08. 03. 2024. | Komentara: 0

Srećan 8. mart, Međunarodni dan žena

Svuda i na svakom mestu moramo insistirati na ravnopravnosti, poštovanju i jednakoj zastupljenosti žena u javnom i političkom životu. 
Izjave | Sreda, 06. 03. 2024. | Komentara: 0

Odbornici LSV-Vojvođani glasali protiv izgradnje crkve kod Štranda

Šef odborničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani u Skupštini grada Novog Sada Robert Kolar izjavio je da su odbornici LSV-Vojvođani glasali protiv većine odluka i planova koje su bile na jučerašnjem dnevnom redu gradskog parlamenta. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook