Čanak: Sprečite uništavanje Fruške gore ako mislite da razvijate turizam na njoj

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Sreda, 06. 07. 2022. | Komentara: 0

Čanak: Sprečite uništavanje Fruške gore ako mislite da razvijate turizam na njoj

BEOGRAD / NOVI SAD – Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak ukazao je na uništavanje šuma na Fruškoj gori, zatraživši od premijerke Ane Brnabić da se neko pozabavi bespravnom sečom na ovoj planini i nacionalnom parku.

LSV

- Lepo je što su građani zainteresovani za vaučere za letovanje u fruškogorskim termama, ali bi bilo još lepše kada bi neko poveo računa o bespravnoj seči na Fruškoj gori, pošto je Fruška gora ošišana kao pitomac kazneno popravnog doma. Izgleda kao da su juče krenuli da sade neke voćke, nema ništa deblje od palca po Fruškoj gori. To je neverovatno koliko je štete napravljeno – kazao je Čanak gostujući u emisiji „Hit tvit“ na televiziji Pink i naveo da su to učinili „oni koji su zaštićeni“.

- Ti koji su zaštićeni bi morali biti nezaštićeni, pa lepo da stignu na robiju gde im je mesto, jer Fruška gora je veoma značajna za pošumljenost u Vojvodini, s obzirom na to da je Vojvodina najmanje pošumljeni deo Srbije. Jedva šest posto Vojvodine je pod šumama a Fruška gora je nacionalni park, a nije šumarija. Pa bi bilo jako zgodno, ako mislite da se neki turizam razvija na Fruškoj gori, da (građani) imaju gde da odu – rekao je lider LSV obraćajući se Ani Brnabić, na šta je ona rekla da, „ako na Fruškoj gori postoji nelegalna seča, rešavaćemo i taj problem“.

Komentarišući odluku Prištine u vezi sa srpskim registarskim tablicama i ličnim dokumentima, Čanak je rekao da će spin oko toga izazvati dodatnu krizu koja nam ne treba. 

- Imaćete sa jedne strane priču da je to neophodno da bi se zaokružila državnost Kosova, za one koji smatraju da je Kosovo zaokružena, nezavisna država koja mora na celoj svojoj teritoriji da funkcioniše. S druge strane, imaćete spin sa strane desničara i onih koji na nekonstruktivan način pokušavaju da zloupotrebe čitavu situaciju, da je to nasrtaj na srpski narod, kome hoće sve da uzmu i da moraju da se preuzmu oštrije mere i da zato treba smeniti previše popustljivog Vučića i dovesti nekog ko će da lupi šakom o sto, napraviti za svaki slučaj malo rata, da bismo za svaki slučaj imali celu tu priču. Imaćete spin sa svih strana, zato treba mnogo mudrosti, i ne znam da li je ima - kaže lider LSV. 

Govoreći o nedavnoj poseti premijera Crne Gore Dritana Abazovića Srbiji, Čanak je rekao da je crnogorski premijer često govorio o okretanju budućnosti što je, po njegovom mišljenju, „beskonačno plemenito i beskonačno pogrešno“. 

- Plemenitost je u dobroj nameri, pogrešnost je u tome što se time ne zatvaraju problemi koji postoje, a ti problemi su vezani, recimo, za temeljni ugovor. Pročitao sam ono što mi je došlo do ruku. Ako je to ta verzija koju sam ja pročitao, to pas s maslom ne bi progutao a kamoli potpisao. Tu postoje duboki nesporazumi koji se ne mogu rešiti, uz svu najbolju volju. Druga stvar, SPC u Crnoj Gori igra ulogu koja se pokazala kao neintegrativna. Dritan je impresioniran vlašću. Video sam da on ne razume o čemu se suštinski radi - izneo je Čanak svoj stav. 

Lider LSV je, povodom dešavanja u Ukrajini, istakao da je vidljivo, koliko je tokom rata menjan cilj Rusije. 

- Odvajanje Ukrajine od Crnog mora je neka osnovna ideja. Sada, bombardovanje Odese govori da to ima smisla. U Harkovu je stalno bombardovanje, nije krenula kopnena invazija, ali očekujem i to u budućem periodu. Ukoliko bi se Ruskoj Federaciji sada izašlo u susret, da se Donbas pripoji Rusiji, to bi značila nagrada za agresiju, i to bi bilo veliko ohrabrenje svakoga ko raspolaže nuklearnim naoružanjem da može takvo šta da uradi. Kako bi se to onda odnosilo na odnose između Indije i Pakistana, kako bi se odnosilo na Kinu i Tajvan, šta bi se tu događalo dalje? To je beskonačno složeno pitanje. Ukoliko bi se Rusija potisnula van granica Ukrajine delovanjem NATO-a, jasno je da bi to dovelo do unutrašnjih problema u Rusiji, i izvesno bi bilo upotrebe nuklearnog naoružanja – rekao je Čanak. 

- Dolazite u poziciju sada da ako se nagradi neko ko preti, daćete time ideju svima koji mogu da prete. Ako potisnete, dovešće te se u situaciju da može da eksplodira čitava planeta. Ako napravite bilo šta sada neoprezno, doći ćete u poziciju da budete odgovorni za bukvalno mogućnost nestanka ljudske vrste. Ovo je više nego komplikovana situacija, Ukrajinci se neće predati. Kogod razmišlja u razmerama od pre 24. februara da Dnjepar deli Ukrajinu, toga više nema, jer je ruska vojska toliko zla napravila da je ove koji su ostali sa druge strane fronta linearno homogenizovala i to će tako biti. Pokrenulo se preko 11 miliona ljudi, sudbina koji za svoju lošu sudbinu optužuju samo i isključivo rusku stranu i Putina. To sam video. Na nama je da iscrpimo svu mudrost koju imamo da sačuvamo Srbiju u miru sa sobom i sa susedima po svaku cenu – zaključio je Nenad Čanak.

(SzILSV, 05.07.2022)



Odbori LSV | Utorak, 26. 03. 2024. | Komentara: 0

Lokalna vlast u Zrenjaninu 11 meseci nije konstituisala Savet za odbranu i bezbednost

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI smatra da je nedopustivo, ali i protivno odredbama Statuta grada Zrenjanina što lokalna vlast u Zrenjaninu, gotovo 11 meseci posle imenovanja članova Saveta za odbranu i bezbednost, nije konstituisala ovo telo.
Odbori LSV | Ponedeljak, 25. 03. 2024. | Komentara: 0

U čije ime i za čiji račun je organizovana bakljada povodom godišnjice bombardovanja?

Ako huliganske bakljade, praćene militantnim obećanjima, koje se odigravaju na saobraćajnici u neposrednoj blizini spomenika kulture čiju bezbednost i ugrožavaju, nemaju veze sa aktuelnom vlasti i policijskim službama, onda neka se novosadska vlast od njih ogradi i osudi ih, a policija uradi ono što joj je posao. 
Saopštenja | Ponedeljak, 25. 03. 2024. | Komentara: 0

Nedopustivo je da se SPC meša u državne poslove i propagira neravnopravnost u društvu

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva narodne poslanike Skupštine Srbije da se drže slova Ustava i odbiju mešanje Srpske pravoslavne crkve u poslove države.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook