Čanak: Srbija mora da se opredeli, EU da primi Zapadni Balkan u članstvo

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Nedelja, 13. 03. 2022. | Komentara: 0

Čanak: Srbija mora da se opredeli, EU da primi Zapadni Balkan u članstvo

SARAJEVO / NOVI SAD - Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je da Srbija mora da zauzme prozapadnu stranu u ratu u Ukrajini i pozvao Evropsku uniju da odmah primi zemlje Zapadnog Balkana u EU.

LSV

- Srbija bi sada morala da se okrene Zapadu, definitivno i zauvek. Ili tako ili ćemo doći u poziciju da budemo nepotopivi nosač Putinovih interkontinentalnih raketa i aviona, koji je, naravno, u tim okolnostima i legitiman vojni cilj za NATO alijansu, što znači da će nam stalno visiti NATO bombe nad glavom, za ruske interese, što je nedopustivo - rekao je Čanak za O kanal sarajevskog lista „Oslobođenje“.

Dodao je da nije siguran da u ovom trenutku u Srbiji ima snage za tako ozbiljan državnički odgovor.

- Još uvek se pokušava terati nekakav srednji put, što je nemoguće. Rusija je objavila rat civilizovanom svetu. Tačka. I sad se mora zauzeti strana. Ako su Švajcarska i Švedska zauzele stranu, onda Srbija nema više šta da razmišlja - kazao je Čanak.

Prema njegovim rečima, napad na Ukrajinu od strane „Putinovog fašističkog režima“ doveo je do spoznaje da Evropa mora biti spremna da se, ako treba, i oružano odbrani.

- I dovela je do toga da je sada više nego jasno da je prijem Zapadnog Balkana odmah i u celini u EU, sa svim problemima, daleko manje zlo nego sada birokratski insistirati, kao što se to radilo već decenijama, na svakoj sitnici vezanoj za Zapadni Balkan. Ovo može biti veliki potisak napred za prijem Zapadnog Balkana u EU. Nažalost, na ruševinama i krvi Ukrajine - rekao je Čanak.

Dodao je da ga plaši to što se može razviti niz ružnih stvari na Zapadnom Balkanu, da bi se odvratila pažnja od „divljačkog napada“ Putinove administracije na Ukrajinu.

- Ali, Zapad je više nego svestan toga i mislim da ovaj put neće baš tako lako dozvoliti Putinu da hara po Zapadnom Balkanu. Mislim da je tu američki izaslanik (Gabrijel) Eskobar bio vrlo precizan govoreći da ovde neće biti rata. To nije prazna priča, verujte mi - rekao je Čanak.

On je ocenio da je Evropa bila „uljuljkana“ u priču da u Evropi ne može da se desi rat, a da su ratovi iz devedesetih godina 20. veka bili u stilu „to se malo pobila balkanska plemena, ali u ostatku Evrope je to nemoguće“.

- Ali, ovo je pokazalo da ne da je moguće, nego može da se desi svakog trenutka, jer u poslednjih 16 dana imate više od dva miliona izbeglica, najveću izbegličku krizu od Drugog svetskog rata na tlu Evrope. Dakle, sve je moguće kada imate nepouzdane i nedemokratske režime u okolini. Mislim da je to dovelo do velikog trežnjenja, do skoka interesovanja za članstvo u NATO-u u tradicioanlno neutralnim zemljama, poput Švedske - naveo je Čanak.

Prema njegovim rečima, ako se dozvoli da se u Evropi može upadati na tuđu teritoriju samo zato što ste jači, otvoriće se Pandorina kutija.

- Ne zaboravite da se u Evropi ratovalo na svakih 10-20 godina, do kraja Drugog svetskog rata. To će se ponoviti ako se dozvoli da se ovo sa Ukrajinom na tome završi. Međutim, herojski otpor Ukrajinaca, plus njihov harizmatični vođa, predsednik Zelenski, očitali su ozbiljnu lekciju – i kako se brani država, i kako se voli država, i kako se u krajnjoj liniji stvara nacija – odbranom sistema vrednosti - kazao je Čanak.

Dodao je da ovo nije konflikt Rusija – Ukrajina, već konflikt između „totalitarnog mafijaško-oligarhijskog brloga“, u koji je Putin pretvorio Rusiju, i seta demokratskih zapadnih vrednosti, sa druge strane.

- Ovde mir nije moguć, iz jednostavnog razloga što nije ukrajinska vojska opkolila Moskvu, već je ruska opkolila Kijev. Ovde je nemoguć razgovor o tome da se odustane pred siledžijom. To je nemoguće - ocenio je Čanak. 
 
(SzILSV, 13.03.2022)




Odbori LSV | Petak, 01. 03. 2024. | Komentara: 0

Odbornici LSV-Vojvođani: Uvrstite manifestacije Dani zrenjaninske pijaće vode i Dani plastične ambalaže

Odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani u zrenjaninskoj skupštini juče su na sednici Skupštine grada pokrenuli dvadesetak tema koje su od značaja za život Zrenjaninki i Zrenjaninaca.
Odbori LSV | Četvrtak, 29. 02. 2024. | Komentara: 0

LSV-Vojvođani za nove rekreativne i zelene površine na Limanu umesto verskih objekata

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Novi Sad smatra bespotrebnim izgradnju verskog objekta na zelenoj površini koju stanovnici Limana 1 i 2 već godinama rado koriste kao prostor za rekreaciju.
Saopštenja | Sreda, 28. 02. 2024. | Komentara: 0

Da Vojvodini vratimo stari sjaj, a njenim građanima dostojanstven i dobar život

Autonomna Pokrajina Vojvodina danas obeležava 50 godina od proglašenja njenog prvog Ustava, koji joj je garantovao veoma visok stepen autonomije.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook