Čanak: Srpski svet je samo velika Srbija sa lažnom ličnom kartom

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Subota, 18. 09. 2021. | Komentara: 0

Čanak: Srpski svet je samo velika Srbija sa lažnom ličnom kartom

SARAJEVO / NOVI SAD - Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je da je „srpski svet samo velika Srbija sa lažnom ličnom kartom“. On je gostujući na televiziji N1 Sarajevo istakao i da je praznik Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave u stvari dan političkog jedinstva pristalica etnocentrične politike „velike Srbije“.

LSV

- Čitava ova priča o isticanju srpskih zastava, gde god živi Srbin da se vidi srpska zastava, zašto su se pozvali samo Srbi iz Makedonije, Crne Gore, Kosova, BiH i Hrvatske, a nisu iz Toronta, Melburna, Čikaga i Novog Zelanda? Zato što to nije bitno, nikog tu ne interesuju Srbi, niti bilo kakav etnički identitet. To je direktno, upotrebiću naš lokalni, vojvođanski izraz, zapišavanje teritorije da bi se, ako može, zbog nacionalnog identiteta došlo u konflikt sa okolinom mlatarajući zastavama, pa da bi se onda tim istim zastavama pokazalo da to pripada jednoj te istoj vojsci koja će braniti interese „velike Srbije“. Gospodo, tu ste se jako prevarili – ističe on.

Čanak kaže i da mahanje zastavama može da preraste u mahanje oružjem.

- Niko ništa nema protiv da neko istakne svoju nacionalnu zastavu ako je to zbog njegovog osećaja i na radost njega i njegove okoline. A ako je to isticanje da bi se prkosilo, pretilo, plašilo i zastrašivalo, naravno da će onda krenuti prvo zastave. Uostalom, podsetite se Krležinih zastava, u njima jasno piše kako se uvek na kraju Jelačića placem vuku krvave trobojke – rekao je lider LSV. 

- U severnoj BiH postoji potreba za stalnim izazivanjem konflikata zato da bi se na njima živelo, jer kada ne bi severna BiH proizvodila tu količinu stalnih stresova pretnjom da će se odvojiti od svoje matične države, od čega bi živeli? Šta bi bio tačno politički narativ severne BiH ako ne bi bio nekakavo „srpsko jedinstvo“ i nekakva pretnja secesijom - kazao je Čanak i dodao da je Milorad Dodik najeksponiraniji predstavnik severne BiH u tom narativu. 

Lider LSV je rekao da je Dodik „najobičniji lažov i prevarant i konvertit“.

- Ja njega znam iz vremena kad je bio uvereni socijaldemokrata i kleo se u BiH i kleo se u mir. Kleo se u to da su Mladić i Karadžić ratni zločinci, što i jesu. To što nema nikakve veze sa današnjom retorikom gospodina koji caruje severnom BiH, na način koji je zaista neverovatan - istaknuo je Čanak, dodavši:

- Severna BiH, od kada je postala entitet do danas, nikako da prihvati BiH kao svoju državu, što ona sasvim sigurno jeste. Severna BiH mora razumeti da je deo BiH ili je uzročnik takve nesreće u kojoj će nestati i severna BiH, ali i deo Zapadnog Balkana.

Na Cetnju sprečen građanski rat

Komentarišući poslednja dešavanja u Crnoj Gori, rekao je da su samo crnogorske patriote na Cetinju sprečile građanski rat postavljanjem barikada oko Cetinja.

- Gledao sam sa jedne strane jednu fantastičnu demonstraciju patriotizma koju su pokazali Cetinjani i svi njihovi gosti, koja je bila zasnovana na ljubavi prema svojoj državi i prema svojim običajima, svom identitetu, sa jedne strane i primajući svakoga ko priznaje Crnu Goru kao državu i Crnogorce kao naciju oberučke. Istovremeno, sa druge strane, imali ste naoružane falange koje su bacale bojni otrov na nenaoružane ljude zato da bi bože moj ostvarili verske slobode. A u te verske slobode ne spada, naravno, da Crna Gora može da ima crnogorsku pravoslavnu crkvu. Malo sam se umorio od ilcemerja i nazivanja stvari nekakvim eufemističkim imenima, bože moj da se neko ne naljuti. Da su u Cetinje ušle hiljade onih koji su navodno verski fanatici pravoslavne crkve, pa su hteli da dođu i prisustvuju ustoličenju episkopa Joanikija, vi biste imali na Cetinju ulične borbe prema kojima bi Belfast bio Dizniled - rekao je.

Kaže da se ne kaje što je išao na Cetinje, a da bi se kajao da nije bio tamo. A povodom izjave predsednika Socijalističke partije Srbije i predsednika Skupštine Srbije Ivice Dačića da bi ga trebalo uhapsiti zbog odlaska na Cetinje, Čanak kaže da Dačić može da traži šta hoće.

- Ivica Dačić zaboravlja da je bio u vladi koju smo i mi podržavali sve misleći da su se reformisali. Sutra bi ponovo bio u vladi sa istim mnome koga je hteo da ga policija hapsi, ukoliko bi to bilo u njegovom interesu – dodao je. 

Povodom zahteva da LSV bude izbačena iz vlasti u Novom Sadu zbog njegovog odlaska u Crnu Goru, Čanak kaže da ona nije bila ubačena da bi bila izbačena, te da on zbog jednog komunalnog preduzeća ne bi rizikovao da ne može prijateljima da pogleda u oči.

- Nismo mi ubačeni, nego smo prihvatili deo odgovornosti za komunalno funkcionisanje grada činjenicom da imamo kadove koji mogu da odrade vrlo kompleksne poslove koji su bili pred gradom Novim Sadom. Novi Sad je postao, između ostalog, i grad kulture i Omladinska prestonica kulture i „Vodovod“ koji smo preuzeli da vodimo ostvaruje profit, a umesto da se, kao što je bilo pre nego što je LSV preuzela odgovornost, svetila vodica u cisternama, pa su se svetom vodicom ispirale klozetske šolje u Novom Sadu. Jel ne valja? Jel vam ne valja LSV i njeni kadrovi? Doviđenja, prijatno. Mi smo to uradili zbog Novog Sada i Novosađana. Zbog jednog preduzeća me ne interesuje da izdam svoje prijatelje u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Severnoj Makedoniji, na Kosovu, u Hrvatskoj, u Istri. Da ja mojim prijateljima ne mogu da gledam u oči, ne pada mi na pamet – kategoričan je Čanak.

Rekao je i da se navodna opozicija u Srbiji ne buni protiv bilo kojih političkih poteza Aleksandra Vučića, već samo protiv izbornih uslova. 

- Ne buni se protiv Crne Gore, protiv Kosova, protiv rastakanja Bosne i Hercegovine, ne buni se protiv toga što Milorad Dodik ovde u Srbiji predlaže zakone, to se niko ne buni. Pa, kakva je to opozicija ako misli isto što i vlast? U ovoj zemlji ima jako malo opozicije i ne znate ni da postoji zato što nema pristup medijima od lažne opozicije i prave pravcate autokratske vlasti Aleksandra Vučića i SNS – dodao je.

Merkel se nadala da će Vučić uraditi posao koji Tadić nije mogao

Nenad Čanak kaže da je Evropska unija sama sebi vezala ruke prekomplikovanim procedurama zbog čega sada Orban, ili bilo ko drugi, može da ucenjuje celu EU prijemom ili neprijamom drugih članova itd. 

- EU delom ne može, delom neće da se meša na Zapadni Balkan, a SAD su u prošlom mandatu, dok je Donald Tramp bio predsednik SAD, napravile ogromnu štetu svojom izolacionističkom politikom, koja je dovela do toga da se SAD povuku. I mi ćemo doći u poziciju da opet, po ko zna koji put, budemo ostavljeni na milost i nemilost svemu i svakom. Jedini lek je da se mi, ljudi koji slobodno mislimo na ovim prostorima, držimo između sebe jer nema nama pomoći, kao što nije bilo pomoći u Srebrenici od holandskog bataljona UN. Nema nama pomoći ako se jedni drugih ne držimo i ako nismo spremni jedni sa drugima da budemo solidarni. Sarajevo, Banja Luka, sloboda se brane na Cetinju. I Cetinje ne sme pasti jer je ono prva i najveća brana „srpskom svetu“. Sve ovo ostalo, severna BiH, ti ostali koji se junače su miševi koji će pobeći čim shvate da ta opcija ne pobeđuje. A neće pobediti samo ako je napadnemo svi zajedno – naglašava Čanak. 

Govoreći o poseti nemačke kancelarke Angele Merkel Srbiji, lider LSV je rekao da je, po njegovom mišljenju, ona puno nade polagala u Aleksandra Vučića da će odraditi posao koji Boris Tadić nije mogao da uradi, a to je određeni zaokret u politici Srbije. 

- Boris Tadić je, uprkos svim svojim manama, bio čovek koji nije mogao neke stvari da uradi zbog užasnih pritisaka koji su postojali, recimo, pri hapšenju lica optuženih za ratne zločine itd. Setite se molebana za Kosovo i ostalih pučkih zabava koje smo imali po ulicama Beograda. Sve to Aleksandar Vučić nema. Međutim, on vrlo dobro zna da kao što su litije u Crnoj Gori bile organizovane, između ostalog, od strane obaveštajnih službi Rusije i drugih zemalja koje ne žele dobro ovim prostorima, isto tako će biti organizovane i protiv njega kada se usudi da prizna notornu činjenicu, a to je da je Kosovo nezavisna država, da je Bosna i Hercegovina, uprkos kojekakvim zveckanjima oružjem u severnoj Bosni i Hercegovini, jedinstvena država koja ne može i ne sme biti deljena, jer bi to pokrenulo jednu domino reakciju koja bi dovela u opasnost čitav ovaj deo Evrope. Dakle, potpuno je jasno da je ona došla da proveri da li je Aleksandar Vučić na tom putu, da li je spreman da nastavi taj put i da li je ovo što sad radi strateška pauza ili je zaokret u politici – zaključio je Čanak. 

(SzILSV, 18.09.2021)



Odbori LSV | Ponedeljak, 11. 03. 2024. | Komentara: 0

Pružiti zaštitu Ani Lalić i otkriti osobe koje su joj uputile pretnje smrću

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva od svih nadležnih državnih organa da pruže zaštitu Ani Lalić, predsednici Nezavisnog društva novinara Vojvodine, kojoj su, zbog javno iskazanog stava o gradnji crkve na novosadskom naselju Liman, upućene jezive pretnje da će biti zaklana u centru Novog Sada.

Odbori LSV | Ponedeljak, 11. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvodina i Novi Sad brane se na Limanu

Stanovnici Limana pokazali su juče svojim primerom kako se brane vrednosti demokratskog i modernog društva. U velikom broju odazvali su se pozivu Saveta Mesne zajednice Liman i složno dali crveni karton gradskoj vlasti.
Saopštenja | Nedelja, 10. 03. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI podržali inicijativu ProGlasa za slobodne i poštene izbore

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI podržavaju dokument „Dogovor za slobodne i poštene izbore“, koji je inicirala grupa nestranačkih javnih ličnosti okupljenih u inicijativi ProGlas.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook