Crkva da plaća porez, a ne da ruši obrazovni sistem Srbije

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Četvrtak, 04. 11. 2021. | Komentara: 0

Crkva da plaća porez, a ne da ruši obrazovni sistem Srbije

Liga socijaldemokrata Vojvodine izražava duboko neslaganje sa javno iznesenim predlogom patrijarha Srpske pravoslavne crkve Porfirija o tome da bi veronauka trebalo da postane redovan školski predmet, a ne nastavni program, dok bi „veroučitelji“ trebalo da dobiju status nastavnika sa stalnim zaposlenjem. Ovaj predlog je opasan iz više razloga i u direktnoj je suprotnosti sa evropskom praksom i sekularnim vrednostima društva, a time i sa Ustavom Srbije. 

LSV

Ako bi se usvojio predlog patrijarha bili bi ugroženi temelji, cilj i smisao obrazovnog sistema, a to je razvoj samostalnog mišljenja i kritičkog promišljanja stvarnosti – što je osnov naučnog pogleda na svet. Nasuprot tome, religijski pogled je dogmatičan, aprioristički i u najvećoj meri suprostavljen naučnom pristupu koji mora biti temelj modernog školskog sistema.

LSV će sa ostalim proevropskim subjektima i dalje istrajavati na doslednom poštovanju principa sekularnosti u društvu i odvojenosti crkve i države. Umesto želje da svoje „veroučitelje“, od kojih većina nema završen visoki stepen obrazovanja, protivno slovu zakona proizvede u stalno zaposlene nastavnike, pozivamo patrijarha Porfirija da se u ime društvene brige i solidarnosti založi da sve verske organizacije počnu da plaćaju porez. Time bi u prvom redu većinska SPC makar jednim delom počela da deli sudbinu „vernog naroda“, za koga retorički pokazuje veliku brigu, ali kada je potrebno to na delu pokazati – solidarnost izostaje. 

Veronauka koja kao predmet oštro deli školsku decu i kao religijska dogma koja negira naučni pogled na svet, mora biti bez odlaganja izmeštena iz škola i dislocirana u crkve, gde bi svako ko to želi mogao da je pohađa. Obrazovni sistem je u obavezi da podstiče kritičko mišljenje i društvenu pluralnost. A od SPC i njenog poglavara očekujemo da svoju brigu i solidarnost iskaže kroz plaćanje poreza svojoj državi, jer je to najveći stepen državnog patriotizma.

Pozivamo i predsednika Srbije Aleksandra Vučića da ostane dosledan svojim nedavnim rečima: “Obaveza i najveći patriotizam je platiti porez. Iz tog poreza finansiramo škole, bolnice, domove zdravlja, puteve, penzije, plate u javnom sektoru (…) Nema fudbalskog kluba, kioska sa pljeskavicama, splava u Beogradu koji je mogao da izbegne plaćanje poreza”. 

LSV ne vidi razlog zašto se ove Predsednikove reči ne bi odnosile i na SPC.


Predsednik
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Nenad Čanak




Izjave | Utorak, 16. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI sigurno izlazi na lokalne izbore

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI sigurno izlazi na predstojeće lokalne izbore u Novom Sadu, izjavila je predsednica novosadskog odbora LSV – VOJVOĐANI Maja Mrnuštik. Ona je u izjavi za 021.rs rekla da je LSV – VOJVOĐANI prošle nedelje formirala izborni štab i napravila program prioriteta za koje će se zalagati u narednom periodu. 
Odbori LSV | Utorak, 09. 04. 2024. | Komentara: 0

Zrenjaninska vlast ne ume ni semafore da održava

Liga socijaldemokrata Vojvodine - VOJVOĐANI zahteva da predstavnici vlasti u Zrenjaninu bez odlaganja poprave semafore, jer oni već skoro mesec dana na više lokacija u gradu ne rade kako treba.
Saopštenja | Ponedeljak, 08. 04. 2024. | Komentara: 0



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook