Da se glas Vojvodine ponovo čuje u Skupštini Srbije

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Nedelja, 14. 11. 2021. | Komentara: 0

Da se glas Vojvodine ponovo čuje u Skupštini Srbije

BEOGRAD / NOVI SAD - Ko počini zločin, posebno monstruozan zločin, taj se ispisuje iz svog naroda, reči su patrijarha Porfirija. Ratko Mladić ispisao se iz srpskog naroda i Naser Orić se ispisao iz bošnjačkog naroda, kazao je portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Marton. On je gostujući na RTS-u istakao da su slavu srpskog naroda proneli vojvode Petar Bojović, Živojin Mišić i Stepa Stepanović, a da je Ratko Mladić u Hagu osuđen i za ratne zločine i za genocid. Marton navodi da Republika Srbija, kao članica Ujedinjenih nacija, čiji je Savet za bezbednost formirao sud u Hagu, mora da poštuje te odluke.

LSV

- Za mene su, a majka mi je iz Bosne, i Ratko Mladić i Naser Orić ratni zločinci i to je činjenica. Ova država treba da porazmisli zašto su neki svedoci odbili da svedoče protiv Nasera Orića, a to je već bila gotova stvar. To što Orić nije osuđen ne znači da je Ratko Mladić nevin - dodao je Marton.

O Danu primirja

On je istakao da je 11. novembar praznik i dan primirja i dan pobede i da je u pitanju veliki dan u istoriji Evrope i sveta. 

- Mir je velika stvar, život je velika stvar i taj 11. novembar 1918. godine je građanima Evrope doneo mir. Posle stotina i stotina hiljada, miliona ubijenih ljudi, poginulih ratnika, civila, došli smo do toga da je Evropa počela da razmišlja o miru. Nažalost, taj mir u Evropi nije dugo trajao, ponovo su se nadvili tridesetih godina nacistički oblaci nad Evropom i znamo i sami šta je u Drugom svetskom ratu i bilo - kazao je Marton.

Podsetio je da je Srbija u Prvom svetskom ratu iznedrila sjajne vojskovođe, junake poput vojvoda Petra Bojovića, Živojina Mišića i Stepe Stepanovića i naveo je da bi njih stavio na murale jer ih se treba sećati.

Evropa je Evropa regija

Na izjavu Milice Đurđević Stamenkovski, koja je takođe bila u studiju, da LSV zastupa ideje separatizma, Aleksandar Marton je naveo da ne želi da odgovara na prozivke i napomenuo da je činjenica da je Vojvodina i u ovom trenutku i veoma dugo ustavni entitet u okviru Srbije i da to niko sem minornih desničarskih grupa ne negira, a da je sve za šta se LSV zalaže u skladu sa Ustavom.

- Evropa je danas Evropa regija. Pogledajmo kako su uređene Italija, kako je uređena Nemačka, kako je uređena Španija. To su najrazvijenije zemlje sveta. Pogledajte kako žive Italijani i Španci, pogotovu Italijani na severu zemlje koji ima visok stepen decentralizacije u odnosu na Rim i videćemo veliku razliku u odnosu na Srbiju gde vidimo i sami kako živi jedna Žagubica ili Žitište iz mog kraja, Banata - kazao je Marton.

Naglasio je da je LSV oduvek stremila tome da Srbija bude decentralizovana država.

- Evo, da kažem hiljaditi put - AP Vojvodina je sastavni deo države Srbije. Mi iz LSV nikada to nismo negirali, ali želimo snažnu autonomiju Vojvodine koja će građankama i građanima Vojvodine garantovati sve ono što jedan region treba da ima, a to je pre svega finansijska samostalnost, mogućnost da sami upravljamo onim što zaradimo na našem području – naglasio je. 

Govoreći o izborima, Aleksandar Marton je rekao da će Liga socijaldemokrata Vojvodine uskoro na svom Glavnom odboru doneti odluku o načinu učestvovanja na izborima.

- Želimo da se glas Vojvodine ponovo čuje u Skupštini Srbije, da vratimo Vojvodinu u Skupštinu Srbije, da se čuje o problemima u ekonomiji, poljoprivredi, zdravstvu, da pričamo o standardu, ljudskim i manjinskim pravima... – zaključio je Marton.
 (SzILSV, 14.11.2021)



Odbori LSV | Sreda, 17. 04. 2024. | Komentara: 0

Simo Salapura da jasno kaže ko ga primorava da po pitanju Linglonga krši zakon

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva od gradonačelnika Zrenjanina Sime Salapure da, na osnovu člana 62. Poslovnika o radu Skupštine grada Zrenjanina, inicira sednicu gradskog parlamenta na kojoj će izneti sve informacije vezane za izgradnju objekata kineske fabrike guma „Linglong“.
Izjave | Utorak, 16. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI sigurno izlazi na lokalne izbore

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI sigurno izlazi na predstojeće lokalne izbore u Novom Sadu, izjavila je predsednica novosadskog odbora LSV – VOJVOĐANI Maja Mrnuštik. Ona je u izjavi za 021.rs rekla da je LSV – VOJVOĐANI prošle nedelje formirala izborni štab i napravila program prioriteta za koje će se zalagati u narednom periodu. 
Odbori LSV | Utorak, 09. 04. 2024. | Komentara: 0

Zrenjaninska vlast ne ume ni semafore da održava

Liga socijaldemokrata Vojvodine - VOJVOĐANI zahteva da predstavnici vlasti u Zrenjaninu bez odlaganja poprave semafore, jer oni već skoro mesec dana na više lokacija u gradu ne rade kako treba.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook