Da vojvođanski paori ne budu nadničari na svojoj zemlji

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Nedelja, 15. 11. 2015. | Komentara: 0

Da vojvođanski paori ne budu nadničari na svojoj zemlji

NOVI SAD - Generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš izjavio je da, iako vreme do stupanja na snagu odredba Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju po kojem će stranci moći da kupuju zemlju u Srbiji, Ministarstvo poljoprivrede ne čini ništa po tom pitanju.

LSV

On je u izjavi za list Dnevnik istakao i da Ministarstvo poljoprivrede menja Zakon o poljoprivrednom zemljištu tako da sebi daje diskreciono pravo da bez ikakvog kriterijuma, pravnim licima izdaje 30 odsto državnog zemljišta u svim lokalnim samoupravama na rok od 30 godina?! 
 – U Vojvodini su hiljade porodica, maltene polovina poljoprivrednih gazdinstava upućena delimično, ili isključivo na državno zemljište. Postoje sela koja čak i nemaju privatno zemljište u svom ataru, nego su živela i žive od zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta. Njih bi to osudilo na propast, zato tražimo da se Predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o poljoprivrednom zemljištu izmeni amandmanima i prilagodi interesima malih i srednjih poljoprivrednim gazdinstvima. Ako to ne uspe, onda da se predlog povuče - navodi Kosterš.
On smatra da to što Liga ima jasno liderstvo u vođenju inicijative u zaštiti vojvođanske zemlje i paora, garantuje da će se učiniti maksimum i izbeći da bilo ko od nje odustane.
– Kao što smo pre četiri godine prikupili 30.000 potpisa i zaustavili godišnju registraciju traktora, ili kada smo jedini bili uz poljoprivrednike kada im policija nije dala da idu u Beograd, kao što sve ove godine pitamo gde su njihove subvencije i kako to zemljoradnička penzija može biti manja od socijalne pomoći, tako ćemo i sad prikupiti 100.000 potpisa i učiniti sve da ih država zaštiti – naglašava Kostreš. On kaže da nije vreme za stranačke razlike i pitanja ko je gde bio do sada i da je svako dobro došao da LSV podrži u borbi za vojvođansku zemlju, paore i selo. 

Na mogućnost protesta koje najavljuje lider DS Bojan Pajtić, Kostreš odgovara:   
- Naša ideja nije pravljenja provokacija, niti sukoba, nego upravo suprotno: ujedinjavanje ljudi u zaštiti naše zemlje. Mi od protesta ne bežimo, niti ih se bojimo, ali nećemo ulaziti u taj tip polarizacije odnosa jer ne želimo da probleme poljoprivrednika zloupotrebimo u političke svrhe za to da bi Liga dobila par hiljada glasova više - navodi Kostreš uz napomenu da je Ligi socijaldemokrata Vojvodine najvažnije da se pitanje sistemski reši i da vojvođanski paori na budu nadničari na svojoj zemlji. 

(BILSV, 15.11.2015)




Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Odbori LSV | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvođani podržavaju slobodu govora

Pozivamo celokupnu demokratsku javnost da stane u zaštitu Ustavom zagarantovane slobode govora i snažno osudi najgnusnije pretnje upućene univerzitetskom profesoru dr Dinku Gruhonjiću i novinarki Ani Lalić.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook