Da vojvođanski paori ne budu nadničari na svojoj zemlji

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Nedelja, 15. 11. 2015. | Komentara: 0

Da vojvođanski paori ne budu nadničari na svojoj zemlji

NOVI SAD - Generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš izjavio je da, iako vreme do stupanja na snagu odredba Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju po kojem će stranci moći da kupuju zemlju u Srbiji, Ministarstvo poljoprivrede ne čini ništa po tom pitanju.

LSV

On je u izjavi za list Dnevnik istakao i da Ministarstvo poljoprivrede menja Zakon o poljoprivrednom zemljištu tako da sebi daje diskreciono pravo da bez ikakvog kriterijuma, pravnim licima izdaje 30 odsto državnog zemljišta u svim lokalnim samoupravama na rok od 30 godina?! 
 – U Vojvodini su hiljade porodica, maltene polovina poljoprivrednih gazdinstava upućena delimično, ili isključivo na državno zemljište. Postoje sela koja čak i nemaju privatno zemljište u svom ataru, nego su živela i žive od zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta. Njih bi to osudilo na propast, zato tražimo da se Predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o poljoprivrednom zemljištu izmeni amandmanima i prilagodi interesima malih i srednjih poljoprivrednim gazdinstvima. Ako to ne uspe, onda da se predlog povuče - navodi Kosterš.
On smatra da to što Liga ima jasno liderstvo u vođenju inicijative u zaštiti vojvođanske zemlje i paora, garantuje da će se učiniti maksimum i izbeći da bilo ko od nje odustane.
– Kao što smo pre četiri godine prikupili 30.000 potpisa i zaustavili godišnju registraciju traktora, ili kada smo jedini bili uz poljoprivrednike kada im policija nije dala da idu u Beograd, kao što sve ove godine pitamo gde su njihove subvencije i kako to zemljoradnička penzija može biti manja od socijalne pomoći, tako ćemo i sad prikupiti 100.000 potpisa i učiniti sve da ih država zaštiti – naglašava Kostreš. On kaže da nije vreme za stranačke razlike i pitanja ko je gde bio do sada i da je svako dobro došao da LSV podrži u borbi za vojvođansku zemlju, paore i selo. 

Na mogućnost protesta koje najavljuje lider DS Bojan Pajtić, Kostreš odgovara:   
- Naša ideja nije pravljenja provokacija, niti sukoba, nego upravo suprotno: ujedinjavanje ljudi u zaštiti naše zemlje. Mi od protesta ne bežimo, niti ih se bojimo, ali nećemo ulaziti u taj tip polarizacije odnosa jer ne želimo da probleme poljoprivrednika zloupotrebimo u političke svrhe za to da bi Liga dobila par hiljada glasova više - navodi Kostreš uz napomenu da je Ligi socijaldemokrata Vojvodine najvažnije da se pitanje sistemski reši i da vojvođanski paori na budu nadničari na svojoj zemlji. 

(BILSV, 15.11.2015)




Odbori LSV | Ponedeljak, 04. 03. 2024. | Komentara: 0

Žolt Sakalaš da sankcioniše neustavno i protivzakonito delovanje Sime Salapure i Nenada Domjeskova

Zbog konstantnog neisticanja zastave AP Vojvodine na zgradi Skupštine grada Zrenjanina i kršenja propisa, odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani u Skupštini grada Zrenjanina ponovo su poslali dopis pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Žoltu Sakalašu.
Saopštenja | Ponedeljak, 04. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš zabranio ligašima koaliciju sa naprednjacima

Članovi Glavnog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani, na svojoj devetoj sednici, na predlog predsednika stranke Bojana Kostreša, doneli su odluku o zabrani predizbornih i postizbornih koalicija sa Srpskom naprednom strankom na predstojećim lokalnim izborima.
Saopštenja | Petak, 01. 03. 2024. | Komentara: 0

Vlast gasi škole a diže crkve

Građani su već navikli na katastrofalne poteze vlasti, ali ono što se ovih dana dešava u Novom Sadu i Zrenjaninu pokazuje potpuno odsustvo bilo kakvog osećaja za istinskim potrebama građana.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook