Bojkot je loš jer će povećati broj poslanika SNS

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Nedelja, 16. 02. 2020. | Komentara: 0

Bojkot je loš jer će povećati broj poslanika SNS

KIKINDA - Pitanje Vojvodine je pitanje koje mora da se drži otvorenim. Vojvodina je jedina šansa ove zemlje da pokaže kako treba da se živi u zemlji u kojoj je nedopustivo da se crkvi vrati pola Nacionalnog parka Fruška gora, a oni prvo što urade uzmu motorke i poseku, izjavio je predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak. On je na tribini o Memorandumu o budućnosti Vojvodine, koju je u Kikindi organizovao Vojvođanski front, rekao da na predstojećim izborima VF treba da pokažemo da Vojvodine ima, da će je biti i da to nije fraza.

LSV

Čanak je kazao da je izborni sistem za vreme Slobodana Miloševića bio 50 puta bolji i pravedniji nego ovaj danas, jer je imao više izbornih jedinica, pa su u Narodnoj skupštini bili zastupljeni poslanici iz svih delova zemlje. Sada od 250 poslanika u Skupštini Srbije je više od 90 iz Beograda. Ponovio je da bojkot nije rešenje i matematički objasnio zašto tako misli.

- 2016. godine na izbore je izašlo 56% ukupno upisanih birača. Na taj broj izašlih se deli 250 mesta u parlamentu. Od tih 56% je 52% dobila SNS i njena koalicija, što znači da su od ukupnog broja upisanih birača dobili 26%. Da bi dobili manje poslanika, treba povećati broj izašlih i njihov broj je relativno manje, a ako bojkotuješ i smanjiš izlaznost SNS će dobiti više poslanika. Pošto će dobiti više, ko onda tu radi za SNS – mi koji hoćemo na izbore ili oni koji neće na izbore? Oni rade. Ali zato čim ja kažem oni kažu ti daješ legitimitet ovom diktatorskom režimu. Onda pitam, ako dajemo ovom diktatorskom režimu legitimitet, šta smo onda radili 2000. godine? Ovi su možda lopovi, a ako smo izašli 24.09.2000. godine na izbore, onda smo dali legitimitet ubicama koji su ubili Ćuruviju, Stambolića... naše drugove – ukazao je on.

Istakao je da su trenutka dešavanja u Crnoj Gori upozorenje Vučiću šta će mu se dogoditi ako napravi neki pravno obavezujući sporazum sa Kosovom. 

Naglasio je da od 100% obradivih površina u Kini, 90% nije upotrebivo jer su ih pogrešnom politikom uništili, zatrovali. Ovih 10% proizvodi hranu, sve ostalo Kina uvozi. 

- Ako oni tako postupaju prema svojoj zemlji, šta mislite kako će postupati prema našoj zemlji? Koliko ih tu tek neće ništa interesovati. Svaka investicija je dobrodošla, ali pod uslovom da se jasno stavi na papir i da to onda bude sveto pismo. Kad se stavi na papir kako mora da izgleda zaštita čovekove sredine, a ne da nam naprave od reka i kanala otvorenu kanalizaciju za industrijski otpad, da nam od zemlje ne naprave pustinju iz koje 5000 godina neće ništa izrasti, da nam ne naprave od vazduha vidljivu tvar kroz koju se krećeš. Nekad je bilo da moraš da platiš industrijski razvoj ekologijom. Danas životom plaćaš odsustvo investiranja u ekologiju – upozorio je.

Lider LSV je ukazao i da, kao što se nekada selilo iz sela u grad sada seli iz čitave Istočne Evrope u Zapadnu. Srbija je treća po redu u iseljavanju, ispred nas je Bosna, a „ugrožava“ nas i Hrvatska čiji stanovnici, kao građani članice EU, mogu lakše, bez papira da se sele u druge zemlje. 

- Ova država kaže skupo je obrazovanje, ako ima manje od 15 đaka treba da se zatvori odeljenje. Jel to način da zadržite ljude na jednom mestu? Ili da dogod ima dece, makar i jedno, držite otvoreno odeljenje? To košta, ali da su naše pare pod našom kontrolom, našlo bi se. Ako ne budemo investirali u osnovne škole u svakom mestu, a u svakom većem mestu u srednje škole, ispraznićemo sela u sledećih 20 godina – upozorio je Čanak.


Predsednik Vojvođanske partije Aleksandar Odžić je istakao da je bilo potrebno da se Vojvodina ujedini oko nespornih vrednosnih principa, oko politika, oko svega onoga što svi mi Vojvođani zapravo jesmo i da je zato oformljen Vojvođanski front. Naglašava da je evropski put Vojvodine i Srbije nesporan i da on ne može biti sa preprekama, kočnicama, već mora biti brz. 

- Antifašizam kao temeljna vrednost ne sme biti upitan. Naša zalaganja za zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast, izvorne prihode je nešto što je nesporno i oko toga smo se lako dogovorili. Opredelili smo se za borbu i zato ujedinjeni moramo učestvovati na izborima, zato što imamo za šta da se borimo, za razliku od njih. Ovo će biti neki novi početak. Možda nećemo pobediti na ovim izborima, ali ćemo napraviti dobar rezultat. Ali sam siguran da na nekim budućim u Vojvodini hoćemo. Zato je važno da smo zajedno, zato je važan Vojvođanski front – zakljčio je Odžić.

Portparol Lige socijaldemorkata Vojvodine Aleksandar Marton je primetio da situacija po Vojvodinu nije bila ništa bolja dok je pokrajinski premijer bio Bojan Pajtić.

- Bojan Pajtić i Igor Mirović su ista priča protiv koje se LSV i naši partneri u Vojvođanskom frontu moraju boriti,  zato što svi oni koji imaju centrale u Beogradu su klasični centralisti, politikanti koji ne misle ništa dobro AP Vojvodini i politikanti koji se sete Vojvodine tek kada dođu ispred kompjutera, pišući na Tviteru. To nije dobro. Zato je važno da Vojvođanski front stvari naziva svojim imenima, da jasno govorimo o tome ko se bori za Vojvodinu a ko radi protiv interesa Vojvodine – dodao je.

Prema njegovim rečima, Kikinda je, po procenama Republičkog zavoda statistike za 2019. godinu, izgubila 30 hiljada stanovnika. 

- A realnost je još surovija. Tržište radne snage u Nemačkoj se liberalizuje, liberalizovaće se u još nekim evropskim zemljama. Ako se iseljavanje ovako nastavi sledi nam egzodus. Da bi mi taj egzodus sprečili, moramo da se borimo – naglasio je.

Poručio je i da naftna renta ne sme da bude za ruskog partnera, za vlasnika većeg dela Srbijagasa, tri posto. 

- Po zakonu iznosi sedam procenata, i to je malo. U Rusiji je to 20, Španiji 18, Turskoj 14 posto. Na primeru Kikinde je lako izračunati koliko gube grad, Vojvodina, Srbija zbog toga što se ne poštuje zakonskih sedam posto za rudnu rentu. U toku 2010. na ovamo se prosečno u budžet Kikinde slivalo između 400 i 450 miliona dinara na osnovu rudne rente. Da je rudna renta sedam posto, taj iznos bi bio oko milijardu dinara. To pomnožimo sa 10 i dobićemo cifru da je Kikinda oštećena, samo zbog rudne rente, za 10 milijardi dinara, to je 2200 km puteva u Kikindi, 35-40 škola i 100 fiskulturnih sala. Srbija mora da bude nezavisna država okrenuta Zapadu i da kažemo da ono što je naše zaista i bude naše. Ne smemo da dozvolimo da interesi drugih država nama budu preči od naših interesa – poručio je Marton.

Odbornik LSV u Skupštini grada Kikinde Saša Homanov je nabrojao više nepravilnosti koje je trenutna vlast u Kikindi učinila za samo nekoliko godina. Kako je rekao, izgradnja pijace kasni, uloženo je previše novca u to, grade se kružni tokovi na raskrsnicama na kojima to nije potrebno pa oni postaju mesta za slikanje. Nameštaju se tenderi toliko očigledno da je, kada je lokalna samouprava kupovala vozio za saobraćajnu policiju, tenderska dokumentacija zahtevala da na krovnom nosaču tog automobila piše „duster“, što je, inače, određeni tip vozila marke „dacia“.

- O fabrici vode se ponovo priča, jer pijemo jednu od najlošijih voda u Srbiji i plaćamo je papreno. Grad će se zadužiti šest miliona, a naša ideja je izgradnja fabrike vode iz rudne rente. Kada bi Srbijagas-Gasprom plaćao po zakonu, mi bi za godinu ili dve sami mogli da napravimo tu fabriku vode bez dinara zaduživanja – poručio je Homanov.

(SzILSV, 16.02.2020)



Događaji | Ponedeljak, 11. 07. 2011. | Komentara: 0

U nekadašnjem stanu kriminalaca mladi bez roditelja

NOVI SAD - Predsednik Skupštine grada Aleksandar Jovanović predao je danas ključeve stana od kuće na Tatarskom brdu, novim ukućanima, devojkama i mladiću, koji će u narednih godinu dana živeti u stanu u okviru programa Centra za socijalni rad - osamostaljivanje dece bez roditeljskog starateljstva.
Događaji | Utorak, 28. 06. 2011. | Komentara: 0

Dan Dunava i Dunavsko čudovište

NOVI SAD - Povodom obeležavanja Dana Dunava, 29. juna Gradski odbor LSV Novi Sad organizovaće sutra akciju prikupljanja PET ambalaže, od 9 do 17 časova, na Keju žrtava racije, na donjem platou između Spomenika žrtvama racije i broda "Zeppelin".
Događaji | Sreda, 22. 06. 2011. | Komentara: 0

Obeleženo 70 godina od ustanka u Vojvodini i Jugoslaviji

NOVI SAD - Pod pokroviteljstvom potpredsednice Skupštine AP Vojvodine mr Maje Sedlarević, danas je u pokrajinskom parlamentu obeleženo 70 godina od ustanka naroda u Vojvodini i Jugoslaviji u Drugom svetskom ratu, 22.juna 1941. godine.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook