Čanak: Izveštaj EK pokazuje kako nas vide

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Sreda, 12. 06. 2019. | Komentara: 0

Čanak: Izveštaj EK pokazuje kako nas vide

BEOGRAD – Predsednik Odbora za evropske intergacije Narodne skupštine Republike Srbije Nenad Čanak izjavio je da je današnja sednica Odbora, na kojoj je razmatran godišnji Izveštaj Evropske komisije, prilika da se pokaže uloga Narodne skupštine u medijatorskoj ulozi, budući da ovo skupštinsko telo čine poslanici više političkih stranaka i zato što se može naći način da se govori o budućnosti Srbije u svetlu izveštaja Evropske komisije. 

LSV

Na samom kraju sednice, kojoj su prisustvovali i ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimović, šefica pregovaračkog tima Srbije sa EU Tanja Miščević i šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici sa saradnicima, Čanak je ocenio da je sednica donela mnogo koristi za bolje razumevanje, i članova Odbora i Skupštine, sadržaja Izveštaja za koji je rekao da „nije ni pozitivan ni negativan, nego zapis kako nas vide“.

- S druge strane i da naši današnji gosti iz Misije EU imaju priliku da se suoče sa realitetom parlamentarnog života u Srbiji, dakle kako izgleda parlamentarni život, koje su to ideje koje su se u parlamentu sukobljavaju, koje reprezentuju i stanje među građanima, među stanovnicima Srbije. I upravo zato je ovakav sastanak izuzetno dragocen, jer može da i gospodinu ekselenciji (Semu Fabriciju) i svim njegovim kolegama pokaže koliko je teška i komplikovana uloga Srbije u samoj transformaciji društva – rekao je Čanak. 

On je ocenio da je rasprava o Izveštaju Evropske komisije bila duga jer je činjenica da se na pitanju evropskih integracija i formira polarizacija u Srbiji, jer je, s jedne strane, EU značajan međunarodni faktor u Srbiji, s obzirom na investicije i sve ono što imamo od EU. S druge strane Srbija ima izuzetno važnju saradnju sa Ruskom Federacijom, naročito oko energenata i na polju određenih istorijskih kontakata koji se ne mogu nikada nipodaštavati, dodao je. 

- Kada sve to stavimo na sto pred sebe, potpuno je jasno da je Srbija zemlje u kojoj se određivanjem na koju će stranu ići ne može doneti dekretom. Kod nas se mora usmeravati na onu stranu na kojoj je za sve građane ove zemlje, bez obzira na njihovu versku, nacionalnu ili političku pripadnost, bolje. I mislim da je upravo zbog toga ovaj sastav parlamenta, koji je većinski opredeljen za evropske integracije, uprkos izraženom postojanju evroskeptika koje imamo u našem Odboru, parlament koji treba da pokazuje dovoljnu širinu da može da iznese ovakvu raspravu, da iznese ovakav razgovor i da to bude još jedna korist od ovoga Izveštaja, da to bude suštinski dokaz da Srbija poseduje demokratski potencijal da otvori pitanja, kao što je bilo pitanje, recimo, posebne sednice o Zakonu o finansiranju AP Vojvodine, koja je dva dana vođena, koja je spomenuta u ovom Izveštaju. To vidim kao spominjanje u pozitivnom smislu upravo zato što pojedina pitanja koja nisu 11 godina otvarana su otvorena da se o njima razgovara. Nije usvojen predlog predlagača, ali to i dalje ne znači da želim time da umanjim značaj otvaranja svih tema u parlamentu i značaj parlamenta kao takvog – rekao je Čanak, koji je i sam bio jedan od tri predlagača, poslanika LSV, Zakona o finansiranju nadležnosti AP Vojvodine.

Čanak je istakao i da je kontrolna uloga parlamenta vrlo komplikovana ukoliko ne dođe do promene finansiranja parlamenta i budžetiranja parlamenta. Prema njegovim rečima, parlament mora posedovati svoj budžet, a ne biti na platnom spisku Vladi.

(SzILSV, 12.06.2019)



Događaji | Petak, 21. 08. 2020. | Komentara: 0

Formirana Odbornička grupa LSV u Skupštini grada Novog Sada

Danas je formirana Odbornička grupa “Vojvođanski front – Liga socijaldemokrata Vojvodine” u Skupštini grada Novog Sada.
Događaji | Četvrtak, 06. 08. 2020. | Komentara: 0

Dejan Čapo izabran za potpredsednika Skupštine APV

Pokrajinski poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine mr Dejan Čapo izabran je za potpredsednika Skupštine AP Vojvodine.
Događaji | Ponedeljak, 13. 07. 2020. | Komentara: 0

Narodni poslanici uputili zahtev za sazivanje odbora koji se bave pitanjem bezbednosti

Narodni poslanici još uvek aktuelnog XI saziva Narodne skupštine uputili su danas zahteve odborima NSRS da sazovu sednice na kojima će se razmatrati izveštaj o tome šta je prethodilo i kako je došlo do nereda i brutalnog odgovora predstavnika Ministarstva unutrašnjih poslova na ulicama Beograda i Novog Sada tokom protesta 7. i 8. jula 2020. godine. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook