Čanak: Užasava me odnos Evropske unije prema agresiji na Ukrajinu

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Utorak, 28. 06. 2022. | Komentara: 0

Čanak: Užasava me odnos Evropske unije prema agresiji na Ukrajinu

BEOGRAD / NOVI SAD - Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak poručio je da nema nikakve sličnosti između ratova devedesetih na Balkanu i rata u Ukrajini. On je to rekao na tribini „Ukrajina iz prve ruke“, koju je u beogradskom Kulturnom centru Grad organizovala antiratna grupa „Srbi, Rusi, Belorusi, Ukrajinci protiv rata“. Osim Čanka, na tribini su govorili i advokat i član ove grupe Čedomir Stojković i etnograf i građanska aktivistkinja Maja Ernst, izbeglica iz Ukrajine. Tribinu je moderirala aktivistkinja Aida Ćorović.

LSV

Čanak je podsetio je da je učestvovao u mnogim antiratnim akcijama, te naveo da bilo kakvo izvlačenje paralela između ratova devedesetih i rata u Ukrajini ide na štetu žrtava u oba rata.

– Postoji jedna stvar koja me užasava još od početka devedesetih. Laž koja postoji u svakoj reči izgovorenoj o tim ratovima. Rat u Ukrajini je napad fašističkog zlikovca Vladimira Vladimiroviča Putina na suverenu Ukrajinu. Zločinački režim pred kojim Evropa i svet zatvaraju oči osam godina. Evropa je ćutala na Donbas, na Krim, na Gruziju, na sve su ćutali, a sada se spaljuju ukrajinski gradovi, vrši se zločin genocida nad ukrajinskim narodom. Ukrajinski narod je postao nacija koju nikada ništa neće razoriti, Ukrajina se nikada neće predati - rekao je lider LSV.

Priče o denacifikaciji Ukrajine zapravo su Putinove laži, ocenio je Čanak i podsetio da je LSV na svoju zgradu u Novom Sadu okačila zastavu Ukrajine čim je ovaj rat počeo. Naveo je i da se rat u Ukrajini pogrešno naziva ratom jer je po sredi agresija „fašističkom režima Vladimira Vladimiroviča Putina“ i „fašističke Rusije“ na jednu suverenu državu. On kaže da svako ko nije spreman da kaže istinu da ne lete rakete na Moskvu, nego na Kijev, je na strani ruskog režima. Rusija je prvi put u istoriji sprovela „nuklearni terorizam“ – odnosno svet ucenjuje nuklearnim naoružanjem. Poručio je da nema razgovora sa teroristima i da nema razgovora sa ruskom državom jer je terotistička.

- Najgore je što može da se desi da ubiju Vladimira Putina, a da se sistem ne promeni. U toj situaciji Evropa bi se vratila na jeftin gas i rekla da je sve u redu, a ova situacija će se ponoviti za dvadeset godina - kazao je Čanak, dodavši da ga užasava odnos EU prema agresiji u Ukrajini, gde primaju ovu državu, a ne primaju Zapadni Balkan i Srbiju od koje se pravi „nepotopljivi nosač za ruske avione“.

Govoreći o putu u Ukrajinu, rekao je da se delegacija u kojoj je on bio, sastala i sa šefom policije u ukrajinskom Harkovu, šefom Interpolove misije i čovekom zaduženim za čišćenje kasetnih bombi.

– Njih trojica ovoga trenutka su pod istim tim bombama, jer ih raketiraju stalno, tako da su svi oni zajedno na prvoj liniji odbrane. Oni brane Evropu - poručio je lider LSV. 

Rekao je da je Srbiji potrebna denacifikacija, koja, između ostalog, znači i zabranjivanje osuđenim ratnim zločincima pojavljivanje u javnom životu.

Advokat Stojković kazao je da je do puta u Ukrajinu došlo nakon što je on samostalno uveo sankcije Rusiji, te da je ambasade Ukrajine rekao da bi voleo da poseti ovu zemlju kako bi distancirao od, kako je ocenio, zločinačke politike koju Srbija vodi u vezi ratne situacije u Ukrajini. Otrkio je da su on i Čanak trebalo da budu u sklopu delegacije evropskih poslanika, čiji su trebalo da budu i dva poslanika SNS-a Dragan Šormaz i Zoran Dragišić, ali da je Srbija otkazala svoju delegaciju nakon što je otkazan dolazak ruskog ministra Sergeja Lavrova. Zbog toga ni Čanak ni Stojković nisu mogli da putuju u sklopu te delegacije, rekao je advokat.

(SzILSV, 28.06.2022)



Događaji | Četvrtak, 29. 10. 2020. | Komentara: 0

Skupština APV da bude glas dva miliona građana Vojvodine

AP Vojvodina je došla u poziciju da kao autonomna pokrajina bude bez autonomije, da to „pokrajina“ bude više posprdno nego određujuće stanje, a Vojvodina je reč koja se praktično jedva gde i spominje, izjavio je pokrajinski poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine u pokrajinskoj skupštini Nenad Čanak.
Događaji | Subota, 03. 10. 2020. | Komentara: 0

Kostreš: LSV neće menjati svoje vrednosne sisteme zbog saradnje sa SNS-om u Novom Sadu

Generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš izjavio je da LSV neće menjati svoje vrednosne sisteme i svoju politiku zbog saradnje sa Srpskom naprednom strankom na nižim nivoima vlasti. 
Događaji | Petak, 21. 08. 2020. | Komentara: 0

Formirana Odbornička grupa LSV u Skupštini grada Novog Sada

Danas je formirana Odbornička grupa “Vojvođanski front – Liga socijaldemokrata Vojvodine” u Skupštini grada Novog Sada.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook