Marton na sednici Igmanske inicijative

 
 
Izbori u LSV
Događaji | Sreda, 19. 10. 2011. | Komentara: 0

Marton na sednici Igmanske inicijative

ZRENJANIN - Predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton, prisustvovao je 22. sednici Igmanske inicijative, nedavno održanoj u Beogradu, na kojoj su predsednici Srbije, Hrvatske i Crne Gore, Boris Tadić, Ivo Josipović i Filip Vujanović, kao i predsednik Predsedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Željko Komšić,

Marton

potpisali izjavu o zajedničkoj saradnji za evropsku budućnost regije uz uverenje da je perspektiva članstva u Evropskoj uniji (EU) garant mira i posrednik boljih odnosa među građanima i zemljama Balkana. Potpisivanju je prisustvovao i Štefan File, komesar za proširenje EU. Aleksandar Marton kaže da je zadovoljan prisustvom na ovom značajnom sastanku, koji je okupio i najznačajnije nevladine organizacije i civilni sektor sa područja bivše Jugoslavije.

- Sa skupa su poslate poruke mira, a sam komesar File je istakao da sve države imaju jasno definisan cilj, a to je ulazak u Evropsku uniju. Ocenjeno je da Srbiju dele mali koraci od datuma pregovora i dogovoreno je da će svi raditi u cilju dobrosusedskih odnosa, što pre svega znači lakše putovanje, lakšu privrednu i ekonomsku saradnju - rekao je Marton. Kako kaže, zajednička izjava koju su predstavnici Srbije, Hrvatske, Crne Gore i BiH potpisali komentarisana je po sličnosti sa skandinavskim modelom saradnje, koji su pre 40 godine uspostavile Švedska, Norveška, Danska i Finska, a koja, između ostalog, podrazumeva i formiranje međuparlamentarnih oblika saradnje među zemljama potpisnicama.

- Zajednička izjava, koju su potpisali predstavnici četiri zemlje, pretpostavlja čvrsto opredeljenje za rešavanje otvorenih pitanja dijalogom i pregovorima u duhu dobrosusedstva i na osnovama međunarodnog prava i potvrđuje odlučnost da svaka od zemalja u međusobnim odnosima deluje tako da drugoj pomogne da se ispune svi potrebni uslovi za punopravno pristupanje Unij - kaže Marton. On navodi i da se u izjavi navodi da su načela solidarnosti i uzajamne potpore temelj na kojem države potpisnice žele da grade zajedničku evropsku budućnost, i složne su da se započeti proces međusobnog pomirenja mora nastaviti.

(BILSV, 19.10.2011.)Događaji | Petak, 24. 02. 2023. | Komentara: 0

Preteći antiukrajinski grafiti na zgradi u kojoj živi član Glavnog odbora LSV

Liga socijaldemokrata Vojvodine zahteva od nadležnih državnih organa da uhapse i sankcionišu osobe koje su na zgradi u Novom Sadu, u kojoj živi član Glavnog odbora LSV Slobodan Zonić, ispisali poruke mržnje i neprimerene sadržine.

Događaji | Petak, 06. 01. 2023. | Komentara: 0
Događaji | Subota, 24. 12. 2022. | Komentara: 0ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook