Marton na sednici Igmanske inicijative

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Sreda, 19. 10. 2011. | Komentara: 0

Marton na sednici Igmanske inicijative

ZRENJANIN - Predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton, prisustvovao je 22. sednici Igmanske inicijative, nedavno održanoj u Beogradu, na kojoj su predsednici Srbije, Hrvatske i Crne Gore, Boris Tadić, Ivo Josipović i Filip Vujanović, kao i predsednik Predsedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Željko Komšić,

Marton

potpisali izjavu o zajedničkoj saradnji za evropsku budućnost regije uz uverenje da je perspektiva članstva u Evropskoj uniji (EU) garant mira i posrednik boljih odnosa među građanima i zemljama Balkana. Potpisivanju je prisustvovao i Štefan File, komesar za proširenje EU. Aleksandar Marton kaže da je zadovoljan prisustvom na ovom značajnom sastanku, koji je okupio i najznačajnije nevladine organizacije i civilni sektor sa područja bivše Jugoslavije.

- Sa skupa su poslate poruke mira, a sam komesar File je istakao da sve države imaju jasno definisan cilj, a to je ulazak u Evropsku uniju. Ocenjeno je da Srbiju dele mali koraci od datuma pregovora i dogovoreno je da će svi raditi u cilju dobrosusedskih odnosa, što pre svega znači lakše putovanje, lakšu privrednu i ekonomsku saradnju - rekao je Marton. Kako kaže, zajednička izjava koju su predstavnici Srbije, Hrvatske, Crne Gore i BiH potpisali komentarisana je po sličnosti sa skandinavskim modelom saradnje, koji su pre 40 godine uspostavile Švedska, Norveška, Danska i Finska, a koja, između ostalog, podrazumeva i formiranje međuparlamentarnih oblika saradnje među zemljama potpisnicama.

- Zajednička izjava, koju su potpisali predstavnici četiri zemlje, pretpostavlja čvrsto opredeljenje za rešavanje otvorenih pitanja dijalogom i pregovorima u duhu dobrosusedstva i na osnovama međunarodnog prava i potvrđuje odlučnost da svaka od zemalja u međusobnim odnosima deluje tako da drugoj pomogne da se ispune svi potrebni uslovi za punopravno pristupanje Unij - kaže Marton. On navodi i da se u izjavi navodi da su načela solidarnosti i uzajamne potpore temelj na kojem države potpisnice žele da grade zajedničku evropsku budućnost, i složne su da se započeti proces međusobnog pomirenja mora nastaviti.

(BILSV, 19.10.2011.)



Događaji | Sreda, 06. 05. 2020. | Komentara: 0

Čanak: Mantija i navijački dres nisu pancir koji brani od zakona

Narodni poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je danas da je vanredno stanje, uprkos početnim nesnalaženjima Vlade u određivanju mera, uspelo da sačuva mnoge ljudske živote i da ne dozvoli da kapaciteti zdravstvenih institucija budu preopterećeni, da zdravstveni sistem pukne i da samim tim dođemo u poziciju da ljudi umiru bez ikakve mogućnosti da im se pomogne.
Događaji | Nedelja, 15. 03. 2020. | Komentara: 0

RIK proglasio izbornu listu Ujedinjene demokratske Srbije

Republička izborna komisija (RIK) proglasila je sinoć izbornu listu Ujedinjene demokratske Srbije za izbore za narodne poslanike Narodne skupštine, raspisane za 26. april.

Događaji | Nedelja, 01. 03. 2020. | Komentara: 0

Papuga: Malo više poštovanja za ratne veterane i zakon koji im to garantuje

Narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Olena Papuga rekla je da će poslanici LSV glasati protiv predloženog Zakona o pravima boraca i vojnih invalida. Kako je rekla, iako se poslanici Lige ne slažu sa svim zahtevima boraca i vojnih invalida, država mora da vodi računa o ljudima koji su se žrtvovali za nju i ne sme njihove porodice ostaviti na ulici kao nevidljive građane ove zemlje.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook