Otvorena izložba fotografija tri decenije od izgradnje Mosta slobode

 
 
Izbori u LSV
Događaji | Ponedeljak, 07. 11. 2011. | Komentara: 0

Otvorena izložba fotografija tri decenije od izgradnje Mosta slobode

NOVI SAD - Izložba fotografija, povodom obeležavanja 30 godina od izgradnje Mosta slobode, otvorena je danas u galeriji Foto kino i video saveza Vojvodine u holu Apolo centra na Trg slobode.

LSV

Na izložbi je predstavljeno 60 fotografija autora Antona Bedekovića i Ane Lazukić, napravljenih tokom izgradnje mosta, od 1977. godine do zvaničnog otvaranja, 23. oktobra 1981. godine.

Otvarajući izložbu, predsednik Skupštine grada Aleksandar Jovanović istakao je značaj mostova za naš grad, rekavši da je "Novi Sad kada je stradao, prvo stradao na mostovima".

- Kada se govori o mostovima, govori se o reci, o simbolu života. Mostovi svuda predstavljaju veze, čovekove napore i želje da se prevaziđe prepreka - poručio je Jovanović.

On je dodao da je Most slobode nastao u "jednom specifičnom momentu, kada je Novi Sad beležio veliki rast, sa izgrađenim velikim, značajanim i strateškim objekatima za grada".

- Nastao je i kao sećanje na oslobođanja Novog Sada od okupatora za vreme Drugog svetskog rata. A danas smo ovde da obeležimo 30 godina njegovog postojanja - kazao je Jovanović, podsećajući da je most bio srušen, "ali i da se izgradio upravo onakav kakav je i bio".

- Za mene je važno da se podsetimo ovog mosta i tog vremena u Novom Sadu, jer izbrisati naše mostove je izbrisati Novi Sad iz naših srca - zaključio je predsednik gradskog parlamenta.

Osvrćući se na tehničke karakteristike mosta, dekan Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu prof. dr Ilija Ćosić ustvrdio je da je Most slobode u to vreme predstavljao svetski rekord po karatkeristikama mostogradnje.

- Most slobode je grandiozno delo profesora dr Nikole Hajdina. Izveden je u sistemu kosih zatega sa dva pilona visine 60 metara, u rastojanju od 361 metar. Dužina konstrukcije je 1382 metra, a u most je ugrađeno 30 hiljada kubnih metara betona, 2150 tona betonskog gvožđa, kao i 10 hiljada tona čelika - kazao je dr Ćosić, dodajući da je glavna mostovska konstrukcija najsloženiji deo mosta.

Otvaranju izložbe je prisustvovao i nekadašnji prvi čovek grada Jovan Dejanović, za vreme čijeg mandata je Most slobode izgrađen, dok je obraćanju prethodio minut ćutanja u znak poštovanja prema nedavno preminulom novosadskom fotografu Jovanu Vajdlu.

(BILSV, 07.11.2011.)Događaji | Petak, 24. 02. 2023. | Komentara: 0

Preteći antiukrajinski grafiti na zgradi u kojoj živi član Glavnog odbora LSV

Liga socijaldemokrata Vojvodine zahteva od nadležnih državnih organa da uhapse i sankcionišu osobe koje su na zgradi u Novom Sadu, u kojoj živi član Glavnog odbora LSV Slobodan Zonić, ispisali poruke mržnje i neprimerene sadržine.

Događaji | Petak, 06. 01. 2023. | Komentara: 0
Događaji | Subota, 24. 12. 2022. | Komentara: 0ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook