Prekrečen mural sa likom Ratka Mladića

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Nedelja, 27. 11. 2011. | Komentara: 1

Prekrečen mural sa likom Ratka Mladića

NOVI SAD - Danas je u Novom Sadu, u sklopu akcije „Prekrečimo novosadsku mržnju“, prekrečen mural sa likom haškog optuženika Ratka Mladića, a lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak istakao je tom prilikom da takve akcije moraju postati oblik građanske svesti koja se buni protiv zagađenja svoje rođene sredine, jer grafite mržnje, kako je naveo,  drugačije ne može ni da pritumači.

Nenad Canak

Čanak je podsetio da je Novi Sad, kada je dobijao status grada već imao tri imena - Neoplanta, Ujvidek i Nojzac, a da je potom dobio i četvrto , te da je samim svojim imenom pokazao da u njemu žive različiti ljudi, ali sa jednim istim motivom - da žive u jednom dobrom i mudrom gradu.

– Ovo je sramota za Novi Sad. Pogledajte iza sebe, piše „Ubij Šiptare“, a ovde imate pretnje čoveku koji je došao da peva, a nije došao da preti. Ako se građani ne pobune i ne organizuju da pokažu da ne pristaju, onda ja ne znam ko treba da se organizuje i ko treba da na to nepristaje  – naveo je lider LSV.  

Nedopustiv svaki oblik mržnje

Predsednik Skupštine grada Novog Sada Aleksandar Jovanović je istakao da je cilj akcije „Prekrečimo novosadsku mržnju“ vrlo jasan - da se ukloni svaki oblik mržnje, netrpeljivosti i pretnje sa ulica Novog Sada, da se pošalje jasan signal svima koji pišu i koji žele da pišu ovakve grafite i prete  sugrađanima da to više ne mogu da rade.

– Mi nećemo da prihvatimo ovakav model ponašanja. Novi Sad je zasnovan na drugim vrednostima, vrednostima suživota, tolerancije i razumevanja različitosti – istakao je Jovanović. On je podsetio da su se građani protiv mržnje organizovali i u oktobru 2007. godine kada je sprečen neonacistički marš „Nacionalnog stroja“, te da će isto raditi i ubuduće.

– Ne možemo da dozvolimo da se  ovako nešto širi Novim Sadom, da se bilo kome preti i da se na bilo koji način širi mržnja u Novom Sadu – naveo je Jovanović.

Jaka građanska svest


Današnjoj akciji su, pored velikog broja građana, prisustvovali u članovi i funkcioneri LSV i SPO, kao i načelnik Policijske uprave Novi Sad Stevan Krstić. Pored murala Ratka Mladića prekrečen je i grafit „Ubij Šiptare“, kao i velik broj grafita sa pretnjama pevaču Dinu Merlinu, a u njihovom krečenju učestvovala je i poslanica LSV Aleksandra Jerkov kao i funkcioneri SPO Vladimir Jelić i Milan Đukić. Predsednik političkog saveta Pokrajinskog odbora Srpskog pokreta obnove Vojvodine Milan Đukić je istakao da  mu je drago što su svi zajedno danas pokazali tu građansku svest da ne pristaju na poruke nasilja.

– Jedno je kada neko kritikuje neki muzički pravac ili iskazuje svoj muzički ukus, to smo grafitima radili svi osamdesetih godina. A onda su došli, na žalost, grafiti i poruke mržnje i drago mi je da smo jednu od njih danas prekrečili – istakao je Đukić. Akciji se odazvao i  načelnik Policijske uprave Novi Sad Stevan Krstić, kako je naveo, pre svega kao građanin koji je protiv svake vrste mržnje i nasilja, bez obzira. Krstić je još dodao i da akcijama poput današnje svako od nas doprinosi razvijanju duha tolerancije, po čemu je inače Novi Sad uvek prepoznatljiv, te da se nada da će tako i ostati.

 

(BILSV, 27. 11. 2011.)

 




Događaji | Subota, 19. 11. 2022. | Komentara: 0

Počeo Izborni kongres LSV

Kongres Lige socijaldemokrata Vojvodine na kojem će biti izabran novi predsednik stranke, održava se danas u Novom Sadu. Delegati Kongresa će prvo birati 11 članova Predsedništva stranke, a potom će od četvoro kandidata koji osvoje najviše glasova birati stranačkog lidera.
Događaji | Utorak, 18. 10. 2022. | Komentara: 0

IN MEMORIAM

Istaknuta članica Lige socijaldemokrata Vojvodine Đurđina Jerinkić preminula je, posle duge i teške bolesti, u 48. godini života. 
Događaji | Utorak, 28. 06. 2022. | Komentara: 0

Čanak: Užasava me odnos Evropske unije prema agresiji na Ukrajinu

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak poručio je da nema nikakve sličnosti između ratova devedesetih na Balkanu i rata u Ukrajini.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook