U Zrenjaninu predstavljen "Pojmovnik decentralizacije"

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Sreda, 30. 11. 2011. | Komentara: 0

U Zrenjaninu predstavljen "Pojmovnik decentralizacije"

ZRENJANIN - U zrenjaninskoj Gradskoj kući predstavljen je "Pojmovnik decentralizacije", publikacija koju je nedavno objavila Kancelarija Nacionalnog saveta za decentralizaciju Republike Srbije.

Zrenjnain

"Pojmovnik decentralizacije" nastao je iz potrebe da se otklone nejasnoće i nedoumice i da se govori istim jezikom kada se govori o decentralizaciji. U njemu su sabrani svi najbitniji pravni, politikološki, ekonomski i sociološki termini koji se odnose na proces decentralizacije. S željom da podrži kompetentnu raspravu o izboru najpogodnijeg modela decentralizacije za našu zemlju, izdavač je namenio "Pojmovnik" najpre onima koji će odlučivati o tome kakva nam je decentralizacija potrebna, dakle predstavnicima građana u lokalnim, pokrajinskim i centralnim organima vlasti, ali i onom delu šire javnosti koji je zainteresovan za ovu temu. Koncept "Pojmovnika" postavila je Stručna radna grupa Nacionalnog saveta za decentralizaciju Republike Srbije, koja je radila u periodu 2009-2010. godine.

Otvarajući današnju prezentaciju, predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton ukazao je na značaj decentralizacije po efikasnije funkcionisanje lokalnih samouprava.

- Ideja decentralizacije predstavlja veliku potrebu Republike Srbije i Autonomne pokrajine Vojvodine i u narednom periodu će se pokazati koliko je ta ideja značajna. Ova država i lokalne samouprave prosto "vape" za decentralizacijom, mi smo i nedavno imali slučaj da smo sedam ili osam meseci čekali na jedan papir od nadležnog ministarstva, koji se, pre dvadesetak godina, primera radi, izdavao u ovoj, gradskoj kući. Početne korake ka decentralizaciji koji su učinjeni treba nastaviti i iskreno se nadam da neće proći mnogo vremena kada će lokalni političari više odgovarati svojim biračima, a manje morati da se osvrću ka Beogradu, ili Novom Sadu – istakao je Aleksandar Marton.

Zamenica direktorke Kancelarije Nacionalnog saveta za decentralizaciju Republike Srbije, Marinika Čobanu, navela je da je "Pojmovnik" urađen s ciljem da otkloni sve nedoumice i konfuzije koje nastaju kada se govori o pojmovima koji su u vezi sa decentralizacijom.

- Decentralizacija je aktuelna tema na društveno-političkoj sceni Srbije, više bih rekla na političkoj nego na društvenoj, i u tom kontekstu ovaj je "Pojmovnik" odraz više političke (ne)volje, nego volje, u situaciji kada se o istim stvarima govori "drugačijim jezikom" ili se koriste različiti termini. Zaključili smo u Kancelariji da postoji potreba da se "unifikuje" taj jezik. Autori publikacije su stručna lica koja se ovom temom, odnosno procesom, bave već dve godine, od kada i postoji Nacionalni savet za decentralizaciju. Ovo izdanje jeste, zapravo, mali rečnik, zbirni rečnik svih pojmova i termina koji su u vezi sa decentralizacijom, pa i nešto šire od toga – istakla je Marinika Čobanu.

Sadržaj "Pojmovnika decentralizacije" predstavili su prof. dr Miroslav Prokopijević i Aleksandar Popov, koordinator Stručne radne grupe Saveta za decentralizaciju. Moderator je bio Nenad Živković, pomoćnik direktorke Kancelarije Nacionalnog saveta za decentralizaciju Republike Srbije.

U izradi "Pojmovnika" učestvovali su članovi stručne radne grupe Kancelarije Nacionalnog saveta za decentralizaciju Republike Srbije - prof. dr Marijana Pajvančić, prof. dr Snežana Đorđević, docent dr Tatjana Jovanić, prof. dr Miroslav Prokopijević,

Aleksandar Popov, mr Dejan Vučetić i mr Andrej Mitić. Publikacija je iz štampe izašla pre petnaestak dana, a današnja promocija u Zrenjaninu druga je u nizu u gradovima Srbije.

(BILSV, 30.11.2011.) 



Događaji | Petak, 08. 03. 2024. | Komentara: 0

Srećan 8. mart, Međunarodni dan žena

Svuda i na svakom mestu moramo insistirati na ravnopravnosti, poštovanju i jednakoj zastupljenosti žena u javnom i političkom životu. 
Događaji | Utorak, 11. 07. 2023. | Komentara: 0

Delegacija LSV-Vojvođani na komemoraciji žrtvama genocida u Srebrenici

Delegacija Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani boravila je danas u Bosni i Hercegovini i prisustvovala komemoraciji povodom godišnjice genocida u Srebrenici.
Događaji | Sreda, 19. 04. 2023. | Komentara: 0

Plan razvoja Vojvodine do 2030. je spisak lepih želja kabineta Igora Mirovića

Poslanici Vojvođanskog fronta – Liga socijaldemokrata Vojvodine, Vojvođanska partija nisu podržali predloženi Plan razvoja Autonomne Pokrajine Vojvodine 2023-2030, saopštio je šef ove poslaničke grupe Saša Šućurović. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook