U Zrenjaninu predstavljen "Pojmovnik decentralizacije"

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Sreda, 30. 11. 2011. | Komentara: 0

U Zrenjaninu predstavljen "Pojmovnik decentralizacije"

ZRENJANIN - U zrenjaninskoj Gradskoj kući predstavljen je "Pojmovnik decentralizacije", publikacija koju je nedavno objavila Kancelarija Nacionalnog saveta za decentralizaciju Republike Srbije.

Zrenjnain

"Pojmovnik decentralizacije" nastao je iz potrebe da se otklone nejasnoće i nedoumice i da se govori istim jezikom kada se govori o decentralizaciji. U njemu su sabrani svi najbitniji pravni, politikološki, ekonomski i sociološki termini koji se odnose na proces decentralizacije. S željom da podrži kompetentnu raspravu o izboru najpogodnijeg modela decentralizacije za našu zemlju, izdavač je namenio "Pojmovnik" najpre onima koji će odlučivati o tome kakva nam je decentralizacija potrebna, dakle predstavnicima građana u lokalnim, pokrajinskim i centralnim organima vlasti, ali i onom delu šire javnosti koji je zainteresovan za ovu temu. Koncept "Pojmovnika" postavila je Stručna radna grupa Nacionalnog saveta za decentralizaciju Republike Srbije, koja je radila u periodu 2009-2010. godine.

Otvarajući današnju prezentaciju, predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton ukazao je na značaj decentralizacije po efikasnije funkcionisanje lokalnih samouprava.

- Ideja decentralizacije predstavlja veliku potrebu Republike Srbije i Autonomne pokrajine Vojvodine i u narednom periodu će se pokazati koliko je ta ideja značajna. Ova država i lokalne samouprave prosto "vape" za decentralizacijom, mi smo i nedavno imali slučaj da smo sedam ili osam meseci čekali na jedan papir od nadležnog ministarstva, koji se, pre dvadesetak godina, primera radi, izdavao u ovoj, gradskoj kući. Početne korake ka decentralizaciji koji su učinjeni treba nastaviti i iskreno se nadam da neće proći mnogo vremena kada će lokalni političari više odgovarati svojim biračima, a manje morati da se osvrću ka Beogradu, ili Novom Sadu – istakao je Aleksandar Marton.

Zamenica direktorke Kancelarije Nacionalnog saveta za decentralizaciju Republike Srbije, Marinika Čobanu, navela je da je "Pojmovnik" urađen s ciljem da otkloni sve nedoumice i konfuzije koje nastaju kada se govori o pojmovima koji su u vezi sa decentralizacijom.

- Decentralizacija je aktuelna tema na društveno-političkoj sceni Srbije, više bih rekla na političkoj nego na društvenoj, i u tom kontekstu ovaj je "Pojmovnik" odraz više političke (ne)volje, nego volje, u situaciji kada se o istim stvarima govori "drugačijim jezikom" ili se koriste različiti termini. Zaključili smo u Kancelariji da postoji potreba da se "unifikuje" taj jezik. Autori publikacije su stručna lica koja se ovom temom, odnosno procesom, bave već dve godine, od kada i postoji Nacionalni savet za decentralizaciju. Ovo izdanje jeste, zapravo, mali rečnik, zbirni rečnik svih pojmova i termina koji su u vezi sa decentralizacijom, pa i nešto šire od toga – istakla je Marinika Čobanu.

Sadržaj "Pojmovnika decentralizacije" predstavili su prof. dr Miroslav Prokopijević i Aleksandar Popov, koordinator Stručne radne grupe Saveta za decentralizaciju. Moderator je bio Nenad Živković, pomoćnik direktorke Kancelarije Nacionalnog saveta za decentralizaciju Republike Srbije.

U izradi "Pojmovnika" učestvovali su članovi stručne radne grupe Kancelarije Nacionalnog saveta za decentralizaciju Republike Srbije - prof. dr Marijana Pajvančić, prof. dr Snežana Đorđević, docent dr Tatjana Jovanić, prof. dr Miroslav Prokopijević,

Aleksandar Popov, mr Dejan Vučetić i mr Andrej Mitić. Publikacija je iz štampe izašla pre petnaestak dana, a današnja promocija u Zrenjaninu druga je u nizu u gradovima Srbije.

(BILSV, 30.11.2011.) 



Događaji | Četvrtak, 02. 06. 2011. | Komentara: 0

Održan okrugli sto na temu decentralizacije u organizaciji LSV i SPO

NOVI SAD - Složena zajednica kao Srbija ne može biti svedena na jedan uniformni sistem, a njena decentralizacija je osnova njene demokratizacije, istaknuto je danas na okruglom stolu "Decentralizacija: Država-Pokrajina-Lokalna samouprava, policentrični razvoj", koju su u Skupštini grada Novog Sada organizovale LSV i SPO.
Događaji | Ponedeljak, 23. 05. 2011. | Komentara: 0

Delegacija LSV na VI Kongresu DPS

PODGORICA - Vladajuća partija u Crnoj Gori, Demokratska partija socijalista, održala je danas u Podgorici šesti stranački Kongres, a ujedno se u Crnoj Gori danas obeležava i peta godišnjica nezavisnosti. Od gostiju iz Srbije kongresu su prisustvovali predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak, koji je predvodio delegaciju LSV, funkcioner Liberalno-demokratske partije Zoran Ostojić i članica predsedništva Srpskog pokreta obnove Snežana Miljanić.
Događaji | Ponedeljak, 09. 05. 2011. | Komentara: 0

Prva regionalna sednica Parlamenta mladih Srbije u Skupštini APV

NOVI SAD - U Skupštini AP Vojvodine danas je održana prva regionalna sednica Evropskog parlamenta mladih Srbije, na kojoj je učestvovalo oko 50 srednjoškolaca. Među učesnicima današnjeg zasedanja Evropskog parlamenta mladih bili su učenici novosadskih gimnazija Jovan Jovanović Zmaj, Isidora Sekulić, Laza Kostić, Karlovačke gimnazije i učenici srednjih škola Isidor Bajić, Elektro-tehničke i Ekonomske škole u Novom Sadu.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook