Zrenjanin - Grad pristupačan za sve

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Četvrtak, 20. 10. 2011. | Komentara: 0

Zrenjanin - Grad pristupačan za sve

ZRENJANIN - U organizaciji Centra za razvoj civilnog društva u Zrenjaninu, novosadskog centra "Živeti uspravno" i Saveta za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom grada Zrenjanina danas je u sali mesne zajednice sa Bagljašu održana obuka o pristupačnosti "Zrenjanin-grad pristupačan za sve", namenjene članovima Saveta i predstavnicima lokalne samouprave.

LSV Zrenjanin

Kako je istakao Miodrag Počuča, koordinator programa za pristupačnost pri centru "Živeti uspravno", današnja obuka organizovana je sa ciljem povećanja svesti donosilaca odluka u lokalnoj samoupravi o tome šta je to pristupačnost, šta ona podrazumeva i zašto je važna njena primena.

- Želeli smo da ih podstaknemo da u svom radu primenjuju standarde pristupačnosti, jer su oni važni ne samo za osobe sa invaliditetom, već za sve građane, kao i da definišemo korake i pravac za rešavanje problema. Ti standardi omogućuju svakoj osobi da koristi bilo koji deo prostora okruženja u kojem živi. Ali, to je samo minimum, a dalje treba raditi na promeni svesti kojom projektujemo okruženje i na samom razmišljanju ljudi, kada je u pitanju invaliditet - rekao je Počuča, objašnjavajući da je zakonska regulativa Republike Srbije, koja definiše ovu oblast, u velikoj meri zastarela i da je problem invaliditeta osobe svaljen na pojedinca, a društvo samim tim pokušava fizičkim putem da popravi razlike. Aleksandar Marton, predsednik Skupštine grada Zrenjanina, pohvalio je Savet za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom zbog organizacije ovakvih edukativnih programa, koji će doprineti da grad Zrenjanin bude pristupačan za sve svoje građane. On je podsetio na otvorenost lokalne samouprave kada je reč o ovom problemu, istakavši da to nije problem koji se rešava za nekoliko meseci, te da je cilj da se u gradu kroz nekoliko godina u potpunosti počnu primenjivati standardi pristupačnosti. A Stevica Radu, predsednik Saveta za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom grada Zrenjanina, ocenio je da će današnja obuka pomoći prisutnim predstavnicima javnih preduzeća i lokalne samouprave da implementiraju naučeno.

(BILSV, 20. 10. 2011.)



Događaji | Petak, 21. 08. 2020. | Komentara: 0

Formirana Odbornička grupa LSV u Skupštini grada Novog Sada

Danas je formirana Odbornička grupa “Vojvođanski front – Liga socijaldemokrata Vojvodine” u Skupštini grada Novog Sada.
Događaji | Četvrtak, 06. 08. 2020. | Komentara: 0

Dejan Čapo izabran za potpredsednika Skupštine APV

Pokrajinski poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine mr Dejan Čapo izabran je za potpredsednika Skupštine AP Vojvodine.
Događaji | Ponedeljak, 13. 07. 2020. | Komentara: 0

Narodni poslanici uputili zahtev za sazivanje odbora koji se bave pitanjem bezbednosti

Narodni poslanici još uvek aktuelnog XI saziva Narodne skupštine uputili su danas zahteve odborima NSRS da sazovu sednice na kojima će se razmatrati izveštaj o tome šta je prethodilo i kako je došlo do nereda i brutalnog odgovora predstavnika Ministarstva unutrašnjih poslova na ulicama Beograda i Novog Sada tokom protesta 7. i 8. jula 2020. godine. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook