Forum žena LSV počeo kampanju sinoć u Novom Bečeju - Najteži korak prijavljivanje nasilja

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Forum žena LSV | Utorak, 26. 11. 2019. | Komentara: 0

Forum žena LSV počeo kampanju sinoć u Novom Bečeju - Najteži korak prijavljivanje nasilja

Novi Bečej, 26. novembar 2019 - Nevladine organizacije odradile su veliki posao u svim segmentima borbe protiv nasilja nad ženama i zahvaljujući njihovom angažmanu ovaj društveni problem postao je vidiljiv, doneseni su zakoni i počela je njihova primena od strane institucija, rečeno je juče u Novom Bečeju, na tribini kojom je Forum žena Lige socijaldemokrata Vojvodine počeo 16 dana aktivizma za borbu protiv nasilja nad ženama.

LSV

- Republika Srbija je zaokružila normativni okvir u borbi protiv nasilja nad ženama, ali nevladine organizacije su, u stvari, spona koja nam ukazuje da li se sve obaveze ostvaruju i gde smo u ovoj borbi najslabiji. Danas smo upravo to čuli da je u ovom okruženju sveopšteg nasilja i pritisaka u borbi protiv nasilja nad ženama najteži upravo taj korak da žena prijavi nasilje. Tu se pokazalo da nevladine organizacije imaju veliku ulogu jer žene imaju više poverenja u njih nego kad prijavljuju nasilje institucijama - rekla je Milena Popović-Subić, potpredsednica Foruma žena LSV.

Predstavnice nevladinih organizacija Natalija Ignjac iz Romskog ženskog centra, Romnjako Ilo i Milica Đurić iz Udruženja Roma SoS telefon na jezicim nacionalnih manjina vide najveće probleme koji koče efikasnije rešvanje problema nasilja nad ženama, u dominantno patrijarhalnom duhu, koji se vraća u još agresivnijem obliku u sve pore društvenog života, neinformisanosti i modelima ponašanja koji se nameću od strane medija, a koje mladi sve više prihvataju.

Na osnovu njihovog saznanja i anketa, za bolje rezultate u borbi protiv nasilja nad ženama potrebno je više edukacije na svim nivoima, počevši od institucija zaduženih za reagovanje, medija, pa sve do osvešćivanja žrtava da ima izlaza iz nasilja. Predstavnice NVO su iznele i nekoliko primera konferencija slučaja nasilja koje su imale širom Vojvodine.

Na tribini je rečeno da, iako postoje rezultati u borbi protiv nasilja nad ženama, samo nasilje je, po javnim podacima, u porastu.

Predstavnice Foruma žena zaključile su da često izostaje i ženska solidarnost koju potiskuju u drugi plan verska, nacionalna i politička pripadnost.

Pitanje iskorenjivanja nasilja nad ženama nije političko nego društveno pitanje, ali se svi akteri društvenog i političkog života moraju uključiti u njegovo rešavanje, jer - o nama se radi.

Sekretarijat za informisanje
Lige socijaldemokrata Vojvodine




Forum žena LSV | Utorak, 25. 10. 2011. | Komentara: 0

Skrining programom do zdravlja

ZRENJANIN - Forum žena GrO Lige socijaldemokrata Vojvodine nastavlja svojim akcijama i tribinama da podstiče i edukuje žene o brizi za zdravlje i značaju preventivnih pregleda.
Forum žena LSV | Ponedeljak, 19. 09. 2011. | Komentara: 0

LSV deo evropske borbe za rodnu ravnopravnost

SKOPLJE - Početkom septembra u Makedoniji je održan Međunarodni seminar izgradnje kapaciteta socijaldemokratskih partija, na kojem je bilo reči o izgradnji politike smanjivanja diskriminacije prilikom zapošljavanja četiri ugrožene grupe žena.
Forum žena LSV | Nedelja, 18. 09. 2011. | Komentara: 0

Ligašice prikupile pomoć za socijalno ugrožene

IRIG - Forum žena OO LSV Irig organizovao je još jednu u nizu humanitarnih akcija prikupljanja obuće i odeća za socijalno najugroženije stanovnike opštine. Ovoga puta, akcija je održana u naselju 'Stara kolonija', starom rudarskom naselju u Banji Vrdnik. Uz prisustvo velikog broja građana, podeljeno je pedesetak paketa polovne, ali odlično očuvane garderobe, kao i nekoliko đačkih torbi



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook