Koliko vredi ženski život?

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Forum žena LSV | Utorak, 30. 07. 2019. | Komentara: 0

Koliko vredi ženski život?

Novi Sad, 30. jul 2019. godine – Sve su češća upozorenja iz nevladinog sektora o alarmantnom stanju kada su u pitanju žrtve porodičnog nasilja. Ovo je vidljivo kada se pogleda saopštenje Mreže „Žene protiv nasilja“ koje podatke o femicidu dobijaju samo iz naslova medija, jer precizne informacije nisu dostupne javnosti. Od početka 2019. godine u prvih sedam meseci, ubijeno je 15 žena. Negde žrtve nisu bile samo žene, već i roditelji kao u slučaju u Novom Sadu, a nasilnici su, kao u Pančevu, imali izrečenu meru zabrane prilaska po Zakonu o sprečavanju nasilja u porodici, što govori da bi ubivstva možda mogla biti sprečena, da je bilo pravilne procene rizika i postupanja po Zakonu. 

LSV

Sa druge strane, sve je prisutniji govor mržnje prema ženama koje na profesionalan i dostojanstven način ispunjavaju svoje profesionalne obaveze, pa su među njima i Poverenica za zaštitu ravnopravnosti, novinarka lista „Danas“, ali i aktivistkinje koje se u svojoj profesiji bore i zalažu za poštovanje ljudskih prava, zakona i nediskriminacije. Svi napadi na njih u javnom prostoru i za skupštinskom govornicom, predstavljaju grubo kršenje Ustava Republike Srbije, Zakona o sprečavanju diskriminacije, Poslovnika Narodne Skupštine i drugih zakona, kao i međunarodnih konvencija. Izostanak reakcije nadležnih organa i ćutanje institucija, kao i javne osude od strane predstavnika izvršne vlasti, stvaraju pogodno tlo za dalje podsticanje govora mržnje, koji je usmeren na žene, ali i sve druge ranjive kategorije društva. Izostankom reakcije, šaljemo jasnu poruku svim građanima i građankama Srbije da se na ovaj način mogu ponašati prema ženama, ćerkama, majkama i koleginicama. 

U trenucima kada se i podigne glas i pokuša javno prozvati nasilnik, kao što je u slučaju otvorenog pisma novinarki, profesorki sa fakulteta i aktivistkinja nevladinog sektora protiv predavača sa Fakulteta za medije i komunikaciju. Ne postoji opravdanje za targetiranje žena koje se bave javnim poslom, ni po kom osnovu, niti vređati dostojanstvo seksističkim uvredama, diskreditovanje rada i sposobnosti, često na rodnoj osnovi, kako na društvenim mrežama, tako u štampanim i elektronskim medijima, kao i prilikom gostovanja u televizijskim emisijama. Podmuklo je zadirati u privatni život, iznoseći detalje iz prošlosti svake od njih. Krajnje opravdano, ovakvi postupci su rezultirali podnošenjem prijave Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal.

Zbog svega napred navedenog, Forum žena Liga socijaldemokrata Vojvodine se pridružuje pozivu da se u rad grupa za koordinaciju i saradnju pozovu i uključe nevladine organizacije, pored drugih učesnika u radu, kao što su osnovna javna tužilaštva, centre za socijalni rad i policiju u Srbiji. Iskustvo iz prakse i nažalost poznavanje svih tragičnih događaja koji su iza nas, mogu biti od velike važnosti. 

Forum žena 
Lige socijaldemokrata Vojvodine 



Forum žena LSV | Ponedeljak, 02. 11. 2015. | Komentara: 0

Rak je izlečiv ako se otkrije na vreme

NOVI SAD – Podaci o smrtnosti obolelih od karcinoma su poražavajući, zbog čega je rad na prevenciji i ranom otkrivanju oboljenja prioritetan. U cilju bolje zdravstvene zaštite, Autonomna Pokrajina Vojvodina mora imati svoje prihode i mora sama odlučivati o njihovoj raspodeli, zaključeno je na tribini koju je organizovao Forum žena Lige socijaldemokrata Vojvodine u saradnji sa Savetom za zdravstvo i socijalna pitanja.
Forum žena LSV | Subota, 24. 10. 2015. | Komentara: 0

O prevenciji raka dojke u Aradcu

ZRENJANIN - Aktivistkinje zrenjaninskog Foruma žena Lige socijaldemokrata Vojvodine razgovarale sa danas sa stanovnicama Aradca i skrenule im pažnju na zastupljenost raka dojke, značaj prevencije i ranog otkrivanja jednog od najučestalijih malignih oboljenja žena. U akciji posvećenoj borbi protiv raka dojke, ligašice su delile letke i uputstva za samopregled u centru mesta.
Forum žena LSV | Subota, 24. 10. 2015. | Komentara: 0

Obezbediti aparate i lekare za mamografske preglede

NOVI SAD - Forum žena Lige socijaldemokrata Vojvodine apeluje na nadležne institucije svih nivoa zdravstvene zaštite da obezbede dovoljno aparata i veći broj radiologa kako bi što više žena imalo prilike za mamografski pregled.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook