Ohrabriti žrtve da prijavljuju nasilnike

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Forum žena LSV | Četvrtak, 24. 11. 2016. | Komentara: 0

Ohrabriti žrtve da prijavljuju nasilnike

Novi Sad, 24. novembar - Da bi Zakon o sprečavanju nasilja u porodici zaista mogao da posluži u borbi protiv porodičnog nasilja, neophodno je prevashodno ohrabriti žrtve da prijavljuju nasilnike. 

LSV

Isto tako, jako je važno voditi preciznu i trajnu kako policijsku, tako i evidenciju svih drugih nadležnih službi, što trenutno nije slučaj. 

Ujedno, Forum žena Lige socijaldemokrata Vojvodine poziva Ministarstvo pravde i Ministarstvo unutrašnjih poslova da pokrene trajnu kampanju u kojoj bi žrtve bile ohrabrene da prijavljuju nasilje i nasilnike, jer je nasilje u porodici najređe prijavljivano nasilje i procenjuje se da na jedan prijavljen slučaj, postoji barem još petnaest neprijavljenih.

Uspostavljanje precizne i višegodišnje evidencije bi umnogome olakšalo utvrđivanje neposredne opasnosti od ponavljanja nasilja, ali i preventivno i pravovremeno delovanje u sprečavanju nasilja.

Pre godinu dana, Forum žena LSV je poslao dopis svim institucijama koje se bave sprečavanjem nasilja nad ženama – centrima za socijalni rad, domovima zdravlja, MUP - u, tužilaštvima i sudovima, od kojih smo tražili informacije u vezi sa nasiljem u porodici, broj evidentiranih slučajeva nasilja, broj podnetih prijava, potencijalnih krivičnih postupaka, presuda i druge relevantne podatke.

Neke ustanove nisu ni odgovorile, neke su saopštile da podatke nemaju, neke su raspolagale nepotpunim podacima. Pritom, informacije dobijene od ustanova iz istih mesta često se ne podudaraju, iako su traženi podaci vezani za obaveze tih institucija po Opštem i posebnim protokolima o postupanju u slučajevima nasilja nad ženama i partnerskim odnosima.

Zbog svega toga se može zaključiti da se se protokoli dosledno ne sprovode, odnosno da se podaci ne iskazuju na propisan način.

Stalna kontrola svih nosilaca javnih ovlašćenja za postupanje u slučajevima nasilja treba da doprinese javnoj oceni i pritisku za ispunjavanje zakonom propisanih obaveza u krajnjem cilju - smanjenju broja žrtava nasilja.

Forum žena Lige socijademokrata Vojvodine i dalje će pomno pratiti i reagovati na svaku vrstu nasilja i boriti se za striktnu primenu zakona u kažnjavanju počinioca i davati i dalje apsolutnu podršku u zaštiti i osamostaljivanju žrtve nasilja.


Forum žena 
Lige socijaldemokara Vojvodine



Forum žena LSV | Petak, 18. 10. 2019. | Komentara: 0

Veće angažovanje države i edukacija stanovništva ključ su za borbu protiv karcinoma dojke

Sinoć je u Kino sali Lige socijaldemokrata Vojvodine održana tribina „Oktobar mesec borbe protiv karcinoma dojke : prevencija i skrining program u zaštiti zdravlja žena“
Forum žena LSV | Subota, 12. 10. 2019. | Komentara: 0

Sprečiti nesrazmeru između srednjeg rizika od obolevanja i vrha na evropskoj listi po smrtnosti od raka dojke

Predstavnice Foruma žena Lige socijaldemokrata Vojvodine Zrenjanin danas su, u okviru meseca borbe protiv raka, u razgovoru sa građankama i građanima Zrenjanina ukazale da je neophodno sprečiti nesrazmeru između srednjeg rizika od obolevanja i vrha na evropskoj listi po smrtnosti od raka dojke u Srbiji. 
Forum žena LSV | Utorak, 30. 07. 2019. | Komentara: 0

Koliko vredi ženski život?

Sve su češća upozorenja iz nevladinog sektora o alarmantnom stanju kada su u pitanju žrtve porodičnog nasilja. Ovo je vidljivo kada se pogleda saopštenje Mreže „Žene protiv nasilja“ koje podatke o femicidu dobijaju samo iz naslova medija, jer precizne informacije nisu dostupne javnosti. Od početka 2019. godine u prvih sedam meseci, ubijeno je 15 žena. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook