Pitanje za ministarku zdravlja: Ko štedi na zdravlju žena u Srbiji?!

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Forum žena LSV | Sreda, 10. 10. 2012. | Komentara: 2

Pitanje za ministarku zdravlja: Ko štedi na zdravlju žena u Srbiji?!

NOVI SAD, 10. oktobar - Forum žena Lige socijaldemokrata Vojvodine poziva ministarku zdravlja Slavicu Đukić Dejanović da javno kaže kako je moguće da žene u Srbiji, u 21. veku, imaju pravo na samo jedan ciljani ginekološki pregled radi ranog otkrivanja raka grlića materice u domovima zdravlja i to u periodu od tri godine?

U prošlogodišnjem Pravilniku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) žene su imale pravo na takav pregled jednom godišnje.

Da li je moguće da Fondu više nije prioritet prevencija ove bolesti koja, ukoliko se otkrije u ranoj fazi, vrlo lako moži da se izleči? Da li je moguće da lekari ne mogu da rade mimo tog pravila i normi jer Fond to kažnjava neplaćanjem?

Ukoliko je do ove situacije doveo Pravilnik RFZO zahtevamo da ga koliko sutra promenite, jer se ta bolest u Evropi itekako uspešno leči zahvaljujući upravo preventivnim pregledima.

LSV

Podsećamo da je prema podacima koje je u maju objavila VMA, Srbija danas na prvom mestu u Evropi po broju obolelih od raka grlića materice.
Svakog dana u Srbiji od raka grlića materice umre po jedna žena, što se ne bi dogodilo da je redovno obavljala preglede koji im se ovim pravilnikom uskraćuju.

Takođe, napominjemo da je i prošlim i ovogodišnjim Pravilnikom RFZO predviđeno da žene imaju pravo na svega jedan preventivni ginekološki pregled u tri godine.

Sa druge strane, rak dojke je kako piše na sajtu ministrstva zdravlja, najčešće maligno oboljenje kod žena. U Srbiji godišnje od raka dojke oboli 4000 žena.

Ipak i prošlogodišnjim i ovogodišnjim Pravilnikom je predviđeno da žene, i to samo one od 45 do 69 godina, imaju prava na jedan ciljani pregled radi ranog otkrivanja raka dojke (mamografija) u periodu od dve godine.

Država je dužna da na adekvatan način i pravovremeno obezbedi svojim građankama zdravstvenu uslugu koja im može spasiti život.


Forum žena
Lige socijaldemokrata Vojvodine



Forum žena LSV | Subota, 07. 03. 2020. | Komentara: 0

LSV za bolju primenu Zakona o sprečavanju nasilja u porodici

Na stručnom skupu, u organizaciji Kongresnog edukativnog centra, koji je održan u Novom Sadu, pod nazivom „O primeni Zakona o sprečavanju nasilja u porodici“ govorila je Milena Popović Subić, v.d. predsednice Foruma žena Lige socijaldemokrata Vojvodine. 
Forum žena LSV | Petak, 31. 01. 2020. | Komentara: 0

Država postojećim zakonom manipuliše zaradama porodilja na njihovu štetu

Problemi porodilja se ne rešavaju zato što država pokušava da uštedi na najranjivijoj grupi, na kojoj ne bi nikada smela da štedi. To radi tako što uzima ženama ono što su one zaradile i deo tog novca preusmerava na druga socijalna davanja, u one oblasti koje može da iskoristi kao reklamu za sebe, a radi se ustvari o platama žena koje su se porodile.
Forum žena LSV | Utorak, 26. 11. 2019. | Komentara: 0

Forum žena LSV počeo kampanju sinoć u Novom Bečeju - Najteži korak prijavljivanje nasilja

Nevladine organizacije odradile su veliki posao u svim segmentima borbe protiv nasilja nad ženama i zahvaljujući njihovom angažmanu ovaj društveni problem postao je vidiljiv, doneseni su zakoni i počela je njihova primena od strane institucija, rečeno je juče u Novom Bečeju, na tribini kojom je Forum žena Lige socijaldemokrata Vojvodine počeo 16 dana aktivizma za borbu protiv nasilja nad ženama.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook