Potrebno oštrije kažnjavanje za nasilje u porodici

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Forum žena LSV | Petak, 30. 11. 2012. | Komentara: 0

Potrebno oštrije kažnjavanje za nasilje u porodici

NOVI SAD - Predsednica Foruma žena Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine Novi Sad Baršonj Golubović istakla je, povodom „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ da postoji napredak u prijavljivanju nasilja, ali da se na mnoge prijave samo izrekne opomena ili novčana kazna.

LSV

Ona je dodala da nasilnici, nakon kažnjavanja, u zatvoru budu od tri meseca do tri godine što je malo. Tek za teške povrede nasilnik može dobiti deset godina. Golubovićeva je napomenula i da se vreme između prijave i procesuiranja mora skratiti.

- Kada žena prijavi nasilje, to bi na sudu trebalo biti odmah. Time bi znatan broj žena bio spašen. Forum žena LSV smatra da nasilje nad ženama i u porodici nije i ne sme da se tretira kao privatni problem. Zalažemo se za sankcionisanje nasilnika i primenu svih pravnih normi u oblasti prevencije i suzbijanja nasilja - navela je Golubović. Dodala je da ovo nije problem pojedinaca nego celokupnog društva, a uhvaćeni nasilnici bi trebali da prođu određeni vid edukacije i defektološkog rada.

Baršonj Golubović se osvrnula i na nejednaka prava koja i danas u Srbiji žene guraju u drugi plan, a diskriminacija je najviše prisutna pri zapošljavanju gde su muškarci u velikoj prednosti.

Prema podacima nevladinih organizacija, u toku ove godine oko 500 žena u Novom Sadu je zatražilo pomoć od policije zbog raznih matretiranja svog supruga. Zbog toga je Forum žena Gradskog odbora LSV organizovao akciju povodom „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ tokom koje su aktivistkinje delile letke i razgovarale sa građanima.

(BILSV, 30.11.2012)



Forum žena LSV | Subota, 07. 03. 2020. | Komentara: 0

LSV za bolju primenu Zakona o sprečavanju nasilja u porodici

Na stručnom skupu, u organizaciji Kongresnog edukativnog centra, koji je održan u Novom Sadu, pod nazivom „O primeni Zakona o sprečavanju nasilja u porodici“ govorila je Milena Popović Subić, v.d. predsednice Foruma žena Lige socijaldemokrata Vojvodine. 
Forum žena LSV | Petak, 31. 01. 2020. | Komentara: 0

Država postojećim zakonom manipuliše zaradama porodilja na njihovu štetu

Problemi porodilja se ne rešavaju zato što država pokušava da uštedi na najranjivijoj grupi, na kojoj ne bi nikada smela da štedi. To radi tako što uzima ženama ono što su one zaradile i deo tog novca preusmerava na druga socijalna davanja, u one oblasti koje može da iskoristi kao reklamu za sebe, a radi se ustvari o platama žena koje su se porodile.
Forum žena LSV | Utorak, 26. 11. 2019. | Komentara: 0

Forum žena LSV počeo kampanju sinoć u Novom Bečeju - Najteži korak prijavljivanje nasilja

Nevladine organizacije odradile su veliki posao u svim segmentima borbe protiv nasilja nad ženama i zahvaljujući njihovom angažmanu ovaj društveni problem postao je vidiljiv, doneseni su zakoni i počela je njihova primena od strane institucija, rečeno je juče u Novom Bečeju, na tribini kojom je Forum žena Lige socijaldemokrata Vojvodine počeo 16 dana aktivizma za borbu protiv nasilja nad ženama.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook