Preventivnim pregledom protiv raka grlića materice

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Forum žena LSV | Petak, 29. 01. 2016. | Komentara: 0

Preventivnim pregledom protiv raka grlića materice

NOVI SAD - Gradski odbor Foruma žena Lige socijaldemokrata Vojvodine Novi Sad apeluje na sve žene, da u Evropskoj nedelji prevencije raka grlića materice još više razmišljaju o svom zdravlju i odvoje malo vremena za posetu svom ginekologu i obave preventivni ginekološki pregled. Predsednica FŽ LSV Novi Sad Sonja Golubović podseća da je neophodno bar jedanput godišnje posetiti ginekologa i uraditi Papa-test.


- Rak grlića materice je još uvek ozbiljan problem javnog zdravlja u Evropi. Ono što zabrinjava je činjenica da se bolest javlja u mlađoj životnoj dobi i predstavlja drugi najčešći rak kod žena starosti od 15 do 44 godine.Ova činjenica ide u prilog  nastojanjima LSV da se u obrazovni sistem uvede „Zdravstveno vaspitanje o reproduktivnom zdravlju“. Trebalo bi dodatno povećati mogućnost edukacije mladih Novosađanki, kako bi se doprinelo smanjenju broja neželjenih prekida trudnoće, polno prenosivih bolesti, kao i smrtnosti žena od raka grlića materice – navodi Golubović.

Ona upozorava da je rak grlića materice u Srbiji već dugo problem, jer se svake godine u proseku registruju 1.244 novoobolele žene, dok 482 žene izgube život od ove vrste raka koji može biti sprečen ili otkriven na vreme. 

- Najznačajniji korak u prevenciji raka grlića materice, dojke i debelog creva je rano otkrivanje tumora, a to se postiže redovnim odlaskom kod lekara. Rizik oboljevanja od raka može se znatno smanjiti primenom i drugih preventivnih mera i aktivnosti, a jedna od efikasnih mera je i imunizacija protiv humanog papiloma virusa. Važno je znati da dobro organizovani skrining programi mogu da spreče i do 80% slučajeva raka grlića materice – istakla je predsednica novosadskih ligašica.

Sonja Golubović je pozvala sve Novosađanke da iskoriste svoje pravo na zdravstvenu zaštitu i posete svog ginekologa, pošto Dom zdravlja „Novi Sad“ učestvuje u sprovođenju organizovanog programa skrininga na rak grlića materice. 

(BILSV, 29.01.2016)Forum žena LSV | Subota, 07. 03. 2020. | Komentara: 0

LSV za bolju primenu Zakona o sprečavanju nasilja u porodici

Na stručnom skupu, u organizaciji Kongresnog edukativnog centra, koji je održan u Novom Sadu, pod nazivom „O primeni Zakona o sprečavanju nasilja u porodici“ govorila je Milena Popović Subić, v.d. predsednice Foruma žena Lige socijaldemokrata Vojvodine. 
Forum žena LSV | Petak, 31. 01. 2020. | Komentara: 0

Država postojećim zakonom manipuliše zaradama porodilja na njihovu štetu

Problemi porodilja se ne rešavaju zato što država pokušava da uštedi na najranjivijoj grupi, na kojoj ne bi nikada smela da štedi. To radi tako što uzima ženama ono što su one zaradile i deo tog novca preusmerava na druga socijalna davanja, u one oblasti koje može da iskoristi kao reklamu za sebe, a radi se ustvari o platama žena koje su se porodile.
Forum žena LSV | Utorak, 26. 11. 2019. | Komentara: 0

Forum žena LSV počeo kampanju sinoć u Novom Bečeju - Najteži korak prijavljivanje nasilja

Nevladine organizacije odradile su veliki posao u svim segmentima borbe protiv nasilja nad ženama i zahvaljujući njihovom angažmanu ovaj društveni problem postao je vidiljiv, doneseni su zakoni i počela je njihova primena od strane institucija, rečeno je juče u Novom Bečeju, na tribini kojom je Forum žena Lige socijaldemokrata Vojvodine počeo 16 dana aktivizma za borbu protiv nasilja nad ženama.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook