Prvi zadatak - iskoreniti nepismenost

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Forum žena LSV | Četvrtak, 08. 09. 2016. | Komentara: 0

Prvi zadatak - iskoreniti nepismenost

NOVI SAD – Gradski odbor Foruma žena Lige socijaldemokrata Vojvodine Novi Sad saopštio je danas povodom Međunarodnog dana pismenosti da veliki procenat nepismenih žena u ogromnoj meri utiče na njihov loš položaj u društvu.

LSV

- Podaci do kojih dolazimo ukazuju da je situacija u Srbiji alarmantna: više od milion ljudi u Srbiji nije išlo u školu ili nije završilo osnovnu školu. Pogotovo zabrinjava činjenica da je od tog broja 80 procenata žena. Ova činjenica doprinosi tome da su one nekonkurentne na tržištu rada i da se njima lako može manipulisati. Želimo da skrenemo pažnju naposledice nebrige za opismenjavanje i obrazovanje u državi koja iz dana u dan obećava svojim građanima prosperitet i bolji život – ističe u saopštenju predsednice GrO Foruma žena LSV Novi Sad Sonja Golubović.

Ona ukazuje i da u Srbiji ima više od milion nepismenih, te da ako se tome doda podatak da polovina pismenih ne poseduje i informatičku pismenost, onda je situacija poražavajuća. 

- Smatrati pismenošću ono što se pod tim pojmom podrazumevalo pre 100 godina, zaista je primitivno i zaostalo. Problem velikog broja nepismenih Forum žena LSV GrO Novi Sad smatra za veliku pretnju, jer nepismenost i neobrazovanost guraju ljude na marginu društvenih dešavanja, a žene zaustavljaju u borbi za ravnopravnost – zaključila je Golubović i dodala da nepismenost, posebno nepismenost žena, treba iskoreniti i time omogućiti pravu ravnopravnost polova.

(BILSV, 08.09.2016)



Forum žena LSV | Subota, 07. 03. 2020. | Komentara: 0

LSV za bolju primenu Zakona o sprečavanju nasilja u porodici

Na stručnom skupu, u organizaciji Kongresnog edukativnog centra, koji je održan u Novom Sadu, pod nazivom „O primeni Zakona o sprečavanju nasilja u porodici“ govorila je Milena Popović Subić, v.d. predsednice Foruma žena Lige socijaldemokrata Vojvodine. 
Forum žena LSV | Petak, 31. 01. 2020. | Komentara: 0

Država postojećim zakonom manipuliše zaradama porodilja na njihovu štetu

Problemi porodilja se ne rešavaju zato što država pokušava da uštedi na najranjivijoj grupi, na kojoj ne bi nikada smela da štedi. To radi tako što uzima ženama ono što su one zaradile i deo tog novca preusmerava na druga socijalna davanja, u one oblasti koje može da iskoristi kao reklamu za sebe, a radi se ustvari o platama žena koje su se porodile.
Forum žena LSV | Utorak, 26. 11. 2019. | Komentara: 0

Forum žena LSV počeo kampanju sinoć u Novom Bečeju - Najteži korak prijavljivanje nasilja

Nevladine organizacije odradile su veliki posao u svim segmentima borbe protiv nasilja nad ženama i zahvaljujući njihovom angažmanu ovaj društveni problem postao je vidiljiv, doneseni su zakoni i počela je njihova primena od strane institucija, rečeno je juče u Novom Bečeju, na tribini kojom je Forum žena Lige socijaldemokrata Vojvodine počeo 16 dana aktivizma za borbu protiv nasilja nad ženama.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook