Prvi zadatak - iskoreniti nepismenost

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Forum žena LSV | Četvrtak, 08. 09. 2016. | Komentara: 0

Prvi zadatak - iskoreniti nepismenost

NOVI SAD – Gradski odbor Foruma žena Lige socijaldemokrata Vojvodine Novi Sad saopštio je danas povodom Međunarodnog dana pismenosti da veliki procenat nepismenih žena u ogromnoj meri utiče na njihov loš položaj u društvu.

LSV

- Podaci do kojih dolazimo ukazuju da je situacija u Srbiji alarmantna: više od milion ljudi u Srbiji nije išlo u školu ili nije završilo osnovnu školu. Pogotovo zabrinjava činjenica da je od tog broja 80 procenata žena. Ova činjenica doprinosi tome da su one nekonkurentne na tržištu rada i da se njima lako može manipulisati. Želimo da skrenemo pažnju naposledice nebrige za opismenjavanje i obrazovanje u državi koja iz dana u dan obećava svojim građanima prosperitet i bolji život – ističe u saopštenju predsednice GrO Foruma žena LSV Novi Sad Sonja Golubović.

Ona ukazuje i da u Srbiji ima više od milion nepismenih, te da ako se tome doda podatak da polovina pismenih ne poseduje i informatičku pismenost, onda je situacija poražavajuća. 

- Smatrati pismenošću ono što se pod tim pojmom podrazumevalo pre 100 godina, zaista je primitivno i zaostalo. Problem velikog broja nepismenih Forum žena LSV GrO Novi Sad smatra za veliku pretnju, jer nepismenost i neobrazovanost guraju ljude na marginu društvenih dešavanja, a žene zaustavljaju u borbi za ravnopravnost – zaključila je Golubović i dodala da nepismenost, posebno nepismenost žena, treba iskoreniti i time omogućiti pravu ravnopravnost polova.

(BILSV, 08.09.2016)



Forum žena LSV | Utorak, 02. 10. 2018. | Komentara: 0

Oktobar je mesec borbe za zdravlje svake žene

Forum žena Lige socijaldemokrata Vojvodine podseća da i dalje nema efikasnih sistemskih rešenja da bi se obavili preventivni pregledi za žene, kojima bi se omogućila provera zdravlja na dostojanstven način i u prihvatljivim vremenskim rokovima.
Forum žena LSV | Petak, 13. 07. 2018. | Komentara: 0

Ubijena 21 žena, a ministar kaže da nam je položaj na zavidnom nivou

Na osnovu javnosti dostupnih podataka, Forum žena Lige socijaldemokrata Vojvodine traži da ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, koji je izjavio da je “Položaj žena u Republici Srbiji već  na zavidnom nivou”, pojasni na osnovu čega je on doneo takvu procenu, kada svi podaci ukazuju da je broj ubistava žena koja su počinili njihovi partneri ili srodnici u porastu i da to predstavlja poziv na hitnu reakciju nadležnih organa.
Forum žena LSV | Četvrtak, 19. 04. 2018. | Komentara: 0

Sedlarević i Subić o Jelici Rajačić Čapaković

Povodom desetogodišnjice od smrti prve pokrajinske sekretarke za ravnopravnost polova i borkinje za institucionalizaciju rodne ravnopravnosti Jelice Rajačić Čapaković, juče je održan skup na kojem su njeni prijatelji i saradnici evocirali uspomene na nju. O danima provedenim sa Jelicom i zajedničkom radu pričale su i poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini APV mr Maja Sedlarević i potpredsednica Foruma žena LSV Milena Popović Subić.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook