Sedlarević: Zadatak svih nas je da stvorimo uslove kako bi žrtve imale poverenje u institucije

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Forum žena LSV | Petak, 30. 11. 2018. | Komentara: 0

Sedlarević: Zadatak svih nas je da stvorimo uslove kako bi žrtve imale poverenje u institucije

NOVI SAD - Šesnaest dana aktivizma u borbi protiv nasilja prema ženama samo su prilika da se ukaže na sveprisutni problem rodno zasnovanog nasilja kome, nažalost, svedočimo svakodnevno, istakla je koordinatorka Ženske parlamentarne mreže mr Maja Sedlarević i dodala da se, ne samo u ovih šesnaest dana, nego svakog dana, mora pomoći, pokazati ženama koje trpe nasilje da nisu same, podržati svaku kojoj treba pomoć i svakoj omogućiti pravo na izbor.

LSV

- Zbog toga, jako je važna uloga organizacija civilnog društva, jer se njima mnogo lakše (i češće) žene obraćaju, ali i institucija čiji je zadatak prevashodno da zaštite žrtve, ali i sankcionišu nasilnike. A zadatak svih nas je da stvorimo uslove u kojima će svaka žena koja se suočava sa nasiljem imati poverenje u institucije i potražiti pomoć - rekla je Sedlarević gostujući u prepodnevnom programu Radio Novog Sada.

Prema njenim rečima, ipak, i ovde kada obeležavamo globalnu kampanju 16 dana aktivizma ne mogu, a da ne postavim pitanje efekata novodonetog Zakona o sprečavanju nasilja u partnerskim odnosima i u porodici.

- Svedočimo tome da je broj ubistava žena čak drastično povećan upravo od početka primene ovog zakona. Druga činjenica koja pokazuje da sa funkcionisanjem sistema institucija koje se bave sprečavanjem i prevencijom rodno zasnovanog nasilja nešto nije u redu jeste da se ubistva žena u nasilnim partnerskim i porodičnim odnosima najčešće dešavaju kao ishod višestrukog i, najverovatnije, višegodišnjeg nasilja prema žrtvi - ocenila je Sedlarević i dodala da se žrtve nasilja sučeljavaju i sa tim da nasilnici ipak, u najvećem broju slučajeva, nakon prijave dobiju samo meru upozorenja i da mali broj krivičnih prijava koje do tužilaštva i stignu, dođe do faze optužbe i glavnog pretresa.

- Stoga, izuzetno je važno sa jedne strane umrežiti sve institucije sistema i poboljšati njihovu komunikaciju, a samim tim, sigurna sam, i efikasnost. Poštovanje zakona i druge legislative, opšteg i posebnih protokola može samo poboljšati njihov rad i efikasnost. Stoga, jako je važno videti šta u prvom državnom Izveštaju Republike Srbije o primeni Konvencije Saveta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici, takozvane Istanbulske konvencije, jer ćemo tako videti šta su primeri dobre prakse i koje institucije dobro i efikasno funkcionišu. Jer, ako u jednoj lokalnoj samoupravi ili instituciji sistem funkcioniše, onda se mora dati sve od sebe da se dobra praksa primeni i drugde i zaživi svugde - zaključila je Sedlarević.

Koordinatorka Ženske parlamentarne mreže najavila je da će u ponedeljak, 3. decembra, u Skupštini AP Vojvodine biti održana panel diskusija na ovu temu.

(SiZLSV, 30.11.2018)



Forum žena LSV | Subota, 07. 03. 2020. | Komentara: 0

LSV za bolju primenu Zakona o sprečavanju nasilja u porodici

Na stručnom skupu, u organizaciji Kongresnog edukativnog centra, koji je održan u Novom Sadu, pod nazivom „O primeni Zakona o sprečavanju nasilja u porodici“ govorila je Milena Popović Subić, v.d. predsednice Foruma žena Lige socijaldemokrata Vojvodine. 
Forum žena LSV | Petak, 31. 01. 2020. | Komentara: 0

Država postojećim zakonom manipuliše zaradama porodilja na njihovu štetu

Problemi porodilja se ne rešavaju zato što država pokušava da uštedi na najranjivijoj grupi, na kojoj ne bi nikada smela da štedi. To radi tako što uzima ženama ono što su one zaradile i deo tog novca preusmerava na druga socijalna davanja, u one oblasti koje može da iskoristi kao reklamu za sebe, a radi se ustvari o platama žena koje su se porodile.
Forum žena LSV | Utorak, 26. 11. 2019. | Komentara: 0

Forum žena LSV počeo kampanju sinoć u Novom Bečeju - Najteži korak prijavljivanje nasilja

Nevladine organizacije odradile su veliki posao u svim segmentima borbe protiv nasilja nad ženama i zahvaljujući njihovom angažmanu ovaj društveni problem postao je vidiljiv, doneseni su zakoni i počela je njihova primena od strane institucija, rečeno je juče u Novom Bečeju, na tribini kojom je Forum žena Lige socijaldemokrata Vojvodine počeo 16 dana aktivizma za borbu protiv nasilja nad ženama.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook