Tanja Kovač na konferenciji u Sarajevu

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Forum žena LSV | Utorak, 26. 06. 2012. | Komentara: 0

Tanja Kovač na konferenciji u Sarajevu

SARAJEVO - Potpredsednica Foruma žena Lige socijademokrata Vojvodine Tanja Kovač učestvovala je na Konferencija povodom 15 godina postojanja i delovanja FOŽ-a SDP-a Bosne i Hercegovine koji je održan u Sarajevu 9. juna 2012. godine.

LSV

Konferenciji su  prisustvovale i predstavnice Mreže za rodna pitanja, Socijalističke Internacionale žena za Srednju i Istočnu Evropu,  Ministarstva za drumski, vazdušni saobraćaj i puteve, tajnica za međunarodne odnose SDP Hrvatske i druge.

- Na konferenciji je istaknuto da je uloga Foruma žena i ženskih organizacija u politici trostruka. Prva funkcija je privlačenje više žena u političke partije, kao i podsticanje žena da se aktiviraju u politici, druga funkcija je vršenje pritiska na partije kako bi se više bavile pitanjima koje su u interesu žena, i treća funkcija je davanje podrške ženama koje zauzimaju određene pozicije unutar partije, kao i na svim mestima odlučivanja  – prenela je svoje utiske potpredsednica  Foruma Žena LSV.

Kovačeva je iznela i neke od zaključaka sa Konferencije, koji predstavljaju načela i smernice bez kojih nema  stvarne ravnopravnosti niti efikasnog funkcionisanja ženskih organizacija.

- Paritet, kao odraz unutrašnje demokratije u socijaldemokratskim partijama, mora biti reflektovan u organima partije, kandidatskim listama i u implementaciji izbornih rezultata. Kvote su privremeni mehanizam za postizanje pariteta u socijaldemokratskim partijama, te ih je neophodno dosledno primenjivati kroz striktne procesne mehanizme. A solidarnost među ženama je jedini put ka paritetu – istakla je Tanja Kovač, dodajući da su upravo to principi na kojima Forum žena LSV deluje već 12 godina što pokazuju i rezultati.

- Imamo još mnogo toga da uradimo i naučimo iz iskustva na primer švedskih političarki, koje su uspele nakon dugotrajne i kontinuirane borbe da uspostave ideal kojim teže sve ženske organizacije, a to je uspostavljen paritet u parlamentu gde ima skoro 50% žena – zaključila je Kovač, poručujući da, iako je Forum Žena Lige postigao dosta po pitanju ženskih prava i ravnopravnosti, borba za bolji položaj žena se nastavlja.

(BILSV, 26.06.2012.)



Forum žena LSV | Subota, 07. 03. 2020. | Komentara: 0

LSV za bolju primenu Zakona o sprečavanju nasilja u porodici

Na stručnom skupu, u organizaciji Kongresnog edukativnog centra, koji je održan u Novom Sadu, pod nazivom „O primeni Zakona o sprečavanju nasilja u porodici“ govorila je Milena Popović Subić, v.d. predsednice Foruma žena Lige socijaldemokrata Vojvodine. 
Forum žena LSV | Petak, 31. 01. 2020. | Komentara: 0

Država postojećim zakonom manipuliše zaradama porodilja na njihovu štetu

Problemi porodilja se ne rešavaju zato što država pokušava da uštedi na najranjivijoj grupi, na kojoj ne bi nikada smela da štedi. To radi tako što uzima ženama ono što su one zaradile i deo tog novca preusmerava na druga socijalna davanja, u one oblasti koje može da iskoristi kao reklamu za sebe, a radi se ustvari o platama žena koje su se porodile.
Forum žena LSV | Utorak, 26. 11. 2019. | Komentara: 0

Forum žena LSV počeo kampanju sinoć u Novom Bečeju - Najteži korak prijavljivanje nasilja

Nevladine organizacije odradile su veliki posao u svim segmentima borbe protiv nasilja nad ženama i zahvaljujući njihovom angažmanu ovaj društveni problem postao je vidiljiv, doneseni su zakoni i počela je njihova primena od strane institucija, rečeno je juče u Novom Bečeju, na tribini kojom je Forum žena Lige socijaldemokrata Vojvodine počeo 16 dana aktivizma za borbu protiv nasilja nad ženama.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook