Tanja Kovač na konferenciji u Sarajevu

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Forum žena LSV | Utorak, 26. 06. 2012. | Komentara: 0

Tanja Kovač na konferenciji u Sarajevu

SARAJEVO - Potpredsednica Foruma žena Lige socijademokrata Vojvodine Tanja Kovač učestvovala je na Konferencija povodom 15 godina postojanja i delovanja FOŽ-a SDP-a Bosne i Hercegovine koji je održan u Sarajevu 9. juna 2012. godine.

LSV

Konferenciji su  prisustvovale i predstavnice Mreže za rodna pitanja, Socijalističke Internacionale žena za Srednju i Istočnu Evropu,  Ministarstva za drumski, vazdušni saobraćaj i puteve, tajnica za međunarodne odnose SDP Hrvatske i druge.

- Na konferenciji je istaknuto da je uloga Foruma žena i ženskih organizacija u politici trostruka. Prva funkcija je privlačenje više žena u političke partije, kao i podsticanje žena da se aktiviraju u politici, druga funkcija je vršenje pritiska na partije kako bi se više bavile pitanjima koje su u interesu žena, i treća funkcija je davanje podrške ženama koje zauzimaju određene pozicije unutar partije, kao i na svim mestima odlučivanja  – prenela je svoje utiske potpredsednica  Foruma Žena LSV.

Kovačeva je iznela i neke od zaključaka sa Konferencije, koji predstavljaju načela i smernice bez kojih nema  stvarne ravnopravnosti niti efikasnog funkcionisanja ženskih organizacija.

- Paritet, kao odraz unutrašnje demokratije u socijaldemokratskim partijama, mora biti reflektovan u organima partije, kandidatskim listama i u implementaciji izbornih rezultata. Kvote su privremeni mehanizam za postizanje pariteta u socijaldemokratskim partijama, te ih je neophodno dosledno primenjivati kroz striktne procesne mehanizme. A solidarnost među ženama je jedini put ka paritetu – istakla je Tanja Kovač, dodajući da su upravo to principi na kojima Forum žena LSV deluje već 12 godina što pokazuju i rezultati.

- Imamo još mnogo toga da uradimo i naučimo iz iskustva na primer švedskih političarki, koje su uspele nakon dugotrajne i kontinuirane borbe da uspostave ideal kojim teže sve ženske organizacije, a to je uspostavljen paritet u parlamentu gde ima skoro 50% žena – zaključila je Kovač, poručujući da, iako je Forum Žena Lige postigao dosta po pitanju ženskih prava i ravnopravnosti, borba za bolji položaj žena se nastavlja.

(BILSV, 26.06.2012.)



Forum žena LSV | Sreda, 05. 06. 2019. | Komentara: 0

Podrška države porodici samo deklarativna

Državne institucije treba da pruže podršku i preduzmu konkretne korake u podizanju kvaliteta života svih građanki i građana. Ipak, to nije slučaj kada su porodilišta u pitanju. Veliko istraživanje iz 2016. godine, ukazalo je na alarmantne podatke u porodilištima na teritoriji Srbije, a od tada malo toga je promenjeno je na bolje. 
Forum žena LSV | Petak, 08. 03. 2019. | Komentara: 0

Za svoja prava borimo se svakodnevno

Osmi mart, Međunarodni dan žena je dan kada slavimo žensku borbu i otpor, pokazujemo solidarnost sa različitim ženama i ukazujemo na sve one segmente društva u kojima su žene još uvek ugrožene, diskriminisane ili zapostavljene.
Forum žena LSV | Sreda, 06. 03. 2019. | Komentara: 0

Ženski pokret juče, danas, sutra

Forum žena Lige socijaldemokrata Vojvodine održao je u utorak, 5. marta 2019. godine, druženje kojim otpočinje seriju tribina na različite teme.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook